Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика Славик.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

3.4. Розгляд скарг на рішення про накладення штрафу, нарахування пені, заяв про узгодження вимог про сплату недоїмки та підготовка проектів рішень за скаргами, заявами, інших заяв і скарг

Попередній розгляд (участь у розгляді) скарг страхувальників при узгоджен­ні ними вимог про сплату недоїмки із сплати страхових внесків на загальнообо-в'язкове державне пенсійне страхування, оскарженні рішень про нарахування пені та накладення фінансових санкцій, передбачених частиною 9 статті 106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»; скарг банків на рішення про накладення фінансових санкцій, передбачених ча­стиною 10 статті 106 Закону, та організацій, які здійснюють виплату і доставку пенсій, на рішення про накладення штрафів, передбачених частиною 11 статті 106 Закону, та підготовка проектів рішень за скаргами (заявами) здійснюється відповідно до Порядку розгляду органами Пенсійного фонду України скарг на рішення про накладення штрафу, нарахування пені та заяв страхувальників при узгодженні ними вимоги про сплату недоїмки із сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, затвердженого поста­новою правління Пенсійного фонду від 19.12.2003 № 21-2, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20.01.2004 за № 81/8680.

Проекти рішень за скаргами (заявами) візуються керівни­ком юридичної служби (головним спеціалістом — юристом), керівником служби надходження доходів, інших структурних підрозділів, до компетенції яких належать порушені у скарзі (заяві) питання, та разом з матеріалами скарги (за­яви) передаються на розгляд керівнику (заступнику керівника) відповідного органу Пенсійного фонду в порядку, визначеному постановою правління Пен­сійного фонду від 19.12.2003 № 21-2.

Під час розгляду інших заяв, скарг і звернень підприємств, установ, орга­нізацій, громадян юридична служба готує проект відповіді, забезпечує його узгодження з іншими заінтересованими структурними підрозділами та подан­ня в установленому порядку на підпис керівництву Пенсійного фонду (його органу). Під час участі у розгляді заяв, скарг і звернень іншими структурними підрозділами юридична служба забезпечує роз'яснювальний та інформатив­ний характер такого листування, відсутність (або наявність) у ньому нових правових норм, перевіряє додержання вимог законодавства про звернення гро­мадян та візує проекти відповідей перед поданням їх на підпис керівництву Пенсійного фонду (його органів).

3.5. Процедура реєстрації платників страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування

Страхувальники, зазначені на яких не поширюється дія Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" , беруться на облік в органах Пенсійного фонду України за своїм місцезнаходженням не пізніше наступного робочого дня з дня отримання від них заяви.

Заява зазначеними страхувальниками подається в 10-денний термін із дня:

прийняття рішення про створення установи, організації, філії,

представництва, іншого відокремленого підрозділу;

реєстрації представництва нерезидента центральним органом

виконавчої влади з питань економічної політики;

реєстрації структурного осередку громадської (неурядової)

організації зарубіжної держави в Україні Міністерством юстиції

України;

державної реєстрації представництва іноземного банку

Національним банком України;

реєстрації, акредитації, створення, отримання згоди, дозволу

тощо на функціонування підрозділу нерезидента на території України

уповноваженим органом державної влади України;

реєстрації військової частини.

3.1.5. Страхувальники з дня узяття їх на облік органами

Пенсійного фонду України набувають статусу платників страхових

внесків.

3.1.6. Особи, зазначені в підпункті 2.1.6 пункту 2.1 цієї

Інструкції, подають до органів Пенсійного фонду України за місцем

проживання:

заяву про добровільну участь у системі загальнообов'язкового

державного пенсійного страхування за формою згідно з додатком 2;

завірені копії таких документів:

довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;

трудової книжки;

документа, що посвідчує особу.

З особою, яка подала заяву про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, після перевірки викладених у заяві відомостей та відсутності умов, за яких неможлива добровільна участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування органом Пенсійного фонду України в термін не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання заяви укладається договір про добровільну участь відповідно до типового договору, наведеного у додатку 3 цієї Інструкції.

Зазначені особи набувають статусу платників страхових внесків з дня набрання чинності договором про їх добровільну участь.

На основі документів проводяться відповідні записи в журналах обліку платників страхових внесків, а одержані документи підшиваються до справи, на якій проставляється реєстраційний номер платника страхових внесків.

. Журнал обліку ведеться окремо щодо юридичних, фізичних осіб та тих, хто бере добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

Обов'язковими реквізитами журналів обліку є:

реєстраційний номер платника;

назва платника;

код за ЄДРПОУ (ідентифікаційний номер);

дата прийняття рішення про реєстрацію (створення) платника;

дата отримання дозволу на провадження нотаріальної та іншої діяльності;

дата отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю;

дата укладення трудового договору з найманим працівником;

дата подання заяви про взяття на облік до органу Пенсійного фонду України;

дата взяття на облік в органах Пенсійного фонду України, як страхувальника;

дата зняття з обліку;

підстава зняття з обліку в органах Пенсійного фонду України.

Наступного робочого дня з дня взяття на облік страхувальнику надсилається повідомлення про взяття його на облік.

У разі зміни назви страхувальника, організаційно-правової форми, форми власності, зміни місцезнаходження страхувальник зобов'язаний у 10-денний термін з дня виникнення відповідних змін подати до органу Пенсійного фонду України відповідні документи. Заява подається з приміткою "Зміни". До заяви додаються завірені копії документів, що зазнали змін. Орган Пенсійного фонду України здійснює відповідні зміни в облікових справах страхувальників та надсилає (видає) нове повідомлення за формою згідно з додатком 4 не пізніше наступного робочого дня з дня отримання від них відповідної заяви.

У разі зміни прізвища, імені чи по батькові або місця проживання громадяни (особи, які забезпечують себе роботою самостійно, - займаються адвокатською, нотаріальною, творчою та іншою діяльністю, пов'язаною з отриманням доходу безпосередньо від цієї діяльності) зобов'язані у 10-денний термін з дня виникнення відповідних змін подати до органу Пенсійного фонду України документи в тому самому порядку, як і при взятті на облік. Заява подається з приміткою "Зміни". Орган Пенсійного фонду України здійснює відповідні зміни в облікових справах страхувальників та видає нове повідомлення за формою згідно з додатком 4 не пізніше наступного робочого дня з дня отримання від них відповідної заяви.

Якщо відповідні зміни відбулися у межах територіального обслуговування органу Пенсійного фонду України, то вони вносяться до справи страхувальника без зміни його реєстраційного номера.

Якщо страхувальник за новим місцезнаходженням (місцем проживання) розташований за межами території обслуговування органу Пенсійного фонду України, то він зобов'язаний у 15-денний термін провести розрахунки з органом Пенсійного фонду України за попереднім місцем взяття на облік і знятися з обліку. За новим місцезнаходженням (місцем проживання) страхувальник зобов'язаний стати на облік в порядку і терміни, визначені цією Інструкцією.

У разі недодержання страхувальником, що знімається з обліку, порядку обчислення та сплати внесків, інших платежів до Пенсійного фонду України, подання недостовірної звітності, порушення строків її подання проводиться документальна перевірка правильності розрахунків страхувальника і складається акт у трьох примірниках, у якому зазначається нове місцезнаходження (місце проживання). У 10-денний термін проводяться остаточні розрахунки на підставі акта перевірки.

У разі неплатоспроможності страхувальника борг на підставі акта перевірки враховується за новим місцем взяття його на облік.

Після проведення остаточних розрахунків на підставі заяви страхувальник знімається з обліку, його справа закривається і за новим місцем узяття на облік не передається, його реєстраційний номер надалі не використовується. Платежі страхувальника, що знявся з обліку, ураховуються в базі даних до кінця поточного року.

Зняття з обліку платника страхових внесків.

У разі прийняття рішення відповідними органами про скасування реєстрації страхувальників, на яких не поширюється дія Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" ( 755-15 ), страхувальник зобов'язаний у 10- денний термін з дня прийняття відповідного рішення подати до органу Пенсійного фонду України заяву про зняття його з обліку, дата якої фіксується у журналі обліку "підстава зняття з обліку в органах Пенсійного фонду України", та копії таких документів:

розпорядчого документа про утворення ліквідаційної комісії -

для військових частин;

розпорядчого документа (рішення) власника або органу,

уповноваженого на те засновницькими документами про ліквідацію;

розпорядчого документа про утворення ліквідаційної комісії.

Фізична особа знімається з обліку також за наявності довідки про смерть фізичної особи - страхувальника або про визнання її померлою, безвісно відсутньою чи недієздатною згідно із законодавством за умови відсутності в такої особи боргу.

Отримавши зазначені документи, орган Пенсійного фонду України у 10-денний термін проводить документальну перевірку правильності обчислення та сплати страхових внесків або звірення розрахунків з фізичними особами, які забезпечують себе роботою самостійно. На основі акта перевірки або акта звірки страхувальник розраховується з органом Пенсійного фонду України.

У разі встановлення заборгованості страхувальника, який знімається з обліку, орган Пенсійного фонду України складає у трьох примірниках довідку про борг за платежами до Пенсійного фонду України, один з яких надсилає ліквідаційній комісії, другий - правонаступнику, якщо він є.

Якщо страхувальник, який ліквідовується, має заборгованість з виплати заробітної плати, нарахованої за період до 1 січня 2004 року, відповідно до чого строк унесення нарахованого збору ще не настав, то ліквідаційна комісія включає належну суму сплати коштів до ліквідаційного балансу страхувальника і оформляє це актом. В акті зазначаються правонаступник страхувальника (якщо він визначений), сума належних платежів і дата їх унесення, яка не може бути пізнішою від дати,

установленої страхувальнику для її виплати до ліквідації.

Копії актів, підписаних ліквідаційною комісією і правонаступником (якщо він визначений), подаються до відповідного органу Пенсійного фонду України за місцем взяття на облік страхувальника, що підлягає ліквідації, і правонаступника.

Якщо належна сума платежів, що мають уноситися страхувальником, який ліквідується, перевищує суму, зазначену в

акті, то правонаступник зобов'язаний внести повністю всю належну

суму і одночасно внести відповідні зміни до балансу, одержаного

від ліквідаційної комісії.

Після проведення остаточного розрахунку страхувальником орган Пенсійного фонду України знімає його з обліку, справу страхувальника закриває. Реєстраційний номер ліквідованого страхувальника надалі не використовується, його платежі враховуються в базі даних до кінця поточного року.

Зняття з обліку страхувальника фіксується у журналі обліку страхувальників. Справа такого платника здається до архіву органу Пенсійного фонду України після закінчення звітного року.

Розділ V

Практичні навички правової роботи в системі управління

ПФУ у м. Броварах

1. Правила і порядок складання позовних заяв

Форма і зміст адміністративного позову

Адміністративний позов подається до адміністративного суду у формі письмової позовної заяви особисто позивачем або його представником. Позовна заява може бути надіслана до адміністративного суду поштою.

На прохання позивача службовцем апарату адміністративного суду може бути надана допомога в оформленні позовної заяви.

Адміністративний позов може містити вимоги про:

1) скасування або визнання нечинним рішення відповідача - суб'єкта владних повноважень повністю чи окремих його положень;

2) зобов'язання відповідача - суб'єкта владних повноважень прийняти рішення або вчинити певні дії;

3) зобов'язання відповідача - суб'єкта владних повноважень утриматися від вчинення певних дій;

4) стягнення з відповідача - суб'єкта владних повноважень коштів на відшкодування шкоди, завданої його незаконним рішенням, дією або бездіяльністю;

5) виконання зупиненої чи невчиненої дії;

6) встановлення наявності чи відсутності компетенції (повноважень) суб'єкта владних повноважень.

Позовна заява може містити інші вимоги на захист прав, свобод чи

інтересів у сфері публічно-правових відносин.

Вимоги до позовної заяви

1. У позовній заяві зазначаються:

1) найменування адміністративного суду, до якого подається позовна заява;

2) ім'я (найменування) позивача, поштова адреса, а також номер засобу зв'язку, адреса електронної пошти, якщо такі є;

3) ім'я (найменування) відповідача, посада і місце служби посадової чи службової особи, поштова адреса, а також номер засобу зв'язку, адреса електронної пошти, якщо такі відомі;

4) зміст позовних вимог і виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги;

5) у разі необхідності - клопотання про звільнення від сплати судового збору; про звільнення від оплати правової допомоги і забезпечення надання правової допомоги, якщо відповідний орган відмовив особі у забезпеченні правової допомоги; про призначення судової експертизи; про витребування доказів; про виклик свідків тощо; (Додаток № 2)

Перелік документів та інших матеріалів, що додаються.

1. На підтвердження обставин, якими обґрунтовуються позовні вимоги, позивач зазначає докази, про які йому відомо і які можуть бути використані судом.

2. До позовної заяви додаються її копії та копії всіх документів, що приєднуються до неї, відповідно до кількості відповідачів, документ про сплату судового збору, крім випадків, коли його не належить сплачувати.

3. Позовна заява підписується позивачем або його представником із зазначенням дати її підписання.

Якщо позовна заява подається представником, то у ній зазначаються ім'я представника, його поштова адреса, а також номер засобу зв'язку, адреса електронної пошти, якщо такі є. Одночасно з позовною заявою подається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника.