Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dlya_studntov_4_kurs_NAShIM.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
226.3 Кб
Скачать

Пропедевтика хірургічної стоматології

  1. Хворий 30 років звернувся зі скаргами на періодичне відчуття важкості в голові, закладання носа, загальну слабкість. Об'єктивно – нориця в ділянці лунки видаленого 2 місяці тому 25 зуба. На контрастній рентгенограмі – зниження пневматизації лівої гайморової пазухи та тінь полипу в порожнині гайморової пазухи. Який з перерахованих методів хірургічного лікування слід використати для хворого?

*1. Операція за Калдвел-Люком з одночасною пластикою норицевого ходу

2. Операція за Лімбергом з одночасною пластикою норицевого ходу

3. Операція за Парчем І з одночасною пластикою норицевого ходу

4. Операція за Бриллом-Семмерсом з одночасною пластикою норицевого ходу

5 Операція за Сусловим з одночасною пластикою норицевого ходу

  1. Хвора 31 року, що страждає на бронхіальну астму, звернулася з метою видалення 36 зуба. Під час проведення місцевої анестезії з’явилась загальна слабкість, відчуття стиснення за грудною клітиною, блідість шкіри, холодний піт, біль в епігастральній ділянці, нудота. При цьому лікар відмітив частий ниткоподібний пульс, АТ різко знизився. Зіниці розширені. Через 2 хвилини з’явилися судоми, хвора почала задихатися. Яке ускладнення розвинулося у хворої?

*1. Анафілактичний шок

2. Непритомність

  1. Колапс

  2. Набряк Квінке

5. Інтоксикація анестетиком

3. У хворого 39 років під час видалення зуба виникло головокружіння, з'явилась слабкість, загальна в’ялість. Свідомість збережена, шкіра бліда, холодна на дотик, волога. Дихання поверхневе, тахікардія, пульс слабкого наповнювання. Температура і АТ зменшилися. Яке ускладнення виникло у хворого?

*1. Колапс

2. Анафілактичний шок

3. Непритомність

4. Кропивниця

5. Набряк Квінке

4. Хворий 20 років через де кілька хвилин після проведення туберальної анестезії для видалення 16 зуба відчув жар та розпирання в привушній ділянці. Різко почала наростати асиметрія обличчя правої привушно-жувальної ділянки. Шкіра над припухлістю звичайного кольору. Яке ускладнення виникло у хворого?

*1. піст´ін´єкційна гематома

2. підшкірна емфізема

3. набряк Квінке

4. кропивниця

5. неврит лицьового нерва

  1. У хворого 24 років після проведення інфраорбітальної анестезії з’явились головокружіння і дзвін в вухах, нудота, блідість шкіри. Хворий втратив свідомість. Пульс слабкого наповнення, тахікардія, АТ понижений. Яке ускладнення виникло у хворого?

*1. зомління

2. Анафілактичний шок

3. колапс

4. кропивниця

5. епілептичний напад

6. Пацієнт 35 років звернувся до лікаря для видалення 26 зубу. Під час проведення туберальної анестезії хворий відчув різкий біль у місці ін'єкції, потім відзначалося швидке наростання набряку м´яких тканин і обмеження відкриття рота. Чим обумовлений такий стан хворого?

*1. Травмою судин голкою під час проведення анестезії

2. Травмою м'язів голкою під час проведення анестезії

3. Травмою рухливих нервових стовбурів голкою під час проведення анестезії

4. Непереносимістью хворим місцевого анестетіку

5. Інтоксикацією місцевим анестетиком, що потрапив у кров'яне русло

  1. Пацієнт 42 років звернувся до лікаря для видалення зруйнованого 17 зубу. Під час операції один із коренів потрапив у верхньощелепну пазуху. Яка тактика лікаря при такому ускладненні видалення зубу?

*1. Провести рентгенологічне обстеження і направити хворого до стаціонару

2. Тампонувату лунку

3. Видалити корінь з верхньощелепної пазухи через перфораційний отвір

4. Здійснити гайморотомію та негайно видалити корінь з пазухи

5. Ушити лунку видаленого зубу та призначити антибіотики

8. Пацієнт 40 років звернувся з приводу болю в ділянці правої верхньої щелепи, підвищення температури тіла, погане самопочуття. Протягом останніх 2-х років 16 зуб декілька разів був лікований. Останнім часом з’явилося почуття важкості в ділянці правої верхньої щелепи та обмеження носового дихання. Під час видалення 16 зуба з лунки отримано до 5 мл густого гною. При зондуванні виявилося сполучення порожнини роту з верхньощелепною пазухою. Яка тактика лікаря в даній ситуації?

*1. Призначити антибактеріальну терапію, промивати пазуху через співвустя антисептиками, провести рентгенографічне обстеження і направити хворого до стаціонару

2. Призначити хворому антибіотики та іригацію порожнини рота розчинами антисептиків, направити до ЛОР-лікаря

3. Промивати лунку віддаленого зуба розчином фурациліна, призначити антибактеріальну терапію

4. Промити лунку видаленого зубу розчином фурациліна, ушити її та призначити антибактеріальну терапію

5. Не проводити ніяких втручань та призначень

9. У хворого 5 днів тому з'явився біль та набряк в ділянці 22 зубу. Об’єктивно визначається припухлість верхньої губи, коронка 22 зубу відсутня, корінь нижче рівня ясен, гіперемія, набряк слизової оболонки альвеолярного відростку в ділянці перехідної складки 21, 22, 23 зубів, симптом флюктуації. На рентгенограмі біля верхівки кореня 22 визначається осередок деструкції кістки діаметром до 7 мм із чіткими краями. Яка тактика лікаря при наданні допомоги цьому хворому?

*1. Розтин по перехідній складці в ділянці 21, 22 та 23 зубів та дренування рани, видалення 22 зубу, антибактеріальна терапія

2. Призначення іригації порожнини рота розчином соди, ендодонтичне лікування

3. Призначити антибактеріальну терапію та іригацію порожнини рота розчином антисептиків

4. Направити хворого в стаціонар для оперативного лікування

5. Розтин по перехідній складці в ділянці 22 зубу, дренування рани, призначення антисептичної та антибактеріальної терапії

10. Пацієнту 23 років необхідно видалити коріння 17 зубу, коронка якого зруйнована нижче рівня ясен. Який інструментарій необхідно застосувати?

*1. Багнетоподібні щипці

2. S – подібні щипці

3. Прямі щипці з щічками, які збігаються

4. S – подібні щипці праві

5. Кутовий елеватор

11. Під час огляду хворого 39 років лікарем був встановлений діагноз – гострий одонтогений гайморит справа. Джерело захворювання – 15 зуб, який необхідно видалити. Коронка зуба збережена. Який інструмент застосує лікар?

*1. S – подібні щипці

2. Прямі щипці з щічками, які не збігаються

3. Багнетоподібні щипці

4. Дзьобоподібні щипці з щічками, які не збігаються

5. S – подібні щипці праві

12. У хворого 45 років тиждень тому з'явився біль та припухлість м'яких тканин в ділянці лівої верхньої щелепи. Температура тіла підвищилась. У наступні дні запальні явища зростали. Об’єктивно: загальний стан середньої тяжкості, температура тіла 40о С, рясний піт, визначається асиметрія обличчя, гіперемія та сгадженість шкіри лівої щоки, рухливість 25, 26, 27 зубів, гноєтеча з пародонтальных кишень, муфтоподібний інфільтрат альвеолярного відростку щелепи. Який попередній діагноз можна поставити даному хворому?

*1. Гострий одонтогений остеомієліт альвеолярного відростку лівої верхньої щелепи в ділянці 25, 26, 27 зубів

2. Гострий гнійний пародонтит 25, 26, 27 зубів

3. Хронічний періодонтит 26 зуба у стадії загострення

4. Гострий одонтогений періостит альвеолярного відростку лівої верхньої щелепи в ділянці 25, 26, 27 зубів

5. Абсцес лівої щоки

13. У хворого 30 років під час видалення 16 зуба відбулося пошкодження слизової оболонки альвеолярного відростка, що супроводжувалося значною кровотечею. Зазначте найбільше оптимальний засіб припинення кровотечі в даному випадку.

*1. Ушивання рани слизової оболонки кетгутом

2. Туга тампонада лунки марлевим тампоном з перекисом водню

3. Тампонада лунки марлевим тампоном з амінокапроновою кислотою

4. Парентеральне введення кровоспинних засобів

5. Стискання кісткової стінки лунки кореневими щіпцамі

14. У пацієнта 25 років під час видалення 18 зуба відбувся відрив бугра верхньої щелепи. Які найбільше раціональні дії в даній ситуації?

*1. Видалити відламок і ушити рану

2. Репонувати відламок

3. Встановити відламок і зафіксувати шиною

4. Видалити відламок кістки

5. Видалити відламок і затампонувати гайморову пазуху

15. У хворого 40 років через дві доби після видалення 27 зубу з’явилися скарги на припухлість в ділянці щоки зліва, озноб. Під час обстеження виявлена асиметрія обличчя за рахунок припухлості м´яких тканин в ділянці верхньої щелепи та скроні зліва. По перехідній складці в ділянці бугра верхньої щелепи зліва визначається обмежений, щільний, болісний інфільтрат. Лунка 27 заповнена фібриновим згустком. Яке ускладнення виникло у хворого?

*1. Абсцес підскроневої і крилоподібно-піднебінної ямок

2. Флегмона скроневої ділянки

3. Флегмона щоки

4. Гострий одонтогенний остеомієліт верхньої щелепи

5. Гематома підскроневої і крилоподібно-піднебінної ямок

16. Хворий 31 року скаржиться на біль в ділянці нижньої щелепи праворуч, оніміння нижньої губи та шкіри підборіддя. Тиждень тому виник біль у 46 зубі, який поступово зменшився, стан хворого погіршался, температура тіла досягла 38,5о С. Об`єктивно: асиметрія обличчя за рахунок набряку м`яких тканин у ділянки нижньої щелепи праворуч. 46 зуб зруйнований повністю. Перкусія 47, 46, 45 зубів болісна. Гіперемія та біль під час пальпації слизової оболонки альвеолярного відростку у межах цих зубів з вестибулярної сторони. Яка тактика лікаря?

*1. Розтин слизової оболонки та окістя в межах 47, 46, 45 зубів, видалення коренів 46 зуба, дренування рани та протизапальна терапія

2. Призначення антибактеріальної терапії та антисептичних полоскань рота

3. Розтин слизової оболонки в межах 47, 46, 45 зубів, антисептичні полоскання рота

4. Ендодонтичне лікування 46 зубу, антисептичні полоскання рота

5. Консервативне лікування 46 зубу та розтин слизової оболонки в межах 47, 46, 45 зубів

17. У хворого 30 років на шкірі крил носа з`явився набряк і гіперемія, які повільно розповсюджуються по шкірі верхньої губи і щік. Під час обстеження виявлена тріщина по нижньо-зовнішньому краю лівого носового отвору. Шкіра ураженої ділянки напружена, щільна, червоно-синюшного кольору, малюнок згладжений, має чіткі межі, неправильної форми. Температура тіла підвищена до 38оС. Встановіть діагноз хворому.

*1. Бешихове запалення шкіри

2. Актиномікоз шкіри

3. Туберкульоз шкіри

4. Рак шкіри

5. Тромбофлебіт лицевої вени.

18. У хворого 18 років в ділянці верхньої губи ліворуч після спроб самолікування діагностовано фурункул. Навколишні м’які тканини напружені, синюшність шкіри і ущільнення м´яких тканин у вигляді тяжу розповсюджується від губи до внутрішнього кута ока. Загальний стан хворого середньої тяжкості, температура тіла 38,5о С, слабкість, головний біль. Яке ускладнення виникло у хворого?

*1. Тромбофлебіт лівої лицевої вени

2. Бешихове запалення

3. Флегмона підочної ділянки

4. Гострий гайморит зліва

5. Карбункул лівої носо-губної складки

19. Пацієнт 41 року хворіє місяць, початок захворювання зв'язує з болем у 36 зубі, потім з`явився щільний інфільтрат в ділянці тіла нижньої щелепи. 36 зуб був видалений, але інфільтрат повністю не зник, сформувалася нориця з гнійними виділеннями. Загальний стан хворого задовільний. Вкажіть імовірний попередній діагноз?

*1. Хронічний одонтогений остеомієліт нижньої щелепи зліва

2. Хронічний альвеолит лунки 36

3. Актиномікоз нижньої щелепи зліва

4. Слинна нориця зліва

5. Рак нижньої щелепи зліва

20. У хворого 48 років на шкірі підборіддя з´явилася пустула, яка швидко розвинулася до щільного, різко болючого інфільтрату, розміром 3,0х5,0 см. Шкіра над ним синьо-червоного кольору, у центрі три гнійних стержня з зонами некрозу навколо них. Лімфовузли підборіддя збільшені, болісні. Встановіть клінічний діагноз.

*1. Карбункул підборіддя

2. Бешиха ділянки підборіддя

3. Актиномікоз шкіри підборіддя

4. Атерома ділянки підборіддя, що нагноїлася

5. Алергічний дерматит

21. У хворого 20 років болісна припухлість в ділянці верхньої щелепи ліворуч. Температура тіла 37,5оС. Дві доби тому заболів 26 зуб, потім з`явилася припухлість і біль в ділянці верхньої щелепи ліворуч. Об´ективне: асиметрія обличчя за рахунок припухлості в ділянці щоки та підочної ділянки ліворуч, набряк та гіперемія слизової оболонки альвеолярного відростка по перехідній складці в межах 25, 26, 27 зубів, яки нерухомі. Під час пальпації по перехідній складці виявляється флюктуація. Перкусія 26 зубу безболісна. Коронка його зруйнована повністю. Встановіть клінічний діагноз.

*1. Гострий гнійний одонтогений періостит альвеолярного отростку верхньої щелепи в ділянці 25, 26, 27 зубів

2. Гострий гнійний періодонтит 26

3. Гострий одонтогений остеомієліт альвеолярного отростку верхньої щелепи в ділянці 25, 26, 27 зубів

4. Хронічний одонтогений остеомієліт верхньої щелепи в ділянці 25, 26, 27 зубів

5. Гострий одонтогенний гайморит ліворуч

22. У пацієнта 20 років, який скаржиться на асиметрію обличчя, біль у верхньої губі, загальну слабкість, підвищення температури тіла, при огляді в ділянці верхньої губи праворуч визначається набряк та щільний інфільтрат розміром 1,5х1,5 см, шкіра над яким гіперемована, згладжена. В центрі інфільтрату – некротичний стовбур. Симптом флуктуації визначається при пальпації з боку порожнини рота. Встановіть клінічний діагноз.

*1. Фурункул в ділянці верхньої губи праворуч

2. Бешиха в ділянці верхньої губи праворуч

3. Актиномікоз шкіри в ділянці верхньої губи праворуч

4. Карбункул в ділянці верхньої губи праворуч

5. Інфікована рана верхньої губи праворуч

23. Жінка 23 років, що намагається самолікуватись 5 добу, звернулася до лікаря зі скаргами на погіршення загального стану, слабкість, головний біль, високу температуру тіла, зростаючу асиметрію обличчя. При огляді був визначений фурункул лівої щоки, набряк оточуючих тканин, повік лівого ока та щільний інфільтрат у підочній ділянці у вигляді тяжу у напрямку до внутрішнього кута ока. Яке ускладнення розвинулося у цієї хворої?

*1. Тромбофлебіт лицевої вені зліва