Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ITR_PM_shpora1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Екзаменаційний білет № 2

1. Сучасні визначення ринку. Матеріальна основа ринкових відносин.

Ринок – сукупність відносин, що виникають у сфері обігу внаслідок К-П товарів. Матеріальним підґрунтям ринкових відносин є рух товар та грошей, що відбувається на засадах вільної взаємовигідної угоди за умов добросовісної конкуренції.

Ринок — місце взаємодії продавців і покупців для визначення ціни та необхідної кількості товару.

2. Визначення та зміст багаторівневого маркетингу як сучасного засобу комплексу просування.

Багаторівневий 2аркетинг або 2аркетинг 2аркетинг — це один з видів маркетингу, який на відміну від роздрібної торгівлі та прямого продажу, забезпечує товарообіг через багаторівневу мережу агентів збуту (дистриб’юторів) фірми-виробника. Кожен з агентів встановлює безпосередні контакти з потенційними покупцями та отримує прибуток від безпосередньої реалізації їм товарів. Крім цього, дистриб’ютор одержує прибуток у вигляді додаткових виплат від реалізації продукції усією або частиною підпорядкованої йому та створеної ним власноруч мережі агентів збуту.

Головна особа в багаторівневому маркетингу – це спонсор.

Найголовнішим інструментом багаторівневого маркетингу вважають саму людину: її зовнішній вигляд, манеру поведінки, акуратність, гідність, віру у власні сили, культуру спілкування, аудицію, уміння слухати, бажання вчитися, бажання діяти, почуття відповідальності тощо.

Головними робочими інструментами є суто бізнесові матеріали фірми: буклети, товарні зразки, етикетки, значки, сувеніри, брошури, спеціальні журнали, сертифікати якості, аудіо- та відеоматеріали, технічна документація, оцінні документи експертів і спеціалістів. Ці матеріали, як правило, фірма постачає безплатно або за невелику платню.

3. Місце промислового маркетингу серед інших видів маркетингу.

1)Існує класичний підхід до класифікації маркетингу на три основні напрями — маркетинг продукції виробничо-технічного призначення (промисловий маркетинг), маркетинг товарів народного споживання (споживчий маркетинг) і маркетинг послуг. Він ґрунтується на такій ознаці, як вид товару. ТПП закуповуються у великому обсязі для виробничого споживання і беруть участь у виробничо-технологічному процесі. Їх вартість входить у собівартість готових виробів, а значить вимагає більш ретельних розрахунків до здійснення покупки.

2) Поділ маркетингу за стадіями відтворення: Маркетинг роздрібної торгівлі (Маркетинг споживчий), Маркетинг оптової торгівлі і Маркетинг виробничий (Промисловий маркетинг). Ця класифікація розрізняє маркетинг по стадіях відтворювального циклу: виробництво – обіг – споживання.

Головний критерій розподілу тут – наявність виробництва, тобто процесу створення товару від його задуму й проектування до виготовлення. При цьому вид товару значення не має.

Оптова торгівля є наступною ланкою після процесу виробництва й розподілу й має на меті розкрупнити обсяги, пропоновані до закупівлі на більш дрібні. Торгівля не має можливості змінити якість товару, оскільки його не виробляє. Метою маркетингу в сфері обігу є довести до проміжного оптового покупця товар необхідної якості, отриманого в процесі виробництва, і доповнити його додатковими послугами для полегшення процесу транспортування й споживання.

3) Класифікація маркетингу на промисловий і споживчий залежно від виду покупця і мети його купівлі. Покупцями можуть бути люди ( як роздрібні споживачі) і фірми ( як оптові споживачі основної номенклатури продукції й одиничні споживачі унікальної продукції – турбіна, теплохід, унікальне устаткування і т.п.). Якщо ж покупець оптовий і метою покупки є виробниче споживання або перепродаж, то має місце промисловий маркетинг. Вид товару за такого випадку не має значення, оскільки фірми можуть бути покупцями як ПВТП, так і ТНС оптом. Роздрібні ж покупці можуть придбати як ТНС, так і ПВТП для особистого користування (наприклад, бензин чи автомобільні двигуни). Сектор ринку, який працює не на кінцевого, рядового споживача, а на такі ж компанії, тобто на інший бізнес, і відповідно, маркетинг ще називають Business-to-Business (b2b або В2В) (у буквальному перекладі — бізнес для бізнесу), як правило, протиставляють масовому маркетингу (business to client – b2с).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]