Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика Славик.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

3. Претензійно – позовна робота юриста

3.1. Стягнення заборгованості зі страхових внесків на обов'язкове державне пенсійне страхування

Статтею 106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» визначено, що суми страхових внесків, своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у встановлені строки, у тому числі обчи­слені органами Пенсійного фонду, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі — недоїмка) і стягуються з нарахуванням пе­ні та застосуванням фінансових санкцій.

Строк давності щодо стягнення недоїмки, пені та штрафів (фінансових сан­кцій) не застосовується.

Порядок стягнення заборгованості зі страхувальників визначено у розділі 8 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахова­ними особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійно­го фонду України від 19.12.2003 № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01. 2004 за № 64\8663.

Зокрема:

Органи Пенсійного фонду надсилають страхувальникам вимогу (рис. ) про сплату недоїмки в таких випадках:

а) якщо дані документальних перевірок результатів діяльності страхуваль- ника свідчать про донарахування сум страхових внесків;

б) якщо страхувальник має на кінець звітного базового періоду недоїмку зі сплати страхових внесків;

в) якщо страхувальник має на кінець звітного періоду борги зі сплати фінан- сових санкцій (штрафів) та пені.

У випадку а) вимога надсилається одночасно з актом документальної пере­вірки.

У випадку б) вимога надсилається щомісяця протягом п'яти днів, наступ­них за звітним базовим періодом.

Вимога формується на підставі актів документальних перевірок та обліко­вих даних з карток особових рахунків страхувальників за встановленою фор­мою для юридичних або фізичних осіб.

Сума боргу у вимозі проставляється у гривнях з двома десятковими знака­ми. Вимога формується на суму боргу, який не менше 10 грн.

Вимога вважається надісланою (врученою) юридичній особі, якщо її переда­но посадовій особі такої юридичної особи під підпис або надіслано листом з повідомленням про вручення

Вимога вважається надісланою (врученою) фізичній особі, якщо її вручено особисто такій фізичній особі або її законному представникові чи надіслано листом на її адресу за місцем проживання або останнього відомого місця її зна­ходження з повідомленням про вручення за порядком оформлення зазначених поштових відправлень, установлених Кабінетом Міністрів України.

Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїм­ки страхувальник зобов'язаний сплатити зазначені у вимозі суми.

У разі незгоди з розрахунком суми недоїмки, зазначеної у вимозі про сплату боргу страхувальник узгоджує її з органами Пенсійного фонду, а у разі неузго­дження вимоги із органами Пенсійного фонду має право на оскарження вимо­ги в судовому порядку.

Про оскарження вимоги до суду страхувальник зобов'язаний письмово по­відомити протягом трьох робочих днів орган Пенсійного фонду, який напра­вив вимогу.

Узгодження вимоги органу Пенсійного фонду здійснюється на підставі заяви страхувальника, яка розглядається органом Пенсійного фонду протягом трьох робочих днів після її отримання, та поданих страхувальником документів, що свід­чать про неправильність обчислення сум недоїмки, зазначених у вимозі.

Відповідно до частини 1 статті 106 Закону до вимоги про сплату боргу можуть бути включені суми пені та штрафів, якщо застосування цих фінан­сових санкцій пов'язано з виникненням та сплатою недоїмки.

Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом, отже, підлягає примусовому виконанню органами державної виконавчої служби в порядку та строки, передбачені Законом України «Про виконавче провадження».

Відкликання вимог

Вимога вважається відкликаною, якщо:

а) сума боргу самостійно погашається страхувальником;

б) орган Пенсійного фонду скасовує або змінює раніше зазначену суму боргу внаслідок її узгодження або оскарження;

в) вимога органу Пенсійного фонду про сплату боргу скасовується чи змін- юється судом (господарським судом);

г) борг списується у випадках, передбачених статтею 106 Закону (у разі повної ліквідації юридичної особи або смерті фізичної особи, визнання її безвісно від- сутньою, оголошення померлою чи недієздатною, щодо яких відсутні особи, які відповідно до Закону мають нести зобов'язання із сплати страхових внесків).

Узгоджена вимога надсилається страхувальнику органом Пенсійного фо­нду протягом трьох робочих днів. Страхувальник зобов'язаний сплатити узгоджену суму боргу протягом десяти робочих днів після отримання узгод­женої вимоги.

У разі, якщо страхувальник, який одержав вимогу і протягом десяти ро­бочих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму або не уз­годив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив ви­могу в судовому порядку, а також у разі, якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму протягом десяти робочих днів після отриман­ня узгодженої вимоги, орган Пенсійного фонду звертається у встановленому законом порядку і подає вимогу до відповідного органу державної виконавчої служби, у якій зазначає суму боргу за даними карток особових рахунків пла­тників на дату подання. До сум боргу, що подаються до органів державної ви­конавчої служби за даними карток особових рахунків платників, включаються також суми, узгоджених з платником, але не сплачених у встановлений термін, фінансових санкцій (штрафів) та пені.

Якщо протягом наступного базового звітного періоду страхувальник наро­стив суми боргу, то після проходження відповідної процедури узгодження та оскарження до органу державної виконавчої служби подається вимога тільки на суму зростання боргу.

Якщо протягом наступних базових звітних періодів страхувальник повні­стю погасив суми боргу, зазначені у вимозі, що подана до органу державної виконавчої служби, то орган Пенсійного фонду подає до відповідного органу повідомлення за встановленою формою.