Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ITR_PM_shpora1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Екзаменаційний білет № 11

1.Інформаційна складова ітр: склад та призначення.

Інформаційна складова — інформаційні й довідкові системи (стосовно продукції, її виробників та споживачів, умов постачання та цін тощо); маркетингові й консалтингові фірми;

Інформаційна складова:

  • кількість інформаційних, виставкових центрів, рекламних агенцій;

  • обсяг послуг, що надаються суб'єктами інформаційної складової;

  • кількість та якість наявної інформації.

2.Зміст та види біржових угод.

Під біржовою угодою варто розуміти угоду, яка укладена між членами біржі в біржовому приміщенні (залі) у встановлений біржовий час і яка має своїм предметом товар, допущений до обороту на даній біржі. Біржова угода мас на увазі одночасне прийняття учасниками біржового ринку прав і зобов'язань стосовно придбання та продажу певної кількості біржового товару.

Угоди на реальний товар, залежно від строків його поставки, поділяють на:

  1. Угоди з коротким строком поставки (у міжнародній практиці такі угоди називають "касові" або "спот"). Основною метою укладення таких угод є дійсний, фізичний перехід товару від продавця до покупця на умовах, які передбачені угодою. За купленим на торгах контрактом покупець на одному зі складів одержує реальний товар.

  2. Угоди з відстроченою поставкою (у міжнародній практиці такі угоди називають "форвард"). Такі угоди - це взаємопередача прав і обов'язків на реальний товар з відстроченим терміном поставки. Особливість угоди з відстроченою поставкою полягає в різниці у часі укладення угоди та поставкою товару покупцеві. Тривалість періоду між моментом укладення угоди та поставкою товару встановлюється кожною біржею залежно від його асортименту.

  3. Угоди з умовою. Це угода на поставку реального товару, при якій продаж одного виду товару супроводжується одночасно покупкою іншого реального товару. Укладаються такі угоди у процесі публічного торгу, а розрахунки мають грошову основу.

  4. Угоди з умовою використовуються на біржах реального товару і особливо прийнятні в умовах формування ринкових відносин.

  5. Бартерні угоди. Це угоди, які укладаються на умовах передачі прав власності на товари без грошової оплати, тобто є товарообмінними операціями за схемою "товар" = "товар", або "товар" = "товар + гроші".

3.Характеристика товарів промислового призначення: основне обладнання.

Основне устаткування — це великі машини та інше устаткування: механічні верстати, турбіни, суперкомп'ютери, локомотиви, преси, буксири й баржі, землерийне устаткування, ковальсько-пресове, металорізальні верстати, компресори, вентилятори, електродвигуни, трансформатори, зварювальне устаткування, устаткування для різних галузей промисловості і т.п.

Основне устаткування поділяється на дві великі категорії: універсальні (багатоцільові, стандартні) машини і спеціалізовані (спеціальні, нестандартні) машини.

Часто попит на спеціалізоване (нестандартне) устаткування існує з боку усього лише однієї галузі промисловості чи навіть — одного підприємства. Ця обставина змушує продавця й замовника до тісного співробітництва й взаємодії. Оскільки цінність цього устаткування може бути втрачена не лише в результаті повної зміни готового виробу, що випускається, але й у результаті деяких його модифікацій, то терміни закупівлі звичайно визначаються терміном випуску готового виробу. Покупцем може бути не тільки виробник кінцевого продукту (готового виробу) але й виробник його компонентів чи матеріалів. Чим вище спеціалізація і відносно коротший час експлуатації таких машин, тим менше період амортизації їхньої вартості. Це зумовлює високі вимоги до їхніх експлуатаційних показників і ефективності використання.

Універсальне придатне для виконання не однієї, а декількох різних операцій, здатне виготовляти продукцію із зовсім різних по властивостях сировини й заготовок. Універсальне устаткування може використовуватися в багатьох галузях промисловості або багатьма підприємствами галузі.

Оскільки універсальне устаткування може бути використано різними галузями промисловості й підприємствами, немає необхідності проведення трудомістких досліджень виробничих потреб їхнього наступного покоління, що характерно для спеціалізованих машин. Процес переговорів і ухвалення рішення про закупівлю універсального устаткування менш тривалий за часом і не вимагає більших обсягів попереднього техніко-економічного аналізу. Таке устаткування звичайно пропонують декілька компаніями і при виборі партнера при інших рівних моментах найбільш важливу роль буде грати ціна (умови оплати). Виробники такого устаткування через його високу вартість повинні надати клієнтові варіанти можливої закупівлі - кредит, відстрочка, розміщення цінних паперів, лізинг і т.д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]