Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачі.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
72.19 Кб
Скачать

Задача

Сергійко К., 8р.5міс., ранком прокинувся в’ялий, відмовився від їди, з’явилися набряки під очима, головний біль. Мати з дитиною прийшла на прийом до дільничного педіатра у поліклініку. З анамнезу стало відомо, що 2 тижні тому хлопчик перехворів на фолікулярну ангіну, лікувався без антибіотика. При огляді: шкіра бліда, виражена пастозність обличчя, АТ 125/85 мм рт.ст., олігурія. Лікар, не провівши жодних додаткових обстежень, здійснила негайну госпіталізацію у нефрологічне відділення. В заг.ан.сечі: питома вага 1030, білок 1,65г/л, лейкоцити 2-3 в п/з, еритроцити змінені вкривають усе поле зору, гіалінові циліндри – 5-6.

Завдання:

  1. Про яку патологію слід думати?

  2. Назвіть головний клінічний синдром.

  3. Чи були помилки у тактиці дільничного педіатра?

Задача

Хлопчик, 6 років, 2 тижні тому перехворів на ангіну. Ранком прокинувся в’ялий, з’явилися значні набряки обличчя, а до обіду – всього тіла, виражена олігурія. Невідкладною допомогою госпіталізований у стаціонар. АТ 100/65 мм рт.ст.. В заг. аналізі сечі: білок 9,9 г/л, лейкоцити 5-6 в п/з, білкові циліндри 10-15. Біохімічний аналіз крові: загальний білок 40 г/л, альбуміни 40%, холестерин 9,8 мМоль/л.

Завдання:

  1. Про яке захворювання слід думати?

  2. Дайте оцінку лабораторних аналізів.

  3. Який режим призначити пацієнту?

Задача

У дівчинки, 6 років, спостерігається підвищення температури тіла до 39оС, блювання, біль у животі, почащений сечопуск малими порціями, сеча каламутна. Симптом Пастернацького позитивний з двох сторін. У загальному аналізі сечі – білок 0,66 г/л, лейкоцити вкривають усе поле зору, еритроцити св. 2-3 в п/з, бактерії ++, багато слизу.

Завдання:

1. Про яке захворювання слід думати?

2. Які головні клінічні синдроми?

3.Дайте оцінку загального аналізу сечі.

Задача

Хлопчик, 10 років, лікується стаціонарно з приводу хронічного пієлонефриту. Проведено аналіз сечі за Зимницьким: денний діурез 550 мл, нічний діурез 750 мл. Питома вага сечі - коливання 1005-1010. Проба Реберга: швидкість клубочкової фільтрації 60мл/хв.х1,73, сечовина 6,2 ммоль/л. В біохімічному аналізі крові креатинін 0,086 ммоль/л.

Завдання:

  1. Чи порушена функція нирок у хлопчика? Відповідь обгрунтуйте.

  2. Які додаткові методи дослідження необхідно призначити хворому на пієлонефрит?

Задача

У хлопчика 10 років з’явився переймоподібний біль в поперековій ділянці, почащений болючий сечопуск. При огляді: активний, температура тіла 36,6оС, АТ 105/70 мм рт.ст., апетит хороший. Загальний стан не порушений. Загальний аналіз сечі: питома вага 1015, колір св.жовтий, мутна, білок- сліди, солі - оксалати кальцію густо покривають поле зору.

Завдання:

  1. Про яке захворювання можна думати?

  2. Які головні клінічні синдроми?

  3. Які основні лабораторні симптоми?

Задача

Хлопчику 5 років. Мати звернула увагу, що останнім часом дитина схудла, має підвищений апетит, багато п’є вдень, протягом ночі випиває близько 0,5 л води. Загальний аналіз сечі – кількість 300 мл, питома вага 1030, білка нема, цукор 0,6 ммоль/л, лейкоцити 5-6 в п/з, еритроцити свіжі 1-2-3 в п/з, слизу помірна кількість.

Завдання:

  1. Про яке захворювання слід думати?

  2. Якою повинна бути тактика дільничного педіатра?

Задача

У хлопчика, 6 років, під час оформлення до школи в загальному аналізі сечі виявили зміни: питома вага 1030, білок 0,99 г/л, лейкоцити 3-4в п/з, еритроцити змінені 30-40 в п/з, циліндри гіаліпові 5-6 в п/з. АТ 100/70 мм рт.ст.. Скарги відсутні. При об’єктивному огляді змін не виявлено. Раніше аналізи сечі були в нормі.

Завдання:

  1. Про яке захворювання слід думати?

  2. Який провідний клінічний синдром?

  3. Які основні лабораторні зміни?

Задача

У хлопчика, 7 років, під час огляду виявляється анасарка. АТ 95/65 мм рт.ст.. У загальному аналізі сечі білок 6,3 г/л, лейкоцити 2-3 в п/з, еритроцити 1-2 вп/з, циліндри 10-15 в п/з. Загальний білок крові 42г/л, альбуміни 18 г/л. Холестерин 8,6 ммоль/л. З анамнезу відомо, що два тижні тому переніс стрептодермію.

Завдання:

  1. Про яке захворювання слід думати?

  2. Який провідний клінічний синдром?

  3. Назвіть основні лабораторні симптоми.

Задача

Дівчинка,12 років. Вчора під час дощу промочила ноги. При огляді скаржиться на часте, малими порціями, болюче сечовипускання,біль над лоном. Температура тіла 36,6оС, АТ 110/70 мм рт.ст.. Шкіра звичайного кольору, набряки відсутні. Синдром Пастернацького від’ємний з обох сторін. В загальному аналізі сечі: питома вага 1025, сеча каламутна, білок-сліди, лейкоцити 20-30 в п/з, бактерії ++, еритроцити свіжі 6-8 в п/з.

Завдання:

  1. Яке захворювання є найбільш ймовірним?

  2. Який головний клінічний синдром та симптоми?

  3. Назвіть основні лабораторні симптоми.

Задача

Дитині 1 рік. При обстеженні виявлена чсс – 125/хв. Верхівковий поштовх у 5 міжребер’ї, ліва межа відноснох серцевої тупості – на 2 см назовні від лівої середньоключичної лінії. Тони серця ясні, ритмічні.

Завдання:

Чи є зміни серцево-судинної системи?

Вкажіть границі серцевої тупості у дитини даного віку в нормі.

Задача

Дитині 2 місяці.Мати скаржиться на виражену задишку, у дитини непродуктивний кашель, акроціаноз, відмову від грудей. На 8-10 тижні гестації мати хворіла грипом. При огляді стан дитини важкий, пониженого відживлення, акроціаноз. Дихання стогнуче, 80 за хв. з участю допоміжних м’язів. Межі серця: права межа відносної тупості на 3см назовні від правої грудинної лінії, ліва – по аксілярній лінії, верхня – ІІ ребра. Аускультативно – грубий систолічний шум в прекардіальній ділянці, більше в ІІІ міжребер’ї, зліва від грудини. Акцент ІІ тону на art. pulmonalis.

Завдання:

  1. Яку патологію можна запідозрити у дитини?

  2. Яке обстеження необхідно провести?

Задача

Дитині 6 років. Хлопчик швидко стомлюється, часто скаржиться на шум у вухах, носові кровотечі. При огляді: виявлено гіпотонію м’язів ніг, блідість шкіри. Верхній плечовий пояс розвинений добре, відповідно віку. Пульс на art. prominens напружений, пульсація черевної аорти на art.femoralis слабка, АТ на руках 180/120 мм рт.ст., на ногах – 60/0 мм рт.ст..

Завдання:

  1. Чи є зміни серцево-судинної системи?

  2. Обгрунтуйте відповідь.

Задача

Хлопчику 11 років. При профілактичному огляді в школі виявлено: межі серця – права межа відносної тупості – по правому краю грудини, верхня – верхній край ІІІ ребра, ліва по lin. medioclavicularis sin. Тони серця гучні, ритмічні, короткий систолічний шум в т. Боткіна, краще вислуховується в горизонтальному положенні, після фізичного навантаження зменшується. АТ 102/50 мм рт. ст., пульс – 83 удари за хвилину.

Завдання:

Оцініть стан серцево-судинної системи.

Складіть план обстеження для даного пацієнта.

Задача

Дівчинка 7 років часто хворіє на ангіну. Лікується в стаціонарі з приводу болю в колінних та ліктьових суглобах. Об’єктивно: пульс 80 ударів за хвилину. На ЕКГ ритм синусовий, правильний, ЕВС зміщена вліво, зубець P в І і ІІ відведенні широкий, розщеплений, в лівих грудних відведеннях глибокий Q і високий Р. Інтервал РО 0,18” І.

Завдання:

  1. Які зміни на ЕКГ у хворої?

  2. Яке захворювання можна запідозрити?

Задача

У дитини хвороба почала спостерігатися на другому році життя, коли мати помітила появлення великих синців та незначні травми. В стаціонар дитина поступила з крововиливом у колінний суглобі. Про яке захворювання треба думати?

Завдання:

1. Про яке захворювання треба думати?

2.Яка причина розвитку даної патології?

Задача

У дитини 4-х років загальний стан важкий: шкіра бліда, під очима темні круги, системне ураження лімфатичних вузлів, збільшена печінка, селезінка, біль у кістках, суглобах. В загальному аналізі крові різна кількість незрілих клітин в лейкоцитарній формулі.

Завдання:

  1. Про яку патологію можна думати?

  2. Що таке лейкемічний провал?

Задача

На фельдшерсько-акушерський пункт звернулась мати з дитиною 7 місяців зі скаргами на загальну в’ялість, знижений апетит. Дитина на штучному вигодовуванні (цільному коров’ячому молоці). Обстежено: блідість шкірних покривів, периоральний ціаноз, підвищена ламкість нігтів, тахікардія. Дитина народилась недоношеною, другою з двійні.

Завдання:

1. Яке лабораторне обстеження необхідно провести дитині в першу чергу?

2.Яка причина розвитку даного стану?

Задача

На прийом до педіатра звернулась 12-річна дівчинка зі скаргами на летючі болі в колінних та ліктьових суглобах, серцебиття, підвищення температури тіла до 37,50 С з анамнезу відомо, що мама хворіла ревматизмом. 3 тижні тому дівчинка перенесла скарлатину.

Завдання:

1. Які обстеження необхідно провести дитині для встановлення діагнозу?

2.Яка причина розвитку даного стану?

Задача

Під час активного патронажу до 8 – місячної дитини медична сестра виявила, що у дитини піднялася температура тіла до 37,60С, з’явилася осиплість голосу, гавкаючий кашель, помірна задишка з утрудненим вдохом.

Завдання:

  1. Про який стан , небезпечний для життя, можна думати?

  2. Які анатомо-фізіологічні особливості сприяють розвитку даного захворювання?

Задача

Дитина віком 3,5 року. Мати скаржиться на виражену задишку, непродуктивний кашель. Захворювання має гострий перебіг. На 2 – му місяці вагітності жінка перехворіла на вірусну інфекцію. Під час огляду стан дитини важкий, маса тіла знижена, виражений пероральний ціаноз і акроціаноз. Дихання поверхневе, стогнуче, до 50 за 1 хв., за участю допоміжних м'язів. Під час перкусії виявляється вкорочення легеневого звуку паравертебрально, під час аускультації – безліч крепітуючих хрипів. Межі серця розширені вліво і вправо, під час аускультації прослуховується грубий систолічний шум над усіма відділами серця, більше в 3 підребер'ї зліва від груднини, проводиться на спину, акцент 2 тону на легеневій артерії. Печінка збільшена на 4 см., щільна, неболюча.

Завдання:

  1. Поставте орієнтовний діагноз.

  2. Намітьте план додаткових досліджень.

Задача

Хвора віком 12 років скаржиться на періодичний гострий біль у надчеревній ділянці і справа від пупка (частіше натще або після їди), печію, закреп. Хворіє близько 1 року. Інколи напад болю супроводжується блюванням. Харчується нерегулярно, часто вухом'ятку. У віці 5 років перехворіла на сальмонельоз, через 1 рік – на епідемічний паротит. Батько хворіє на виразкову хворобу шлунка. Під час огляду – шкіра бліда, суха. Під час пальпації – болісність у надчеревній ділянці травного каналу.

Завдання:

  1. Яке захворювання можна діагностувати?

  2. Що могло спричинити розвиток цієї хвороби?

  3. Які дослідження треба призначити для уточнення діагнозу?

Задача

Дівчинка віком 7 років. З 1 – го місяця життя була переведена на штучне вигодовування. Була висипка на шкірі після вживання яєць, цитрусових. У віці 1 рік перехворіла на дизентерію. З 4 років скаржиться на ниючий біль навколо пупка після їди, зниження апетиту. Стала блідою, схудла. Часто бувають блювання, відрижка. Об'єктивно: маса тіла знижена, живіт помірно здутий. Під час пальпації болючість у надчеревній ділянці, біля пупка. Печінка і селезінка не збільшені// Випорожнення щодня, кал оформлений.

Завдання:

  1. Яке захворювання можна запідозрити?

  2. Що могло спричинити розвиток цього хронічного захворювання?

  3. Перерахуйте симптоми ураження системи травлення (анамнестичні й об'єктивні).

Задача

До лікаря звернулася мати дівчинки віком 11 років. Протягом 3 років після того як дівчинка перехворіла на вірусний гепатит вона скаржиться на біль у правому під ребер'ї (виникає після фізичного навантаження, споживання жирної їжі), нудоту, поганий апетит, швидку стомлюваність, головний біль. Під час об'єктивного обстеженя – шкіра суха, субіктерична, язик з білим нальотом, мигдалики гіпертрофовані, рихлі. Тони серця ослаблені, короткий систолічний шум над верхівкою. Живіт м'який, болючий у правому під ребер'ї, позитивні симптоми Ортнера, Мерфі, Кера. Печінка виступає з – під краю реберної дуги на 2 см., селезінка не збільшена. Схильність до закрепів.

Завдання:

  1. Поставте орієнтовний діагноз.

  2. Що могло спричинити розвиток захвлрювоння?

  3. Які патологічні синдроми можна виділити у хворої?

  4. Які методи дослідження треба використати?

Задача

У дитяче відділення госпіталізована дівчинка віком 5 років. Скаржиться на частий нападоподібний біль у правому підребер'ї та біля пупка, який виникає після фізичного навантаження, схильність до закрепів. Дані об'єктивного дослідження: шкіра природного забарвлення, уражені карієсом зуби, живіт м'який, болючий під час пальпації у правому підребер'ї. Печінка виступає на 2 см., еластична. Під час дуодентального зондування порцію “В” отримати не вдалося, порція “А” і “С” без змін.

Завдання:

  1. Поставте орієнтовний діагноз.

  2. Які дослідження можуть його підтвердити?

  3. Чи потребує дівчинка стаціонарного лікування?

Задача

Хвора віком 10 років скаржиться на спрагу, схуднення, свербіння шкіри дратівливість. Шкіра і слизові оболонки сухі. На щоках рум'янець. Язик обкладений білим налетом. Тони серця ослаблені. ЧСС – 110 за 1 хв. Печінка виступає з – під краю реберної дуги на 4 см. Добова кількість сечі – 3000 мл. Рівень глюкози в крові – 15,54 ммоль/л, у снчі – 20 г/л на добу.

Завдання:

  1. Поставте орієнтовний діагноз.

  2. Призначте допоміжні методи дослідження.