Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ITR_PM_shpora1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

4.Розробка стратегії "змішаного обслуговування" у маркетинговій товарній політиці промислового підприємства.

Розробка стратегії "змішаного обслуговування" передбачає прийняття серії взаємопов'язаних ключових рішень, які визначаються трьома напрямами:

1) розробка товару;

2) планування обслуговування;

3) розробка системи управління обслуговуванням ТПП на весь період йо­го економічного циклу.

Розробляючи ТПП, слід враховувати всі проблеми, пов'язані з його обс­луговуванням. Визначаючи рівень технічної ефективності виробу з врахуванням "змі­шаного обслуговування", необхідно враховувати вартість експлуатації та обслу­говування товару, а також інші затрати, пов'язані з товаром, починаючи з його розробки і закінчуючи його утилізацією.

Прийняття рішення щодо модульного проектування і сумісності, запро­вадження діагностичних систем є важливою передумовою успіху сервісу у бага­тьох галузях народного господарства. Проблема сумісності особливо актуальна для інформаційного та офісного обладнання. Пристрій, сумісний з приладами конкуруючих фірм, може бути інтегрований в систему обладнання, технічне обслуговування якої здійснюється фірмою, що дає їй можливість відвойовувати нові ринки у конкуруючих фірм.

Дуже важливо ще на початку розробки товару визначити рівень його розрахункової надійності, тобто прийнятну для клієнта кількість збоїв у роботі ТПП за одиницю часу.

Проблему доцільно вирішувати за двома напрямками: висока надійність та профілактичний ремонт, тобто заміна зношених деталей раніше ніж облад­нання дає збої. Завдяки профілактичному ремонту підтримується постійний контакт між фірмою і клієнтом, а ремонт стає джерелом постійних доходів.

Другим напрямом розробки стратегії "змішаного обслуговування" є пла­нування сервісу, а саме обсягу і рівня якості обслуговування.

Прийнята концепція товару визначає фактичні умови його експлуатації, а також основні системи

Основні критерії ефективності обслуговування в сфері післяпро­дажного обслуговування: 1) здатність швидко відреагувати на прохання про допомогу - це найваж­ливіший критерій ефективності; 2) ефективність виконання замовлень із заміни деталей, а також замов­лення надзвичайного характеру; 3) швидкість ремонту обладнання; 4) технічна компетентність робітників обслуговування. В сфері збуту продукції ці критерії дещо інші: швидкість і надійність поставок; наявність товару на різних стадіях реалізації; "гнучкість" сервісу, тобто уміння виконувати екстраординарні замов­лення і витрачати мінімальний час на реакцію на подію; "комерційні здібності" агентів фірми, тобто вміння налагодити та під­тримувати клімат довіри з клієнтами.

Третім напрямом розробки стратегії "змішаного обслуговування" є роз­роблення механізму управління пропозицією "товар-послуги" протягом строку служби ТПП. Необхідно також постійно приділяти увагу відповідності системи управління в галузі сервісу залежно від еволюції поведінки споживача. Окрім цього, необхідно прийняти такі рішення:

1. Рішення щодо економічної задачі послуг (очікуваний рівень рента­бельності послуг, прогнозована частка доходів від послуг).

2. Рішення щодо форми оплати послуг (можливі види оплати, які сприяють виникненню вхідних бар'єрів у цій галузі). Наприклад, контракт на оплачуваний ремонт обладнання, яке здається в оренду, або контракт на тех­нічне обслуговування за наперед визначеними цінами.

3. Рішення щодо співпраці з іншими фірмами для зменшення затрат на обслуговування клієнтів та максимального задоволення їх потреб.

4. Рішення щодо організації сервісу. Послуги можуть надаватися: службою фірми-виробника; спеціальними сервісними фірмами за домовленістю із фірмою-виробником; агентами (дилерами), які продають цей товар; робітниками фірми-покупця, які пройшли спеціальну підготовку і пра­цюють під керівництвом працівників фірми-продавця (виробника товару); службою сервісу консорціуму підприємств - постачальників окремих систем проданої техніки (так обслуговують, наприклад, пароплавне облад­нання, яке має багато різновидів і відрізняється великою складністю).

Прямая соединительная линия 170

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]