Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ITR_PM_shpora1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Екзаменаційний білет № 22

1.Методи визначення нормативної величини товарного запасу оптового підприємства.

Обсяг товарних запасів оптової торгівлі (у натуральному та вартісному обчисленні) — сума фактичних залишків товарів у сфері оптової торгівлі на певну дату.

Величина товарних запасів у днях реалізації — відношення обсягу фактичного товарного запасу на початок періоду до одноденного товарообороту (загального, товарної групи, окремого товару) за певний період

,

де Здн — величина товарного запасу у днях реалізації; Зтов — обсяг фактичного товарного запасу у сфері оптової торгівлі на початок періоду; Тодн — одноденний товарооборот.

Одноденний товарооборот — співвідношення загального товарообороту до кількості днів в аналізованому періоді, упродовж яких товар перебував у формі запасу

,

де Тзаг — загальний товарооборот за звітній період; D — кількість днів в аналізованому періоді.

Структура товарних запасів — питома вага запасів окремих товарів, товарних груп в обсязі товарних запасів у сфері оптової торгівлі.

Рівень товарних запасів загалом і за окремими товарами оцінюється за допомогою показника середнього товарного запасу за певний проміжок часу.

Середній товарний запас за місяць (середньомісячний товарний запас) — середньоарифметичне суми фактичних товарних запасів на початок та на кінець місяця

,

де — середньомісячний товарний запас; Зп — фактичний товарний запас на початок місяця; Зк — фактичний товарний запас на кінець місяця.

Середній товарний запас за тривалий період. За умови наявності даних про фактичні залишки товарів на певні дати через приблизно однакові проміжки часу — середня хронологічна фактичних залишків товарів за рівні проміжки часу протягом певного періоду

,

де — середній товарний запас за більш тривалий, ніж місяць період часу; З1, З2, … Зn — фактичні залишки на певні дати; n — число дат, на які є дані про фактичні залишки товарів.

2.Форми роздрібної торгівлі та їх характеристики.

Полотно 111

3.Визначення місткості ринку товарів промислового призначення.

Місткість ринку — це обсяг товарної маси, що може бути реалізована на ринку даного продукту за певний проміжок часу при певних умовах. В окремо взятій країні річна місткість ринку М у кількісному або вартісному вираженні розраховується за формулою

Є = В + З – Е + І + Д – М – Ео + Іо,

де В — власне виробництво товару в країні;

З — залишок товарних запасів на складах виробників;

Е — експорт товару;

І — імпорт товару;

Д — зменшення (М — збільшення) запасу товарів у продавців та споживачів;

Ео — побічний експорт;

Іо — побічний імпорт.

Побічний експорт та імпорт ураховують окремі складові, використані у виробах, що завозяться або вивозяться за межі країни.

Відтак місткість ринку — це верхня межа, до якої прямує потенційний, максимально можливий попит. Завдання маркетингу — досягнути найбільшого зближення ринкового попиту та місткості ринку.

Визначення місткості ринку товарів виробничого та споживчого призначення має певні особливості. Місткість ринків товарів виробничого призначення визначається з допомогою аналізу тенденцій інвестиційної політики галузей, що споживають цю продукцію. Крім цього, використовуються методи прогнозування, які базуються на екстраполяції тенденцій продажу товару в минулому на майбутнє з відповідним коригуванням. Точніші результати дають розрахунки, що виходять із статистичних даних обсягів продажу виробів та їх комплектуючих. Так, наприклад, кількість проданих шин залежатиме не тільки від їхньої якості, а й від кількості експлуатаційного парку автомобілів, що в них використовуються шини такого типу.

Місткість цільового ринку - можливий обсяг продажу товарів в сегменті, який обслуговує фірма. Місткість зайнятого ринку - обсяги продажу, які були досягненні в минулому періоді.

Найчастіше місткість ринку оцінюється продуцентом з позицій можливостей контролювання певної частки ринкового потенціалу. Для таких розрахунків застосовується формула

,

де Ва –– частка (за вартістю) продукції а в задоволенні попиту (обсяг загального продажу цього товару та його аналогів);

n — кількість різновидів продукції, що конкурують з товаром а;

ka — рівень конкурентоспроможності товару а;

m — співвідношення залежності попиту та пропонування;

bа — показник престижу підприємства виробника продукції а;

bi — показник престижу підприємства-конкурента.

Попит на промислове обладнання безпосередньо залежить від потужностей підприємств-споживачів. Якщо число потенційних організацій-споживачів є великим, то загальну місткість ринку доцільно розраховувати за методом ланцюгових підстановок. 3.

Якщо споживачів небагато і кожний з них може укласти угоду на значні поставки, для визначення місткості ринку доцільно використовувати метод сумування ринків, що вимагає виділення всіх потенційних споживачів ТПП на кожному з Ринків і сумування можливих обсягів збуту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]