Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonomika_predpriatia_kniga.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
6.18 Mб
Скачать

Планування прибутків підприємств громадського харчування

Методи планування прибули.

  1. метод прямого рахунку. Прогнозований розмір прибули від реалізації визначається як різниця між прогнозами валових доходів, витрат і податків:

Пр=ВД-И-Нвд

Нвд – величина податків т відрахувань, що сплачуються з валового доходу

Балансовий прибуток методом прямого розрахунку планується:

БП=Пр + Дв – Рв

Дв, Рв – відповідно внереализационные доходи і витрати

Чистий прибуток планується:

ЧП = Бп-нп

Нп – податки і відрахування з прибутку

  1. метод забезпечення відповідного прибутку на вкладений капітал. При прогнозуванні за допомогою даного методу вирішується завдання збереження досягнутого рівня рентабельності на вкладений капітал і його збільшення, якщо це передбачено прийнятою стратегією. Збільшення рівня рентабельності на вкладений капітал може бути досягнуте за допомогою різних нововведень цінової політики, маркетингових досліджень, зростання товарообігу, скорочення витрат за рахунок раціонального використання фінансових ресурсів, прискорення оборотності оборотних коштів.

  2. розрахунковий-аналітичний метод заснований на використанні результатів аналізу досягнутої величини досліджуваного показника, що приймається за базу індексів його зміни в плановому періоді. Величина можливого розміру прибутку розраховується по формулі:

Пплан=Ро*Тплан

- зміна прибули з урахуванням зміни чинників, що визначають розмір прибули.

Ро – рентабельність товарообігу звітного періоду %

Т план – плановий об'єм товарообігу.

Питання 5. Рентабельність підприємств ресторанного господарства.

Для оцінки ефективності роботи підприємств живлення недостатньо використання показника прибули, оскільки наявність прибутку ще не означає, що підприємство працює ефективно. Абсолютна величина прибутку не дозволяє судити про прибутковість і рентабельність підприємства. Багато підприємств живлення, що отримали однакову суму прибули, мають різні об'єми товарообігу, різні витрати, ресурси. В цьому відношенні для оцінки ефективності роботи підприємства зручний показник рентабельності.

Рентабельність – це відносний показник. Він характеризує процентне відношення суми прибули до одного з показників і відображає взаємозв'язок прибули з іншими показниками. При розрахунку рентабельності використовується як балансовий, так і чистий прибуток підприємства. Рентабельність, розрахована виходячи з чистого прибутку, називається чистою рентабельністю.

Найбільш широкого поширення в аналітичній роботі набув показник рентабельності товарообігу. Він визначається так:

де

БП, ЧП – відповідно балансовий і чистий прибуток

ВТ – валовий товарообіг

Рентабельність можна представити як відношення чистого прибутку до валового доходу:

для оцінки діяльності фабрик-заготовочих рентабельність можна розраховувати так:

де

З – собівартість продукції, що реалізовується

Види рентабельності:

  1. рентабельність товарообігу

  • для підприємств роздрібної торгівлі

  • для підприємств оптової торгівлі

  1. рентабельність поточних витрат

де

ЗО – величина витрат звернення поточних витрат підприємства. Цей Показник використовується при оцінці ефективності поточних витрат підприємства, їх окупності і показує розмір прибули на 100 одиниць витрат звернення.

  1. рентабельність виробничих фондів

ОФ – середня вартість основних фондів

ОС - середня вартість оборотних коштів

Показник використовується при оцінці ефективності виробничих фондів підприємства, їх окупності і показує розмір прибули на 100 одиниць основних фондів і оборотних коштів. Динаміка рентабельності виробничих фондів обуславливают зміни рівня фондовіддачі і оборотності оборотних коштів, а також рентабельність товарообігу. Залежність рентабельності виробничих фондів від цих чинників представлена формулами:

У цьому показнику враховується вся сукупність засобів торгового підприємства і відображається ефективність їх використання.

  1. рентабельність трудових ресурсів характеризується двома показниками:

  • прибуток з розрахунку на 1 працівника підприємства (співвідношення суми прибули і среднеучетной чисельності працівників).

  • Прибуток з розрахунку на одиницю витрат, які пов'язані із змістом трудових ресурсів (фонд споживання, витрати на підготовку кадрів, охорону праці і т.д.)

  1. рентабельність внесків в підприємство (активів). Показує прибуток з розрахунку на одиницю майна, яке знаходиться у розпорядженні підприємства

де А – вартість майна, яке знаходиться у розпорядженні підприємства.

  1. рентабельність власного капіталу, характеризує розмір прибули, який отриманий власником підприємства на одиницю засобів, які вкладені в підприємство і служить критерієм для оцінки датування акцій підприємства на біржі. Порівняння рентабельності внесків в підприємство (активи) з рентабельністю власного капіталу дозволяє визначити ефективність умов залучення запозичених засобів. Якщо різниця в рівні рентабельності менша, ніж розмір відсотків за користування кредитом, то залучення кредиту не доцільне.

  2. рентабельність функціонуючого капіталу, яка характеризує розмір прибули з розрахунку на кожних 100 одиниць функціонуючого капіталу, – це розмір власного капіталу, який реально бере участь в отриманні прибули (сума всіх джерел власних засобів мінус капітальні вкладення, невстановлене устаткування і видані аванси).

  3. рентабельність перманентного капіталу, яка характеризує прибутковість використання капіталу, який знаходиться в довгостроковому розпорядженні підприємства. Перманентний капітал – сума всіх джерел власних засобів довгострокових кредитів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]