Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ITR_PM_shpora1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

4.Рекламна діяльність.

Основним видом реклами, яка використовується промисловим підприємством, є пряма друкована реклама, що містить найбільш повну інформацію про вироблювану ним продукцію. її переваги: націленість на конкретних осіб або певні ринки; можливість особистого характеру подання аж до абсолютної конфіденційності; необмеженість місцем, часом і форматом; широкі можливості у виборі матеріалів та способів подання інформації, здійсненні контролю за допомогою конкретних дослідницьких завдань при охопленні невеликих груп показників для тестування ідей, мотивів реакцій.

Основним недоліком друкованої рекламної продукції є велика трудомістськість її виготовлення.

Усі крупні фірми-виробники мають постійно створювати дру­ковану рекламну продукцію: проспекти, каталоги, буклети, листівки, поштові картки та інше, але ефективнішою її слід уважати для товарів промислового призначення та одиничного виробництва.

Важливою є і непряма друкована реклама. До неї належить неявне подання виробів та послуг, що проводяться промисловим підприємством, а також його образ. Частіше це фірмовий знак, логотип, малюнок або їх комбінації, настінні та кишенькові календарі тощо.

Значною з точки зору ефективності для промислових підпри­ємств є реклама в друкованих виданнях. Науково-технічні та інформаційно-популярні публікації являють собою рекламу нау­кового відкриття, проектних розробок, створених або використа­них нових технологій і більш досконалих матеріалів у тематич­них та науково-популярних виданнях: журналах, довідниках, бюлетенях. Звернення до них дозволяє одержати високу якість відтворення, значну виборність, престиж, тривалість існування, велику кількість вторинних читачів.

З реклами в газетах для промислових підприємств найваж­ливішими є публікації в спеціалізованих виданнях, а також у ви­даннях, найбільш популярних серед офіційних. Промислові підприємства для реклами використовують спеці­альні (галузеві) газети, що публікують інформацію з певних видів діяльності, і громадські, більшою мірою причетні до якої-небудь соціальної, культурної чи іншої демографічної групи. Для рекла­ми потрібно вибирати газету, що найбільше відповідає такому критерію: з офіційних - ту, яку найбільше читають, з тих, що читають, - найбільш офіційну.

Недоліки газетної реклами пов'язані з невисокою якістю від­творення, незначною аудиторією «вторинних читачів», коротко­часністю існування, небажаним сусідством подібної реклами ін­ших фірм у межах одного номера газети.

Публікації в спеціалізованих виданнях, а також у популярних виданнях характеризується гнучкістю, оперативністю, численністю аудиторії та окресленістю географії її охоплення, досить низькою вартістю одного контакту.

Останнім часом найпотужнішою є телевізійна реклама. Разом з тим це - найнебезпечніший вид реклами з точки зору можливого негативного впливу як на зага­льний імідж промислового підприємства, так і на імідж запропо­нованої ним продукції, до того ж найбільш коштовний.

Радіореклама значно дешевша за телевізійну. Її переваги радіо для промислового підприємства – оперативність, масовість, висока географічна і демографічна виборність, ни­зька собівартість.

Зовнішня, або оформлювальна, реклама - сукуп­ність засобів та дій, спрямованих на оформлення та постійне під­тримання у фірмовому стилі території розташування, регіону, де промислове підприємство має достатній вплив, а також фірмових магазинів, вітрин тощо. Зовнішня реклама приваблює своєю гнуч­кістю, високою частотою повторних контактів, низькою вартіс­тю, відносно невеликою конкуренцією, різноманітністю засобів, форм і матеріалів виготовлення.

Значну роль у рекламі продукції промислового підприємства відіграє проведення конференцій, семінарів, зустрічей та презентацій з метою схилення потенційних споживачів до придбання продукції, що виробляється або вироблятиметься підприємством.

Якщо рекламується не продукція, а саме промислове підпри­ємство, тобто йдеться про зростання його іміджу, то найефектив­нішою є спонсорська діяльність. Основні її різновиди такі: діяльність з охорони довкілля; благодійна діяльність; проведення культурно-освітніх, спортивних та ювілейних заходів; проведення прес-конференцій; публікація звітів про діяльність та досягнення промислового підприємства та інші. Спонсорська діяль­ність більш ефективна в комбінації з іншими видами реклами, особливо в поєднанні з телерекламою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]