Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Еталони_іспит_2008ппп.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
5.95 Mб
Скачать

Клінічна ситуація 6.

Хворий Д., 38 років. Через 6 год після споживання смажених грибів у нього явився біль у животі, багаторазові блювання та пронос (випорожнення з гнильним запахом, а відтак з кров’ю), головний біль, запаморочення, підвищення t0 тіла до 400С, слинотечу, серцебиття.

О б-но: Після огляду лікаря хворий втратив свідомість. В легненях: ослаблене везикулярне дихання, велика кількість дрібноміхурцевих хрипів та крипітація. Серце: тони ритмічні, 120/хв, АТ 106/65 мм рт.ст.Печінка виступає з-під реберної дуги на 3 см, болюча. Кров: непряма гіпербілірубінемія, гіпер – АлАТ-емія, гіперкреатинінемія. Проведена ідентифікація грибів у залишках їжі вказує, що хворий споживав бліду поганку.

Діагноз: Отруєння грибами (блідою поганкою), гострий екзогенний гастрит, ентероколіт, токсичний гепатит; гостра печінково-клітинна недостатність, гепато-ренальний синдром.

Виберіть найбільш необхідну в момент Вашого огляду хворого першочергову маніпуляцію і проведіть її:

А. Промивання шлунка товстим зондом з допомогою шприца Жане теплою водою з домішками яєчних білків і уведенням після промивання 40 г активованого вугілля та бензилпеніциліну в дозі 250 мг/кг/добу внутрішньовенно упродовж 2-х діб (з 3-го по 10-й день дози знижуються до загальнотерапевтичних).

В.Беззондове промивання шлунка.

С.Назогастральне зондування.

Д. Зондовий дренаж жовчних шляхів.

Е. Беззондовий дренаж жовчних шляхів.

Еталон відповіді: А – Промити шлунок товстим зондом з допомогою шприца Жане теплою водою з домішками яєчних білків і уведенням після промивання 40 г активованого вугілля та бензилпеніциліну в дозі 250 мг/кг/добу внутрішньовенно упродовж 2-х діб (з 3-го по 10-й день дози знижуються до загальнотерапевтичних).

Клінічна ситуація 7.

Хворий Т., 37 років.Через 1 годину після помилково спожитих усередину 30 мл дихлоретана у нього з’явилась нудота, блювання, пронос, носова кровотеча.

З рота та випорожнень запах яду (дихлоретану). Відтак, дуже скоро появилась загальна кволість, запаморочення, поширення зіниць, періодичне психомоторне збудження. ЧСС 160 уд/хв, АТ 110/60 мм рт.ст.

Діагноз: Отруєння хлорорганіч­ною сполукою (дихлоретаном).

Виберіть найбільш необхідну в момент Вашого огляду першочергову маніпуляцію і проведіть її:

А. Промивання шлунка теплою водою за допомогою шприца Жане та товстого зонда із уведенням у шлуночок ацитилцистеїну 5% розчину з розрахунку 300мг/кг/добу.

В.Беззондове промивання шлунка.

С.Назогастральне зондуваня.

Д. Зондовий дренаж жовчних шляхів.

Е. Беззондовий дренаж жовчних шляхів.

Еталон відповіді: А – промити шлунок теплою водою за допомогою шприца Жане та товстого зонда із уведенням у шлуночок ацитилцистеїну 5% розчину з розрахунку 300мг/кг/добу.