Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заг. хімія-2011.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
692.22 Кб
Скачать

Завдання 2. Ознайомлення з основними правилами надання першої допомоги при нещасних випадках.

1.Коли на руку чи обличчя попадає кислота, її треба змити сильним струменем води, а потім промити 5%-ним розчином питної соди .

2.Якщо на шкіру потрапить луг, його необхідно промити сильним струменем води, а потім 1%-ним розчином ацетатної кислоти.

3.Коли луг потрапить в очі, треба добре промити очі водою, а потім 2%-ним розчином Н3ВО3.

4.При попаданні в очі кислоти, слід промити їх водою, а потім 3%-ним розчином NaHCO3.

5.При порізах склом потрібно видалити з рани скло (якщо треба – то пінцетом), а потім обробити рану 2%-ним розчином KмnO4 і змазати розчином йоду, перев’язати бинтом.

6.Пожежу слід починати гасити протипожежною ковдрою або засипати піском.

7.Якщо при горінні виділяються отруйні гази, слід скористатися протигазом і викликати пожежну команду (по телефону 01).

8.При пропусканні газових кранів викликати газову службу по телефону 04.

ОФОРМЛЕННЯ ЗВІТІВ ЛАБОРАТОРНИХ РОБІТ

Звіти оформляються в окремому зошиті об’ємом біля 50 листів.

На титульній сторінці слід писати:

ЖУРНАЛ

для лабораторних робіт

з загальної та неорганічної хімії

студента групи __________________________

(Прізвище, ім’я, по-батькові)

Лабораторні роботи, що супроводжуються пробірочними дослідами з написанням рівнянь хімічних реакцій оформляються на двох сторінках журналу за такою схемою:

Лабораторна робота №1

Хід роботи

Спостереження

Рівняння реакції

Заповнюється вдома з даного посібника

Заповнюється на лабораторному занятті

Більш складні лабораторні роботи оформляються відповідно до методики, наведеної у цьому посібнику.

Завдання 3. Фільтрація та декантація

Прилади, посуд та реактиви:

1.Склянки на 100-250 см3 -3 шт.

2.Лійка скляна -1 шт.

3.Паличка скляна -1 шт.

4.Штатив із кільцем -1 шт.

5.Фільтрувальний папір

6.Ножиці -1 шт.

7.Вода, забруднена розтертим активованим вугіллям

8.Вода, забруднена піском

Хід роботи Теоретична частина

В хімічній практиці велике значення має чистота речовин, із якими доводиться працювати, оскільки робота з нечистими реактивами призводить до неправильних результатів, а іноді може бути причиною нещасних випадків.

Методи очищення речовин різні і залежать від властивостей речовин та їх застосування. Найбільш поширеними методами є фільтрація, кристалізація, дистиляція та сублімація.

Чисті речовини володіють характерними і тільки їм властивими фізичними та хімічними властивостями. Тому чистоту речовини можна перевірити як фізичними (густина, температура плавлення, температура кипіння), так і хімічними (характерні реакції) методами.

Експериментальна частина

Для відокремлення нерозчинних речовин від розчину застосовують метод декантації або фільтрації. Суть методу декантації полягає в тому, що розчину дають спочатку відстоятися, а потім обережно зливають з осаду рідину. Цей метод застосовують у тих випадках, коли осад добре осідає.

Для фільтрування, звичайно, користуються фільтрувальним папером, який вільно пропускає воду та інші рідини і затримує нерозчинні частинки. Рідину, яка пройшла через фільтр, називають фільтратом.

Для виготовлення фільтра треба взяти квадратний аркуш фільтрувального паперу зі стороною вдвічі більшою від діаметра лійки, скласти його вчетверо, обрізати чверть колом кінці і відвернути три аркуші в один бік, а четвертий аркуш – у другий. У лійку фільтр треба вкладати сухим, а потім злегка змочити водою і притиснути так, що між папером і склом не залишилося пухирців повітря. За розміром фільтр повинен бути трохи меншим за лійку. Готову лійку з фільтром вставляють у кільце штатива і підставляють склянку для збирання фільтрату. Кінець лійки при цьому повинен торкатися стінки склянки, щоб рідина могла вільно стікати і не розбризкуватися. Рідину треба наливати на фільтр за допомогою скляної палички, щоб не пролити поза фільтр. Рівень води на фільтрі повинен бути на 5 мм нижчим від краю фільтра.