Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заг. хімія-2011.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
692.22 Кб
Скачать

Заняття №1

ТЕМА: Вступ. Значення неорганічної хімії у формуванні провізора. Вивчення правил техніки безпеки та правил роботи в хімічній лабораторії. Методи очищення неорганічних сполук: дистиляція, фільтрування, сублімація, екстракція, кристалізація.

АКТУАЛЬНІСТЬ: майбутній спеціаліст-провізор повинен вміти користуватися хімічними реактивами, хімічним посудом, приладами і різноманітною апаратурою; знати правила техніки безпеки при роботі з реактивами та хімічним посудом, і в разі необхідності, вміти кваліфіковано надати першу допомогу.Основні методи очищення неорганічних сполук необхідні для подальшого використання у фармацевтичній практиці.

НАВЧАЛЬНІ ЦІЛІ: Вивчення правил техніки безпеки.Ознайомлення з основними методами очищення неорганічних сполук та набуття навичок виконання операцій очищення.

ЗНАТИ: -правила роботи в лабораторії неорганічної хімії;

-значення загальної та неорганічної хімії.

ВМІТИ: -правильно і безпечно користуватись хімічними реактивами і

посудом.

-на практиці використати основні методи очищення речовин.

Самостійна позааудиторна робота

1.Після розчинення 2 г сплаву магнію з алюмінієм у надлишку хлоридної кислоти утворилося 9 г суміші хлоридів металів. Визначити масові частки металів у сплаві.

2.Яка маса і якої сполуки утворюється при спалюванні 5 кг алюмінію в надлишку кисню?

3.Скільки грамів калію ортофосфату треба взяти для повного осадження кальцію ортофосфату з розчину, що містить 4,15 г кальцію нітрату? Яка буде маса утвореного осаду?

4.Визначити масу аміаку, що утворюється при нагріванні суміші 14 г азоту та 14 г водню, якщо вихід реакції в умовах досліду становить 25% від теоретично можливого.

5.У розчині міститься 15 г аргентум нітрату. Скільки грамів калію хлориду слід добавити у розчин, щоб осадити весь Аргентум у вигляді хлориду? Скільки грамів аргентум хлориду при цьому утвориться?

6.Основні методи очищення речовин.

7.Методика проведення очищення речовин.

8.Теоретичні основи очищення речовин.

9.Фізичні константи як спосіб ідентифікації речовини.

10.Після розчинення 2 г сплаву магнію з алюмінієм у надлишку хлоридної кислоти утворилося 9 г суміші хлоридів металів. Визначити масові частки металів у сплаві.

11.Яка маса і якої сполуки утворюється при спалюванні 5 кг алюмінію в надлишку кисню?

12.Скільки грамів калію ортофосфату треба взяти для повного осадження кальцію ортофосфату з розчину, що містить 4,15 г кальцію нітрату? Яка буде маса утвореного осаду?

13.Визначити масу аміаку, що утворюється при нагріванні суміші 14 г азоту та 14 г водню, якщо вихід реакції в умовах досліду становить 25% від теоретично можливого.

14.Скільки грамів калію ортофосфату треба взяти для повного осадження кальцію ортофосфату з розчину, що містить 4,15 г кальцію нітрату? Яка буде маса утвореного осаду?

15. Визначити масу аміаку, що утворюється при нагріванні суміші 14 г азоту та

14 г водню, якщо вихід реакції в умовах досліду становить 25% від теоретично можливого.

16. У розчині міститься 15 г аргентум нітрату. Скільки грамів калію хлориду слід добавити у розчин, щоб осадити весь Аргентум у вигляді хлориду? Скільки грамів аргентум хлориду при цьому утвориться?