Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dacenko І.І.,ta in. Zagal'na gіgієna.. posіbnik....doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
61.71 Mб
Скачать

2.2. Визначення інтенсивності інфрачервоного випромінювання

Напруженість інфрачервоного (теплового) випромінювання ви­мірюють піранометрами або актинометрами, дія яких грунтується на принципі поглинання енергії чорним тілом і перетворенні в та­кий спосіб променистої енергії на теплову.

Піранометр універсальний М-80 застосовується для вимірювання сумарної, розсіяної та відбитої радіації Сонця з довжиною хвиль 300-2400 нм, що припадає на горизонтальну по-•верхню в калоріях на 1 см2 за хвилину. Елементом, що сприймає радіацію, є термобатарея зі спаяних послідовно манганінових і кон-стантановнх смужок, поверхня яких вкрита сажею і магнезією. Тер­мобатарея з'єднується зі стрілковим гальванометром. Прилад захи­щений від зовнішніх впливів скляним півсферичним ковпаком, а ме­талева кришка захищає ковпак від механічних пошкоджень і вказує місце нуля гальванометра.

Сумарну радіацію визначають при незатіненому приладі, а розсі­яну -- при затіненому. Відбиту радіацію вимірюють у положенні приладу приймачем униз.

де nq покази гальванометра при незатіненоvу піранометрі; N — те ж саме при затіненому піранометрі; Fn поправковий множник із паспорта приладу; а — перевідний множник.


Інтенсивність радіації О обчислюють за формулою

Актинометр ЛЮП-Н (мал. 35) складається з гальванометра та приймача теплової радіації — термобатареї у вигляді пластинки з кришкою. Принцип його дії грунтується на використанні різниці променепоглинальної здатності пофарбованих у чорний колір та блис­кучих смужок алюмінієвої пластинки, яка прикріплена за допомогою електроізолятора до мідьконстантанових спаїв. Температура нагрі­вання алюмінієвої пластинки та спаїв термобатареї різна, внаслідок чого утворюється термоелектричний струм, сила якого пропорційна до різниці температури спаїв. Силу струму вимірюють гальваномет­ром, шкала якого градуйована у кал/см2-хв. Кожна поділка шкали відповідає 0,5 кал. Під час вимірювання актинометр наближають до джерела випромінювання, відкривають кришку приймача й через 3 с знімають покази гальванометра. Потім кришку закривають.

Піранометр Яни шевського призначений для вимірюван­ня сумарної та розсіяної радіації. Приймачем є термоелектрична ба-тарея-пластинка, складена зі смужок манганіну й константану, послі­довно спаяних між собою. Поверхня термобатареї пофарбована бі­лою та чорною фарбами таким чином, що всі послідовні спаї виявля­ються пофарбованими в різні кольори. Термобатарея прикріплена до ребер металевих призм, розташованих на верхній частині метале­вого циліндра — корпусу приладу. До пластинок термобатареї при­паяно мідні дроти, що з'єднують її з клемами, до яких під'єднується стрілковий гальванометр.

М.Ф.Галанін запропонував метод суб'єктивної оцінки інтенсивності теплової радіації, який полягає у визначенні ча­су, упродовж якого шкіра тильного боку кисті витримує тепло­ву дію (табл. 22).

Таблиця 22

Шкала суб'єктивної оцінки інтенсивності теплової радіації

Інтенсивність радіації

Характеристика впливу

МДж/ м2--год

кал/ см2 хв

1-2

0,4-0,8

Слабкий, можна витримати необмежене довго

2-3,8

0,8-1,5

Помірний, можна витримати 3-5 хв

3.8-7,5

1,5-3,0

Середній, можна витримати 25-60 с

7,5-12,5

3,0-5,0

Сильний, можна витримати 7-24 с

>12,5

>5,0

Дуже сильний, можна витримати 2-5 с

Рівні інфрачервоного випромінювання виші за напруженість 3,77 МДж/м2-год [1,5 кал/см2-хв], яка спостерігається на поверхні Землі у помірних широтах, вважаються значними і потребують організа­ції профілактичних заходів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]