Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ITR_PM_shpora1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

2.Методи оцінки ефективності інформаційних та організаційно-комерційних послуг.

Економічна ефективність визначається як різниця між величиною економічної вигоди та сумою плати за послугу.

Параметрична модель оцінювання ефективності інформаційного продукту та послуги (метод експертних оцінок) — експертна оцінка матеріальних та нематеріальних параметрів, застосовується у разі складності кількісного виміру корисного ефекту. Визначаються параметри, на які впливає інформаційних продукт та складові даного параметра. Кожен параметр дістає оцінку в балах у межах від 1 до 10, сума балів за складовими параметру не може перевищувати 10 (аналогічно може бути використана система у відсотках, від 1 до 100 %). Параметрична модель оцінки ефективності має такий вигляд:

де aпараметр; i - індекс параметру; j - індекс часткової оцінки параметру; aij - значення оцінки в балах;

Оцінка ефективності ярмаркової та виставкової діяльності у першу чергу ґрунтується на зіставленні бажаних та здобутих результатів та організаційних витрат.

Для оцінки якісних показників проводять поелементний аналіз виставкової діяльності за визначеними показниками у відповідності до поставлених цілей. За розрахованими коефіцієнтами оцінюють відхилення досягнутих результатів від запланованих. Одними з якісних показників є коефіцієнт інтенсивності контактів та показник результативності виставок-ярмарок.

Коефіцієнт інтенсивності свідчить про інтенсивність роботи виставково-ярмаркового стенду та заходу загалом, Розраховується на підставі даних обліку відвідувачів, кількості проведених бесід та встановлених нових контактів за формулою:

де Кк – коефіцієнт інтенсивності контактів; Вб - кількість зафіксованих бесід з потенційними клієнтами (відвідувачами); С — кількість працівників на стенді (експозиційному місці), осіб; Т — тривалість виставки або ярмарку, днів.

Показник результативності виставки або ярмарки характеризує кількість укладених торговельних угод, що припадає на одного учасника (експонента) та характеризує поточну ефективність виставки або ярмарку. Розраховується за формулою

де Уу – загальна кількість торговельних угод, укладених на виставці або ярмарку, шт.; Ну.зв — звітна кількість учасників виставки або ярмарку.

Загалом ефективність виставкових та ярмаркових заходів оцінюється способом зіставлення планованих цілей зі здобутими результатами та є індивідуальною для кожного учасника виставки або ярмарку, тому що кожен учасник має на меті досягнення певних власних цілей. Даний процес оцінки ефективності виставкових та ярмаркових заходів є складним у практичному застосуванні, та частіш за все ґрунтується на якісних показниках, визначених апріорі, методом експертних оцінок.

3.Мікросегментація на ринку тпп.

Мікро сегментування - це виявлення всередині ідентифікованого ринку товарів ринкових сегментів. Мікросегментація базується на врахуванні різноманітності потреб потенційних покупців, зумовлених відмінностями їхніх споживчих переваг.

Мікроознаки відображають специфічну інформацію про фірму: технологія, параметри продукції, темп використання, організаційна структура, мотиви членів закупівельного центру, фінансове становище, ступінь ризику та інші.

Часто на практиці сегментації промислового ринку використовують гніздовий метод поетапної сегментації, запропонований Шапіро і Бонома. Згідно з цим методом першим етапом є аналіз більш загальних макроознак сегментації, потім - факторів змінних виробництва, потім - ситуаційних факторів, особистих характеристик.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]