Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dlya_studntov_4_kurs_NAShIM.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
226.3 Кб
Скачать

2. Абсцес лівої щоки

3. Флегмона лівої щоки

4. Карбункул лівої щоки

5. Бешиха

24. Пацієнтка 35 років на другу добу після видалення 48 зубу звернулася зі скаргами на біль в привушно-жувальної ділянці, почуття, що немає контакту між зубами верхньої та нижньої щелепи праворуч. При огляді виявилось, що підборіддя зсунуте ліворуч, рот напіввідкритий, губи змикає з напрягом, прикус порушений, обмеження рухів нижньої щелепи. По переду від козелка правого вуха визначається западання м’яких тканин. Яке дослідження найбільш інформативне при даному ускладненні видалення зубу?

*1. Рентгенографія скронево-нижньощелепного суглобу

2. Рентгенографія нижньої щелепи у прямій проекції

3. Рентгенографія нижньої щелепи у боковій проекції

4. Комп´ютерна томографія нижньої щелепи

5. Сіалографія біля вушних залоз

25. Пацієнтка 35 років на другу добу після видалення 48 зубу звернулася зі скаргами на біль в привушно-жувальної ділянці, почуття, що немає контакту між зубами верхньої та нижньої щелепи праворуч. При огляді виявилось, що підборіддя зсунуте ліворуч, рот напіввідкритий, губи змикає з напрягом, прикус порушений, обмеження рухів нижньої щелепи. По переду від козелка правого вуха визначається западання м’яких тканин. Виберіть оптимальний метод лікування цього ускладнення у хворої?

*1. Вправлення вивиху нижньої щелепи, пращоподібна пов’язка на 7 днів

2. Міжзубне лігатурне зв’язування строком до 4 тижнів

3. Вправлення вивиху нижньої щелепи, двущелепне шинування на 21 добу

4. Давлюча пращоподібна пов’язка на 2-3 тижня

5. Внутрішньокістковий остеосинтез

26. До лікаря звернувся хворий 52 років зі скаргами на біль в 47 зубі. На рентгенограмі пері апікальних тканин 46, 47 зубів у каналах медіального та дистального коренів 47 зубу визначаються відламки ендодонтичного інструменту. В ділянці верхівки медіального коріння – осередки деструкції кістки з чіткими контурами до 0,6 мм в діаметрі. Виберіть оптимальній метод лікування хворого.

*1. Операція видалення зуба

2. Операція резекції верхівки медіального кореня зуба

3. Операція реплантації зуба

4. Операція гемі секція зуба

5. Операція короно-радикулярна сепарація зуба

27. Хворий 37 років поступив в щелепно-лицеве відділення обласної лікарні з діагнозом: одонтогенна флегмона дна порожнини рота. Хворому планується оперативне втручання під фторотановим наркозом. Який препарат слід використовувати для премедикації:

*1. Промедол

2. Адреналін

3. Норадреналін

4. Кумарин

5. Децинон

28. Хворий 38 років поступив в щелепно-лицеве відділення для санації порожнини рота. Хворому планується операція під наркозом. Які препарати використовують у премедикації для зменшення секреції слини?

*1. Атропін

2. Аналгин

3. Фурасемид

4. Пілокарпін

5. Адреналін

29. Хворий 30 років звернувся для видалення 16 зуба з приводу загострення хронічного періодонтиту. Коронка зуба зруйнована на 1/3. Зуб змінений в кольорі. Який інструмент краще використати для видалення зуба у пацієнта?

*1. S-подібної щипці праві

2. S-подібної щипці ліві

3. Дзьобоподібні щипці

4. Щипці зігнути по площині

5. S-подібні щипці

30. Хворому 52 років з метою санації рекомендовано видалення коренів 26 зуба. Який інструмент краще використати для видалення коренів зуба у пацієнта?

*1. Багнетоподібні щипці

2. S-подібної щипці ліві

3. S-подібні щипці

4. Багнетоподібні коронкові щипці

5. Прямий елеватор

31. У хворого 35 років під час операції видалення 46 зуба стався перелом дистального кореня нижче біфуркації, медіальний корінь разом з коронковою частиною був видалений. Які інструменти краще використати для видалення дистального кореня зуба?

*1. Елеватор зігнутий під кутом “на себе”

2. Елеватор зігнутий під кутом “від себе”

3. Елеватор Леклюза

4. Прямий елеватор

5. Дзьобоподібні щипці

32. Хворий 56 років звернувся до лікаря для видалення 24 зуба з приводу загострення хронічного періодонтиту. Коронка 24 зуба пломбована. Який інструмент краще використати для видалення даного зуба?

*1. S-подібні щипці

2. S-подібної щипці праві

3. S-подібної щипці ліві