Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ITR_PM_shpora1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Екзаменаційний білет № 15

1.Місце та завдання оптової торгівлі в сфері товарного обігу.

Головне завдання оптової торгівлі полягає в постійному регулюванні товарної пропозиції у відповідності до попиту та створення сприятливих умов суб'єктам товарного ринку для здійснення раціонального товарного обігу з метою якомога повнішого задоволення попиту організованих споживачів та підприємств роздрібної торгівлі у зручний для них час, у необхідній кількості та належної якості й потрібного асортименту.

Оптова торгівля (з позицій маркетингу) — це будь-яка діяльність, пов'язана з продажем товарів та послуг для подальшого перепродажу чи комерційного їх використання. З макроекономічних позицій оптова торгівля являє собою галузь економіки та сферу обігу, з одного боку, і процес перетворення матеріальних продуктів виробництва на предмети необхідності роздрібних торговців, як покупців, так і товаровиробників — з другого, у межах і пропорціях на рівні національної економіки.

За умов ринкових відносин оптова торгівля сприяє інтенсифікації комерційно-господарської діяльності як виробників товарної продукції, так і покупців.

2.Організаційно-комерційні функції тов..Біржі

Полотно 84

3.Характеристика товарів промислового призначення: напівпівфабрикати та комплектуючі вироби.

Напівфабрикати — це прокатна продукція, листове залізо, профільні метали, швелер, труби, литво, поковки, штампування, дріт і дротяні вироби, основні хімічні напівфабрикати (етилен, фтор), пластмаси, і т.п.

Комплектуючі вироби — це взаємодоповнюючі деталі й складальні вузли.

Взаємодоповнюючі деталі — це різні болти, гайки, гвинти, скріпки, підшипники і т.д.

Вузли і агрегати дрібні механізми, напівпровідники й конденсатори, інтегровані схеми, затиски, інструменти, вимірювальні прилади і скло — вони є «складовими» елементів устаткування, і в кінцевому продукті їх може бути кілька тисяч. Для багатьох виробників устаткування продаж запасних деталей є важливим джерелом доходу й прибутки, що нерідко забезпечують половину річного обсягу продажів і більш половини загальному прибутку компанії.

Вартість комплектуючих вище вартості сировини й матеріалів, тому вони закупаються безпосередньо у виробника, і при укладанні контракту особливу увагу покупець приділяє їхній якості й надійності поставки (терміни і дотримання норм запасів). Відсутність запасу комплектуючих так само як і їхнє скупчення недоцільно для виробника, що несе збитки або витрати по утриманню запасу.

Вузли й агрегати часто закуповуються на основі специфікації покупця, хоча багато які з них, наприклад батареї чи автомобільні покришки, стандартизовані за специфікаціями їхніх виробників.

Укладаючи контракти на купівлю вузлів і агрегатів, покупець звичайно приділяє велику увагу їхній якості й дотриманню обговорених термінів постачань. Остання вимога виникає у зв'язку з доцільністю підтримання матеріально-виробничих запасів на мінімально необхідному рівні.

У зв'язку з тим, що вартість вузлів і агрегатів звичайно висока, порівняно з вартістю використовуваних для їхнього виготовлення матеріалів, великі матеріально-виробничі запаси обходяться недешево. У зв'язку з цим вузли й агрегати звичайно закуповуються безпосередньо у виготовлювача.

Деякі вузли й агрегати чітко видні в готовому виробі, що дає можливість їх покупцям використовувати відомі на ринку марки цих вузлів і агрегатів для стимулювання збуту власних товарів.

Більшість виробничих матеріалів продають безпосереднім споживачам згідно із замовленнями. У цій групі товарів у маркетингу основну увагу приділяють цінам і рівню обслуговування, а реклама і асортимент мають порівняно менше значення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]