Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заг. хімія-2011.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
692.22 Кб
Скачать

Контрольні питання

1.Перерахувати типи хімічних лабораторій.

2.Вимоги до скляного посуду, який використовують в хімічній лабораторії.

3.Речовина. Прості і складні речовини (сполуки).

4.Чисті речовини й суміші.

5.Яка кількість речовини міститься у 20 г купрум (II) оксиду, 32 г літію гідриду, 18 г силіцію, 90 г води, 15 г сульфур (IV) оксиду?

6.Розчини, що містили по 20 г барій хлориду та натрій сульфату, змішали. Яка утворилася маса барій сульфату? Яка сполука та якою масою була у надлишку?

7.Методика проведення декантації та фільтрації.

8.Методика проведення кристалізації.

9.Методика проведення дистиляції.

10.Методика проведення сублімації.

11.Чистота хімічних речовин. Умовні позначення ступеня чистоти (кваліфікація речовин за чистотою).

12.Яка кількість речовини міститься у 20 г купрум (II) оксиду, 32 г літію гідриду, 18 г силіцію, 90 г води, 15 г сульфур (IV) оксиду?

13.Розчини, що містили по 20 г барій хлориду та натрій сульфату, змішали. Яка утворилася маса барій сульфату? Яка сполука та якою масою була у надлишку?

14. Яка кількість речовини міститься у 20 г купрум (II) оксиду, 32 г літію гідриду, 18 г силіцію, 90 г води, 15 г сульфур (IV) оксиду?

15. Розчини, що містили по 20 г барій хлориду та натрій сульфату, змішали. Яка утворилася маса барій сульфату? Яка сполука та якою масою була у надлишку?

Самостійна аудиторна робота Завдання 1. Ознайомлення з основними правилами техніки безпеки в лабораторії неорганічної хімії.

1.Характер роботи в лабораторії вимагає постійної обережності.

2.Необережність завжди може стати причиною неприємних наслідків: вибуху, опіків, отруєння, пожежі, поранення. Тому, працюючи в лабораторії, необхідно суворо дотримуватися основних правил техніки безпеки.

3.Робочий стіл, на якому виконуються лабораторні роботи, завжди повинен бути чистим. На ньому не повинно бути непотрібних у даний момент предметів – приладів, посуду, які можуть заважати під час роботи.

4.Випарювати кислоти, амоніак і речовини з неприємним запахом, а також проводити досліди з отруйними газами можна тільки у витяжній шафі.

5.Не слід нахилятися над посудом, у якому відбувається реакція, бо реагуюча суміш може попасти в обличчя.

6.Нюхати гази треба з певною обережністю – на деякому віддаленні, спрямовуючи потік повітря з посуду до себе легким помахом долоні. Вдихати газ на повні груди не можна.

7.Нагріваючи пробірку, не можна тримати її отвором до себе або до тих, хто працює поруч, бо рідина може перегрітися й вибризнути з пробірки.

8.Не можна пробувати на смак жодну речовину.

9.Речовини, що легко запалюються – бензин, сірковуглець, етер – слід тримати на відстані від вогню.

10.Не слід запалювати гази, не переконавшись, що вони не мають домішки повітря, бо може статися вибух.

11.Розведені розчини реактивів та тверді сполуки поміщають на поличках лабораторних столів. Концентровані кислоти, розчин амоніаку, бром стоять у витяжній шафі, де потрібно ними користуватися.

12.Надлишок реактиву не можна зливати чи зсипати назад у той посуд, із якого він узятий.

13.Дорогі реактиви (сполуки срібла, золота), а також отруйні речовини (сполуки меркурію, арсену тощо), концентровані кислоти й луги після використання слід виливати в спеціальні банки.

14.При користуванні хімічним посудом, особливо тонкостінним, слід пам’ятати, що він дуже ламкий і поводитися з ним обережно: застосовувати м’які прокладки і враховувати, що при нагріванні скло розширюється.

15.Перед використанням пробірок слід перевірити цілість дна пробірки.

16.Перед застосуванням посуду перевірити його чистоту й сухість.

17.Після закінчення дослідів, посуд слід помити і прибрати робоче місце.

18.Не можна ставити на лабораторний стіл їжу, напої; їсти й пити в лабораторії.

19.Черговий студент прибирає лабораторію і здає її лаборантові.