Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практ завдання.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
488.45 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ІНСТИТУТ ФІНАНСІВ

УКРАЇНСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

ФІНАНСІВ ТА МІЖНАРОДНОЇ ТОРГІВЛІ

КАФЕДРА ОБЛІКУ, АУДИТУ І СТАТИСТИКИ

ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

ТА МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДО ЇХ ВИКОНАННЯ

З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

ОБЛІК У БАНКАХ”

галузь знань 0305 напряму підготовки 6.030509

„Облік і аудит” о.к.р. „Бакалавр”

Укладач: доцент кафедри обліку, аудиту і статистики

ОІФ УДУФМТ – Лебедєва А.М.

Рецензент: Валуєв Б.І., д.е.н., проф. кафедри обліку, аудиту і статистики

Розглянуто на засіданні кафедри

обліку, аудиту і статистики

Навчальний рік

Групи

Протокол

Завідувач кафедри

2011-2012

ОА-808

ОА-908

№5 від 23.12.2011 р

д.е.н., професор

____________Б.І.Валуєв

ЗМІСТ

  1. Загальні положення.

  2. Загальні методичні рекомендації до проведення практичних занять

  3. Завдання для практичних занять та методичні рекомендації до їх виконання за змістовними модулями

Модуль 1 . Організація бухгалтерського процесу, облік власного капіталу,

касових, кредитних та депозитних операцій банку.

ЗМ2.

Практичні заняття №1-2 Тема: Облік власного капіталу банку

ЗМ3.

Практичні заняття №3-4 Тема: Облік касових операцій

ЗМ4.

Практичні заняття №5-6 Тема: Облік розрахункових операцій банку

ЗМ5.

Практичні заняття № 7-8 Тема Облік кредитних операцій банку

ЗМ6.

Практичні заняття №9-10 Тема: Облік депозитних операцій банку

Модуль 2. Облік операцій: з цінними паперами, в іноземній валюті, з основним засобами та нематеріальними активами, з лізингу, облік доходів, витрат і фінансових результатів діяльності банку

ЗМ7.

Практичні заняття №11-12 Тема: Облік операцій банку з цінними паперами.

ЗМ8.

Практичні заняття №13-14 Тема: Облік операцій банку в іноземній валюті.

ЗМ9.

Практичні заняття №15,16,17 Тема: Облік операцій банку з основними засобами та нематеріальними активами

ЗМ10

Практичне заняття № 18 Тема: Облік операцій з лізингу

ЗМ11

Практичні заняття №19-20 Тема: Облік доходів, витрат і фінансових результатів діяльності банку

4. Критерії оцінювання знань студентів на практичних заняттях

5. Список рекомендованої літератури до практичних занять

Загальні положення

Практичне заняття з курсу „Облік у банках" - форма навчального процесу, при якій передбачається закріплення та поглиблення теоретичних знань, здобутих студентами у процесі вивчення курсу, вироблення навичок самостійно виконувати завдання під керівництвом викладача та формування умінь і навичок шляхом індивідуального виконання завдань.

Перелік змістовних модулів, за якими проводяться практичні заняття визначаються робочою навчальною програмою дисципліни „Облік у банках". Проведенню практичного заняття передує повне вивчення теоретичного матеріалу за змістовними модулями. Виконання практичних робіт ведеться студентами в окремих зошитах.

Метою любого практичного заняття з дисципліни „Облік у банках" є: закріплення, поглиблення знань студентів, одержаних під час теоретичних занять, придбання необхідних знань, умінь, навичок, щодо виконання типових професійних завдань, навичок роботи з діючими законодавчими нормативними актами, інструкціями у сфері обліку, звітності, досягнення особис­тої участі студента протягом усього заняття.

Характерною особливістю практичного заняття з дисципліни „Облік у банках" є обґрунтування студентами методики вирішення практичного завдання, виконання необхідних розрахунків, складання відповідних проведень з використанням рахунків Плану рахунків Національного банку України. .

До обов'язкових вимог практичного заняття з курсу „Облік у банках" треба віднести високий організаційний, методичний і науковий рівень, раціональне використання часу, дотримання послідовності практичної роботи, індивідуальне консультування студентів з боку викладача та допомога їм в усуненні помилок, участь студентів у різних формах роботи та дотримання правил техніки безпеки й охорони праці.

Загальні методичні рекомендації до проведення практичних занять

Важливішою умовою забезпечення якості практичного заняття є наявність розроблених викладачем за змістовними модулями методичних рекомендацій з виконання практичних робіт, в яких визначається обсяг завдань, розкриття порядку виконання робіт, формування опорних знань з теоретичних положень, алгоритм розв'язання завдань, необхідність висновків за отриманими результатами.

Практичні заняття проводяться із застосуванням наступних методів:

самостійної роботи студентів під контролем викладача, диференційної групової роботи, розв’язування виробничих проблемних ситуацій, інтегрованого заняття, із залученням ПЕОМ та інших методів.

Практичне заняття включає обов’язковий контроль викладача за одержаними знаннями, уміннями, навичками студентів як до виконання конкретної практичної роботи, в ході її виконання, так і після виконання з використанням усної, письмової, тестової, комп’ютерної перевірки знань, виконання індивідуального завдання, перевірки зошитів практичних занять тощо.

Оцінки, отримані студентами за практичне заняття за балами, визначеними робочою навчальною програмою, виставляються в журнал обліку поточної успішності студентів за відповідними критеріями.

Місце практичних занять з дисципліни «Облік у банках» в структурно - логічній схемі спеціальності: базується на знаннях, отриманих студентами при вивченні навчальних дисциплін: "Статистика", "Мікроекономіка", "Макроекономіка", "Економіка підприємств", "Менеджмент", "Маркетинг", "Гроші та кредит", "Економіко-математичне моделювання", "Економічна інформатика", "Фінанси", "Бухгалтерський облік", "Статистика фінансів", "Податкова система", "Фінансовий аналіз", "Економіка праці і соціально-трудові відносини".

Також дисципліна формує основу знань для вивчання таких дисциплін: "Фінансовий облік", "Облік у бюджетних установах", "Управлінський облік", "Аудит", "Бухгалтерський облік за видами економічної діяльності", "Облік на підприємствах малого бізнесу", "Інформаційні системи і технології в обліку", "Внутрішньогосподарський контроль".

МОДУЛЬ 1. Організація бухгалтерського процесу, облік власного капіталу, касових, кредитних та депозитних операцій банку