Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ITR_PM_shpora1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Екзаменаційний білет № 14

1.Функції інфраструктури товарного ринку.

Торговельно-посередницька функція передбачає закупівлю товарів у виробників та їх продаж споживачам; визначення попиту на товари й розміщення замовлень на їх виготовлення серед товаровиробників; закупівлю товарів на замовлення споживачів; дрібнооптова та роздрібна торгівля; продаж товарів споживачеві в формі спеціально скомплектованих партій товару; продаж товарів та забезпечення ними споживачів за погодженим графіком тощо.

Посередницька функція має вияв у діяльності суб'єкта господарювання, який перебуває між двома іншими суб'єктами товарного ринку, з встановлення між ними взаємозв'язку стосовно обміну товарами або у вигляді інформаційно-комерційних послуг. Посередник здійснює зв'язок із товаровиробником необхідних споживачеві товарів та послуг, отримує інформацію про наявність, умови продажу, створює умови для проведення торговельних переговорів та укладання відповідних угод. Виконання посередницьких функцій безпосередньо не пов'язане зі здійсненням актів купівлі-продажу, але робить цей процес упорядкованим, надійним і взаємовигідним.

Інформаційні й організаційно-комерційні функції — діяльність з надання суб'єктам ринкових відносин комерційної інформації, яка містить: відомості, необхідні для організації закупівель та збуту продукції, інформацію про потенційних виробників товару, ціну товару, способи доставки вантажів тощо.

Виробничо-технологічні функції мають вияв у продовженні процесу виробництва у сфері обігу. Це функції з надання товарам підвищеної виробничої готовності, з попередньої підготовки матеріальних ресурсів до споживання тощо.

Транспортно-експедиторські функції -— транспортування товарів до місць споживання, формування оптимальних маршрутів перевезення та вибір раціональних видів транспорту, укладання договорів на перевезення товарів за узгодженими графіками тощо.

Лізингові функції — надання в довгострокову оренду технічних засобів, товарів виробничо-технічного призначення тривалого використання.

Розрахунково-кредитні та страхові функції передбачають такі види діяльності, як фінансові розрахунки, товарне кредитування, страхування комерційних ризиків.

2.Види бірж та типологія товарних бірж.

Найпоширенішим у світовій практиці є поділ бірж за видом біржового товару на товарні, фондові, валютні, фрахтові та біржі праці.

Товарна біржа — організаційно оформлений, постійно діючий рийок, на якому здійснюється оптова торгівля товарами зі стандартизованими вимогами щодо його якості та кількості, умов і термінів поставки.

Фондова біржа спеціалізується на організації укладання угод купівлі-продажу цінних паперів та їхніх похідних, що випускаються урядом, місцевими органами влади, господарськими товариствами і приватними підприємствами.

Валютна біржа — це постійно діючий центр з проведення операцій купівлі-продажу іноземної валюти та цінних паперів, номінованих у валюті.

Фрахтова біржа — це організований ринок фрахтованих суден, де концентрується вся інформація стосовно попиту на тоннаж та його пропозицію щодо рівня фрахтових ставок, умов угод фрахтування тощо.

Біржа праці являє собою організацію, яка надає посередницькі послуги на ринку праці з приводу здійснення роботодавцями та найманими працівниками угод купівлі-продажу робочої сили, займається працевлаштуванням безробітних, а також осіб, які бажають змінити роботу, вивчає попит і пропозицію робочої сили, веде облік безробітних.

Товарні біржі, зокрема, поділяються на певні типи (рис. 9.5).

Полотно 74

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]