Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заг. хімія-2011.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
692.22 Кб
Скачать

Експериментальна частина

Завдання 1. Комплексні сполуки з комплекним катіоном

Прилади, посуд, реактиви:

1.Штатив з пробірками

2.Розчин AgNO3

3.Розчин NaCl

4.Розчин CuSO4

5.Розчин NaOH

6.Розчин NH4OH

7.CuSO4•5H2O (кристали)

8.Розчин NiSO4

9.Фарфоровий тигель або лодочка

10.Електроплитка

Методичні вказівки

а) Властивості кристалогідратів (аквакомплексів)

Помістіть у фарфоровий тигель або лодочку декілька кристалів CuSO4•5H2O блакитного кольору і підігрійте. Зверніть увагу на зміну кольору речовини. Після охолодження тигля додайте декілька крапель води. Відзначте колір розчину. Напишіть рівняння реакцій (координаційне число Cu2+ дорівнює 4).

б) Одержання і розклад тетраамінокупруму (II) гідроксиду

(комплексної основи)

Налийте в пробірку 1 см3 розчину купруму (II) сульфату. Додайте 0,5 см3 розведеного розчину натрію гідроксиду. До одержаного осаду додайте краплями концентрованого розчину NH4OH. Зверніть увагу на зміну кольору розчину. Напишіть рівняння одержання купруму (II) гідроксиду та утворення комплексної основи.

До одержаного розчину додайте краплями концентровану нітратну кислоту. Зверніть увагу на зміну кольору розчину. Напишіть рівняння реакції розкладу комплексної сполуки.

в) Одержання і розклад гідроксиду гексаамінонікелю

(комплексної основи).

Проведіть дослід, аналогічний попередньому з розчином нікелю (II) сульфату. Зверніть увагу на колір осаду нікелю (II) гідроксиду та колір комплексної сполуки. Напишіть рівняння реакцій (координаційне число Ni2+ дорівнює 6).

г) Одержання і розклад діаміноаргентуму хлориду

(комплексної солі)

До 1 см3 розчину аргентуму нітрату прилийте 1 см3 розчину натрію хлориду. До отриманого розчину додайте краплями концентрований розчин NH4OH до розчинення осаду. Напишіть рівняння реакції отримання аргентуму хлориду та його взаємодію з амонію гідроксидом (координаційне число Ag+ дорівнюе 2). До отриманого розчину краплями додавайте концентровану HNO3. Що відбувається? Напишіть рівняння реакції.

Завдання 2. Комплексні сполуки з комплексним аніоном Прилади, посуд, реактиви:

1.Штатив з пробірками

2.Розчин KI

3.Розчин AgNO3

4.Розчин NaCl

5.Розчин Na2S2O3

6.Розчин Bi(NO3)3

Методичні вказівки а) Утворення калію тетрайодобісмутату

В пробірку з 0,5 см3 розчину бісмуту нітрату додайте краплями розведений розчин калію йодиду до виділення темно-бурого осаду бісмуту (III) йодиду. Потім додайте ще декілька крапель розчину калію йодиду до повного розчинення осаду, що випав, з утворенням комплексної солі. Відзначте колір отриманого розчину. Напишіть рівняння реакцій. Який з йонів є комплексоутворювачем? Які йони є лігандами? Яке координаційне число комплексу? Напишіть рівняння електролітичної дисоціації комплексу.

б) Отримання комплексної солі взаємодією аргентуму нітрату

з натрію хлоридом

До 0,5 см3 розчину аргентуму нітрату прилийте 0,5 см3 розчину натрію хлориду спочатку до випадання осаду і потім прилийте ще 2 см3 концентрованого розчину натрію хлориду і підігрійте. Що спостерігається? Напишіть рівняння реакції.

в) Отримання натрію тіосульфатоаргентату

В пробірку з 0,5 см3 розчину аргентуму нітрату додавайте краплями розведеного розчину Na2S2O3 до випадання осаду аргентуму тіосульфату. Додайте ще декілька крапель розчину натрію тіосульфату до розчинення осаду з утворенням комплексної сполуки. Напишіть рівняння реакції (координаційне число Ag+ дорівнює 2).

Завдання 3. Комплексні сполуки, що містять комплексні

катіон та аніон.

Прилади, посуд, реактиви:

1.Штатив з пробірками

2.Розчин K4[Fe(CN)6]

3.Розчин NiSO4

Методичні вказівки

Помістіть у пробірку 0,5 см3 розчину калію гексаціаноферрату (II) K4[Fe(CN)6] і додайте 0,5 см3 розчину нікелю (II) сульфату до отримання осаду. Додайте краплями 25%-ий розчин NH4OH до повного розчинення осаду. Через 1-2 хв. із отриманого розчину починають випадати яснофіолетові кристали [Ni(NH3)6]2 [Fe(CN)6]. Напишіть рівняння реакцій.

Завдання 4. Комплексні солі в реакціях обміну

Прилади, посуд, реактиви:

1.Штатив з пробірками

2.Розчин K4[Fe(CN)6]

3.Розчин FeCl3

4.Розчин NaOH

Методичні вказівки

До 1 см3 розчину феруму (ІІІ) хлориду прилийте 1 см3 розчину калію гексаціаноферрату (II) K4[Fe(CN)6] (жовта кров'яна сіль). Зверніть увагу на колір осаду феруму (ІІІ) гексаціаноферрату (ІІ). Налийте до одержаного осаду розведеного розчину NaOH. Напишіть рівняння реакцій.

Завдання 5. Комплексні сполуки в оксидаційно-відновних реакціях

Прилади, посуд, реактиви:

1.Штатив з пробірками

2.Розчин KI

3.Розчин HCl

4.Бензол або толуол

5.Розчин K4[Fe(CN)6]

6.Розчин КМnО4

7.Розчин H2SO4 розвед.

Методичні вказівки

а) Взаємодія калію йодиду з калію гексаціаноферрату (III)

В пробірку внести 2 см3 розведеного розчину КІ, 2 см3 розчину розведеної хлоридної кислоти і 2 см3 бензолу або толуолу. Відзначити, що шар бензолу (толуолу) залишився безбарвним. Додати розчин K3[Fe(CN)6] і перемішати розчин. За забарвленням бензольного (толуольного) розчину можна переконатися, що виділився вільний йод. Написати рівняння реакції.

б) Оксидація калію гексаціаноферрату (ІІ)

В пробірку помістити 2 см3 розчину КМnО4, підкислити розведеною сульфатною кислотою і додати краплями розчин K4[Fe(CN)6] до знебарвлення розчину. Написати рівняння реакції, враховуючи, що комплекс феруму (ІІ) переходить в комплекс феруму (ІІІ) з таким же координаційним числом, а перманганат калію в кислому середовищі відновлюється до мангану (ІІ) сульфату.

Завдання 6. Одержання хелатів металів

Прилади, посуд, реактиви:

1.Штатив з пробірками

2.Розчин CaCl2

3.Розчин трилону Б

4.Амонію оксалат

Методичні вказівки

У дві пробірки налити по 1 см3 розчину кальцію хлориду. В одну пробірку прилити 1 см3 розчину трилону Б, а в другу - 1 см3 дистильованої води. В обидві пробірки додати по 1 см3 амонію оксалату. Що спостерігається? В якій з пробірок утворився осад? Написати рівняння реакцій, що проходять в обидвох пробірках.

ЛІТЕРАТУРА

1.Державна Фармакопея України / Держ. підприємство “Науково-експертний фармакопейний центр.” –1-е вид. –Харків: РІРЕГ, 2001. –556 с.

2.Коровин Н.В. Общая химия. –М.: Высшая школа, 1998. –559 с.

3.Угай Я.А. Общая и неорганическая химия. –М.: Высшая школа, 1997. –527 с.

4.Конспект лекцій.

5.Практикум з загальної та неорганічної хімії: Посібник // Є.Я.Левітін, Р.Г.Клюєва, А.М.Бризицька та ін. –Х.: Основа, 1998. –119 с.

6.Неорганическая химия.: Учебное пособие для студ. фармац. спец. вузов (Практикум) // А.К.Сухомлинов, Н.В.Боровская, П.Я.Пустовар и др. –Киев: Высшая школа, 1983. –167 с.

7.Григор’єва В.В., Самійленко В.М., Сич А.М. Загальна хімія. К.: Вища школа, 1991. –430 с.

8.Романова Н.В. Загальна та неорганічна хімія. К.: Вища школа, 1998. –480 с.

9.Ахметов Н.С. Общая и неорганическая химия.: Учебное пособие для студ. хим.-техн.спец. вузов. –М.: Высшая школа, 1998. –743 с.

10.Карапетьянц М.Х., Дракин С.И. Общая и неорганическая химия. –М.: Высшая школа, 1993. –592 с.

11.Телегус В.С., Бодак О.І., Заречнюк О.С., Кінжибало В.В. Основи загальної хімії / За ред. В.С.Телегуса: Підручник. –Львів: Світ, 2000. –424 с.

12.Скопенко В.В., Григор’єва В.В. Найважливіші класи неорганічних сполук. К.: Либідь, 1996. –151 с.

13.Вступ до хімічної номенклатури / О.А.Голуб, М.Ю.Корнілов, В.В.Скопенко та ін. К.: Школяр, 1997. –48 с.

14.Корнілов М.Ю., Білодід О.І., Голуб О.А. Термінологічний посібник з хімії. –К.: ІЗМН, 1996. –256 с.

15.Зайцев О.С. Общая химия. Состояние веществ и химические реакции. М.: Химия, 1990. –352 с.

16.Яцимирський К.Б., Яцимирський В.К. Хімічний зв’язок. К.: Вища школа, 1993. –309 .