Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практ завдання.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
488.45 Кб
Скачать

Дані для виконання практичного заняття Завдання 1.

Погодьте визначення з терміном, проставляючи біля них відповідні літери

Терміни:

  1. Гарантована ліквідаційна вартість для лізингодавця.

  2. Гарантована ліквідаційна вартість для лізингоодержувача.

  3. Зворотний лізинг (оренда).

  4. Лізингова (орендна) операція.

  5. Лізингова (орендна) ставка процента.

  6. Оперативний лізинг (оренда).

  7. Початок строку лізингу (оренди).

  8. Ставка процента на можливі позики лізингоодержувача.

  9. Строк лізингу (оренди).

  10. Фінансовий лізинг (оренда)

Визначення:

А. Частина ліквідаційної вартості, що гарантується до сплати лізингоодер-жувачем або пов'язаною з ним стороною.

Б. Дата підписання лізингового (орендного) договору або дата взяття сторо­нами зобов'язань щодо основних положень договору про лізинг (оренду)-

В. Період дії невідмовного лізингового (орендного) договору, а також період продовження цього договору, обумовлений на початку строку лі­зингу (оренди).

Г. Частина ліквідаційної вартості, що гарантується до сплати лізингоодержувачем або незалежною третьою стороною, яка здатна за своїм фінансовим станом відповідати за гарантією.

Д. Господарська операція юридичної чи фізичної особи (орендодавця), що передбачає надання основних засобів або землі у користування іншим юридичним чи фізичним особам (орендарям) за орендну плату та на визначений строк.

Е. Ставка процента, за якою теперішня вартість суми мінімальних лізингових (орендних) платежів та негарантованої ліквідаційної вартості дорівнює справедливій вартості об'єкта фінансового лізингу (оренди) на початок строку лізингу (оренди).

Є. Господарська операція юридичної або фізичної особи, що передбачає продаж основних засобів фінансовій організації з одночасним зворотним отриманням таких основних засобів такою юридичною чи фізичною особою у фінансовий або оперативний лізинг.

Ж. Господарська операція юридичної або фізичної особи, що передбачає відповідно до договору оперативного лізингу (оренди) передання орендарю основних засобів, придбаних або виготовлених орендодавцем на умовах інших, ніж передбачаються фінансовим лізингом.

3. Ставка процента, яку мав би сплачувати лізингоодержувач за подібний лізинг (оренду), або (якщо цей показник визначити неможливо) ставка процента за позиками для придбання подібного активу (на той самий строк та з подібною гарантією) на початку строку лізингу (оренди).

І. Господарська операція юридичної або фізичної особи, що передбачає відповідно до договору фінансового лізингу (оренди) передання орендарю основних засобів, придбаних або виготовлених орендодавцем, а також усіх ризиків та винагород, пов'язаних з правом користування та володін­ня об'єктом лізингу.

Завдання 2.

Інформація лізингової угоди: лізингодавець та лізингоодержувач — банки.

Об'єкт лізингової угоди — комп'ютерне обладнання вартістю 125 000 грн.

Термін лізингу — чотири роки.

Лізингова процентна ставка – 10% річних.

Сплата лізингових платежів проводиться наприкінці кожного періоду платежу. Для спрощення розрахунків періодом сплати лізингових платежів вважатимемо рік.

По закінченні терміну дії лізингової угоди лізингоодержувач викупає обладнання за залишковою вартістю (угодою передбачено 0 грн).

Термін корисного використання обладнання — сім років.

Необхідно:

1) скласти таблицю сплати лізингових платежів на протязі 4 років дії угоди;

2. надати необхідну кореспонденцію рахунків з відображенням необхідних сум за операціями з обліку фінансового лізингу у лізингодавця та лізингоодержувача.