Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dlya_studntov_4_kurs_NAShIM.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
226.3 Кб
Скачать

4. Багнетоподібні щипці

5. Дзьобоподібні щипці

33. Хворий у щелепно-лицевому відділенні готується до оперативного втручання під загальним знеболенням. Який препарат потрібно ввести хворому під час премедикації для профілактики ускладнень, пов’язаних із збудженням блукаючого нерва?

*1. Атропін

  1. Пілокарпін

  2. Дібазо

  3. Кордіамін

  4. Прозерін

34. У хворого 45 років діагностовано гнійно-некротичну флегмону дна порожнини рота. Положення хворого вимушене, наростають симптоми стенотичної асфіксії. Під яким видом знеболення потрібно проводити розкриття флегмони?

*1. Ендотрахеальний інтубаційний наркоз через трахеостому

2. Ендотрахеальний інтубаційний наркоз через ніс

3. Ендотрахеальний інтубаційний наркоз через рот

4. Масковий інгаляційний наркоз

5. Місцеве потенційоване знеболення

35. Хворий 38 років звернувся до лікаря зі скаргами на обмежене відкривання рота. З анамнезу захворювання відомо, що місяць тому він знаходився на стаціонарному лікуванні у відділенні щелепно-лицевої хірургії з приводу одонтогенної флегмони скроневої ділянки та крилоподібно-піднебінного простору. Який вид лікування під час знаходження хворого в стаціонарі слід було призначити для запобігання цього ускладнення?

*1. Комплекс ЛФК (механотерапія жувальних м´язів)

2. Фізіотерапевтичні процедури

3. Багатокомпонентна атибіотикотерапія

4. Атравматичне оперативне втручання

5. Дезінтоксикаційна терапія

36. Хворий 60 років звернувся до лікаря для видалення 36 зуба з приводу загострення хронічного періодонтиту. Виберіть метод місцевого провідникового знеболення.

*1. Торусальна анестезія

2. Торусальна та щічна анестезія

3. Ментальна анестезія

4. Мандибулярна анестезія

5. Туберальна анестезія

37. Хворий 65 років скаржиться на періодичний біль в зубі на нижньої щелепи з правого боку. Раніше зуб був лікуваний. На жувальній поверхні 36 зуба пломба, перкусія слабоболісна. По перехідній складці у ділянці проекції коренів зуба є нориця з гнійним відділенням, симптом вазо-парезу позитивний. Поставте діагноз хворому?

*1. Хронічний гранулюючий періодонтит 36 зуба

2. Загострення хронічного періодонтиту 36 зуба

3. Хронічний фіброзний періодонтит 36 зуба

4. Хронічний гранульоматозний періодонтит 36 зуба

5. Хронічний остеомієліт альвеолярного відростку в ділянці 36 зуба

38. Хворий 33 років скаржиться на утворення в правій підщелепній ділянці, яке виникло місяць тому після перенесеної ангіни. Хворому проводилась протизапальна терапія, але новоутворення не зменшилось. В правій підщелепній ділянці при пальпації виявляється слабо болюче, кулеподібне утворення щільно-еластичної консистенції з рівними контурами, неспаяне зі шкірою. З протоку підщелепної залози виділяється прозора слина. Під’язиковий валик незмінений. Якому захворюванню відповідає описана клінічна картина?

*1. Хронічний підщелепний лімфаденіт справа

2. Хронічний підщелепний сіалоаденіт справа

3. Слинокам’яна хвороба правої підщелепної залози

4. Пухлина підщелепної залози справа

5. Чужорідне тіло правої підщелепної ділянці

39. Пацієнт 55 років скаржиться на припухлість в лівій привушній ділянці, погане відкривання рота, норицю. При огляді виявляється асиметрія обличчя за рахунок розлитого інфільтрату лівої привушної ділянки, що має “дерев’янисту” щільність і бугоркову поверхню. В межах інфільтрату визначається нориця із крихтоподібними серозно-гнійними виділеннями, шкіра навколо нориці червоно-фіолетового кольору. Відкривання рота обмежене до 2 см, безболісне. Які методи обстеження необхідно призначити цьому хворому?

*1. Нативна мікроскопія гнію. Шкірно-алергічна реакція за Д.І.Асніним

2. Рентгенографія нижньої щелепи. Бактеріологічне дослідження гною

3. Контрастна рентгенографія привушної слинної залози. Мікроскопія слини

4. Мікроскопія гнію. Шкірно-алергічна реакція за Пірке

5. Термовізіографія обличчя. Загальноклінічне дослідження

40. Хворий 28 років звернувся до стоматолога зі скаргами на наявність виразки на язиці. Об’єктивно: відмічається щільна ерозія червоного кольору з гладеньким, блискучим дном, діаметром біля 1,5 см, чітко окреслена, безболісна. Поставте найбільш вірогідний діагноз.

*1. Первинний сифіліс, твердий шанкр язика

2. Туберкульозна виразка язика

3. Актиномікотична виразка язика

4. Ракова виразка язика

5. Декубітальна виразка язика

41. Після переохолодження хворий 34 років скаржиться на головний біль в лобній ділянці зліва, під лівим оком, під лівою щокою. Об’єктивно: обличчя незначне асиметричне, утруднене дихання через лівий носовий хід, легкий біль при надавлювані на підочну ділянку зліва та на перехідну складку в проекції 24 та 25 зубів. Перкусія 24 та 25 зубів безболісна, в 24 зубі пломба, рухомості зуба немає, слизова оболонка без змін. На рентгенограмі – зниження пневматизації лівої верхньощелепної порожнини. Який ймовірний діагноз?

*1. Загострення хронічного одонтогенного гаймориту

2. Гострий періодонтит 24 зуба

3. Загострення хронічного періодонтиту 24 зуба

4. Гострий серозний періостит верхньої лівої щелепи від 24 зуба

5. Гострий одонтогенний остеомієлит верхньої лівої щелепи від 24 зуба

42. Хворий 41 років скаржиться на припухлість в ділянці лівого кута нижньої щелепи, наявність нориці в підщелепній ділянці, обмежене відкривання рота. 3 місяці тому був атипове видалений 38 зуб. Післяопераційній перебіг ускладнився нагноєнням рани. Нориці в підщелепній ділянці з’явилася місяць тому. Об´ективно: асиметрія обличчя за рахунок щільного інфільтрату у лівій білявушно-жувальній ділянці, на шкірі в проекції кута нижньої щелепи визначається нориця, з якої відділяється скудний гній та вибухають грануляції, рот відкривається на 1,5 см. Рентгенологічне – розрідження кістки в ділянці лівого кута нижньої щелепи і лунці 38 зубу, визначаються мілкі фрагменти кістки з нерівними краями. Який імовірний діагноз ухворого?

*1. Одонтогенний хронічний остеомієліт нижньої щелепи зліва

2. Одонтогенна флегмона лівої білявушно-жувальної ділянки

3. Хронічний лімфаденіт лівої щічної ділянки

4. Глибока форма актиномікозу лівої жувальної ділянки

5. Гострий одонтогенний остеомієліт нижньої щелепи зліва

43. Хворий 17 років звернувся до лікаря із скаргами на наявність слабоболючої припухлості в обох привушно-жувальних ділянках, сухість в порожнині рота, високу температуру тіла (39оС). При огляді лікар виявив, що привушні залози збільшені в розмірах, м’які, болісні при пальпації, пальпаторно виявив три больові крапки: попереду козелка вуха, у верхівки соскоподібного відростка та над вирізкою нижньої щелепи. Слизова оболонка біля вивідних протоків привушних слинних залоз гіперемована, з них виділяється прозора слина в дуже малій кількості. Який імовірний діагноз?

*1. Гострий епідемічний паротит

2. Псевдопаротит Герценберга

3. Гострий неепідемічний паротит

4. Загострення хронічного паренхіматозного паротиту

5. Флегмона привушно-жувальної ділянки

44. Пацієнту 36 років за санаційними показаннями необхідне видалити 17 зуб. Яке знеболювання застосуєте для пацієнта?

*1. Туберальна та піднебінна анестезії

2. Інфраорбітальна та піднебінна анестезії

3. Плексуальна та щічна анестезії

4. Інфраорбітальна та різцева анестезії

5. Торусальна анестезія

45. Хвора 37 років скаржиться на загальну слабкість, біль в нижній щелепі, що посилюється при ковтанні. Тиждень тому з´явился біль в нижньому зубові зліва. Відкривання рота неможливе. Яку анестезію необхідно виконати для огляду ротової порожнини та лікування хворої?

*1. За Берше-Дубовим

2. Торусальну анестезію

3. Мандибулярну анестезію

4. Туберальну анестезію

5. Термінальну анестезію

46. У хворого 35 років на рентгенограмі 36 зуба виявлена перфорація дна пульпової камери з частковою деструкцією верхівки міжкореневої перегородки. Кореневі канали запломбовані до верхівки, периапікальних змін немає. Виберіть метод лікування.

*1. Короно-радикулярна сепарація

2. Консервативне лікування

3. Гемісекція зуба

4. Ампутація коренів зуба

5. Видалення зуба

47. У хворого 35 років під час їжі з'являється біль та припухлість в правій піднижньощелепній ділянці. Об’єктивно: в правій піднижньощелепній ділянці визначається збільшена в розмірах, щільно еластичної консистенції піднижньощелепна залоза, болюча при пальпації. У правій під’язичній ділянці по ходу протоку залози визначається ущільнення. При масажі з протоку виділяється в'язка слина з домішкою гною. Рентгенологічно в передній третині піднижньощелепного протоку визначається конкремент розміром 2х4 мм. Яка тактика лікаря в лікуванні хворого?

*1. Видалення конкремента з протока правої підщелепної залози

2. Екстирпація піднижньощелепної слинної залози

3. Масаж підщелепної слинної залози

4. Масаж слинної залози в комплексі з курсом протизапальної терапії

5. Після купування запального процесу в залозі провести її екстирпацію

48. У хворого 27 років під час операції видалення 17 зуба піднебінний корінь потрапив у гайморову пазуху. Яка тактика лікаря в даній ситуації?

*1. Провести рентгенологічне обстеження і направити хворого до стаціонару

  1. Затампонувати лунку йодоформною марлею

  2. Видалити корінь через перфораційний отвір, що утворився

  3. Провести операцію "гаймаротомія" в амбулаторних умовах

  4. Ушити лунку видаленого зубу

49. Хворий 55 років поступив у клініку щелепно-лицевої хірургії з діагнозом: флегмона дна порожнини рота з поширенням гнійного процесу в крилоподібно-щелепний та біляглотковий простори зліва. Хворому розкрита флегмона, гнійні осередки дреновані, видалені причинні зуби. Призначена масивна антибактеріальна терапія, однак протягом наступних декількох годин стан хворого погіршився. Температура тіла набула інтермітуючого характеру. З’явилося запаморочення свідомості, ознаки дихальної недостатності, артеріальний тиск знизився до 80/50 мм рт. ст., тахікардія – 150 ударів у хв. Розвиток якого ускладнення можна запідозрити у хворого?

*1. Токсико-септична лихоманка

2. Одонтогенний медіастеніт

3. Абсцес мозку

4. Кома

5. Тромбофлебит кавернозних синусів

50. Хворий 59 років скаржиться на підвищення температури тіла до 37,5-38,0оС, загальну слабкість. 5 днів тому в правій привушно-жувальній ділянці з’явилася болісна припухлість, що постійно зростала. Захворювання виникло вперше. Обличчя асиметричне. Шкіра над припухлістю гіперемована, пальпаторно визначається болісний осередок щільно-еластичної консистенції. При масуванні привушної залози з її протоки виділяється густа слина в малій кількості з домішками гною. Який ймовірний діагноз?

*1. Гострий гнійний паротит справа

2. Епідемічний паротит

3. Паротит Герценберга

4. Хронічний інтерстиційний паротит справа

5. Абсцес правої привушно-жувальної ділянки

51. Хворий 20 років скаржиться на припухлість в ділянці кута нижньої щелепи зліва, затруднене відкривання рота, біль при ковтанні, підвищення температури тіла до 37,5° С. Об’єктивно: обличчя асиметричне за рахунок припухлості в ділянці кута нижньої щелепи зліва, шкірні покриви над припухлістю в кольорі не змінені, при пальпації відзначається біль. Контрактура нижньої щелепи ІІ ступеня. При огляді ротової порожнини – 38 зуб прорізався частково, слизова оболонка навколо зуба гіперемована, набрякла, при пальпації болюча, перехідна та крилоподібно-щелепна складка згладжені. Симптом флуктуації. Яке захворювання виявлене у пацієнта?

*1. Абсцес лівого крилоподібно-щелепового простору

2. Гострий гнійний ретромолярний періостит нижньої щелепи в ділянці 38 зуба

3. Абсцес лівого щелепно-язикового жолобка

4. Гострий одонтогенний остеомієліт нижньох щелепи

5. Гострий гнійний підщелепний сіаладеніт зліва

52. У хворого 45 років діагностовано флегмону дна порожнини рота. Який розтин слід провести при розкритті флегмони для адекватного дренування обох підщелепних, під’язичних, крилоподібно-щелепних та підпідборідної ділянок?

*1. Комірцево-подібний

2. У піднижньощелепних ділянках з обох боків

3. У підщелепних та під’язикових ділянках

4. У піднижньощелепних та підпідборідній ділянках

5. У підпідборідній, під’язичних, піднижньощелепних ділянках

53. Пацієнтка 66 років, що хворіє гіпертонічною хворобою ІІ ступеня, звернулася для видалення 23 зуба. Під час проведення підочної анестезії з’явилося різке збільшення лівої підочної ділянки та лівої половини обличчя. Які заходи лікар повинен зробити при цьому ускладненні?

*1. Притиснути підочну ділянку та покласти холод

2. Ввести розчин вікасолу 1,0 мл

3. Притиснути ліву зовнішню сонну артерію

4. Ввести 5 % розчин амінокапронової кислоти

5. Покласти хвору горизонтально

54. Хворому 49 років під плексуальною анестезією за допомогою “Артикаїну-форте” видалено зуб на лівій верхній щелепі. По закінченні операції лунка не виповнилась кров’яним згустком. Як можна попередити виникнення альвеоліту у пацієнта?

*1. Рихло заповнити лунку йодоформним тампоном

2. Заповнити лунку гемостатичною губкою

3. Промити лунку розчином мікроциду

4. Промити лунку розчином 0,05 % хлоргексидину

5. Заповнити лунку порошком антибіотика

55. Хвора 57 років звернулася для видалення 34 зуба з приводу загострення хронічного періодонтиту. Коронка 34 зруйнована повністю, корінь на рівні ясен. Виберіть інструмент для видалення даного зуба?

*1. Дзьобоподібні щипці зі щічками, що сходяться

2. Дзьобоподібні щипці зі щічками, що не сходяться

3. Щипці зігнуті по площині

4. Прямий елеватор

5. Елеватор багнетоподібний

56. У хворої 44 років з діагнозом загострення хронічного періодонтиту 26 зуба під час його видалення відбувся перелом коронкової частини зуба. При подальших маніпуляціях з використанням щипців та елеваторів, видалити корені зуба не вдалося. Які маніпуляції варто провести для повного видалення зуба?

*1. Атипове видалення за допомогою бормашини

2. Направити хвору в стаціонар

3. Застосувати елеватор Леклюза

4. Закінчити видалення зуба в наступне відвідування

5. Застосувати долото

57. Хвора 35 років звернулася з приводу підготовки порожнини рота до протезування. При огляді порожнини рота виявлено багато зруйнованих зубів, що підлягають видаленню. Хвора дуже емоційна, легко збудлива. До лікаря-стоматолога не зверталась через острах болю. Під яким видом знеболення доцільно провести санацію порожнини рота?

*1. Загальне знеболення

2. Інфільтраційна анестезія

3. Знеболювання за допомогою безголкового ін’єктора

4. Провідникова анестезія

5. Електрознеболення

58. Хворий 50 років звернувся з метою видалення 36 зуба по санаційним показанням. Хворий рік тому переніс інфаркт міокарда. Виберіть найбільш раціональний метод знеболювання.

*1. Провідникове потенційоване знеболювання

2. Інгаляційний наркоз

3. Термінальне ін´екційне знеболювання

4. Аплікаційне знеболювання

5. Провідникове знеболювання

59. Хворий 30 років, доставлений у клініку щелепно-лицевої хірургії з психоневрологічного диспансеру, де знаходиться на тривалому лікуванні з приводу психічного захворювання. Пацієнту необхідно зробити розтин гнійника та видалити два зуби на верхній щелепі з приводу гострого гнійного періоститу. Виберіть для хворого найбільше раціональний метод знеболювання.

*1. Нейролептанальгезія

2. Інгаляційний наркоз

3. Інфільтраційне знеболювання

4. Провідникове знеболення

5. Провідникове потенційоване знеболювання

60. У хворої 33 років діагностована флегмона дна порожнини рота. З’являються признаки асфіксії. Виберіть для даної хворої найбільше раціональний метод знеболювання.

*1. Інгаляційний наркоз через трахеостому

2. Нейролептанальгезія

3. Інфільтраційне знеболювання

4. Інгаляційний наркоз через ніс

5. Провідникове потенційоване знеболювання

61. У хворої 40 років хронічний періодонтит 16 зубу. На рентгенограмі канали всіх трьох коренів пломбовані до верхівки, проте в ділянці верхівки медіального щічного кореня відзначається розрідження кісткової тканини з чіткими межами, розмірами 0,2х0,3см. Виберіть оптимальний метод лікування хворої.

*1. Цистэктомия з резекцією верхівки медіального кореня

2. Гемісекція зуба з видаленням медіального щічного кореня

3. Видалення зуба з наступною реплантацією

4. Ампутація медіального щічного кореня

5. Коронорадикулярна сепарація

62. Під час екстракції зуба хвора поскаржилася на запаморочення, дзенькіт у вухах, нудоту. При огляді виявлене блідість шкіряних покровів, шкіра волога. Пульс слабкий, частий, задовільного наповнення. Далі хвора втратила свідомість. Поставте діагноз, визначити черговість лікувальних заходів.

*1. Непритомність. Надати хворої горизонтальне положення, забезпечити приток свіжого повітря, вдихати пари нашатирного спирту, змочити шкіру обличчя, груди прохолодною водою

2. Непритомність. Дати вдихати пари нашатирного спирту, надати горизонтальне положення, забезпечити приток свіжого повітря, змочити шкіру обличчя холодною водою, внутрішньовенне – кортикостероїди

3. Колапс. Надати хворої горизонтальне положення, внутришньовенне ввести кордіамін 2 мл, кофеїн 10% р-н 1,0

4. Колапс. Надати хворому горизонтальне положення або положення по Тределенбургу, забезпечити приток свіжого повітря, внутришньовенне кордіамін 2 мл

5. Непритомність. Забезпечити приток свіжого повітря, вдихати пари нашатирного спирту, надати горизонтальне положення, змочити шкіру обличчя холодною водою, викликати «швидкудопомогу»

63. Хворому 32 років показане видалення 38 зубу з приводу його дистопії і ретенції. Яку анестезію варто застосувати для видалення цього зуба?

*1. Торусальну

2. Туберальну

3. Торусальну і щічну

4. Термінальну

5. по Берше

64. Хворому 33 років необхідно видалити 46 зуб з приводу загострення хронічного періодонтиту. Зуб лікуванню не підлягає. Коронка 46 зруйнована незначно. Який інструмент потрібно застосувати для видалення цього зуба?

*1. Клювоподібні щипці з шипами

2. Клювоподібні щипці з щічками, що не сходяться

3. Прямий елеватор

4. Елеватор Леклюза

5. S-подібні щипці праві

65. Через 2 доби після видалення 18 зуба з приводу загострення хронічного періодонтиту хворий звернувся зі скаргами на обмежене відкривання рота, припухлість виличної та скроневої ділянок, підвищення температури тіла до 38,оС, слабкість, головну біль, нездужання. Об'єктивно: рот відкривається на 1см, шкіра скроневої ділянки у кольорі не змінена, набрякла, у складку не береться. Пальпація скроневої ділянки болісна. Перехідна складка в ділянці 17 та 18 набрякла, згладжена, гіперемована, різко болісна при пальпації. Яке ускладнення розвилося в хворого?

*1. Абсцес підскроневої і крилопіднебінної ямок справа

2. Гострий гнійний періостит правої верхньої щелепи

3. Флегмона правої скроневої ділянки

4. Гематома правої підскроневої ділянки

5. Гнійний паротит справа

66. Хвора 42 років скаржиться на обмеження відкривання рота, біль при ковтанні, підвищення температури тіла до 390С. Об'єктивно: рот відкривається на 0,5см. Після блокади по Берше визначається набряк, гіперемія, болісність правої крило-щелепної складки. Бокова і задня стінки глотки без змін, 38 зуб напівретеньований. Пальпація під кутом нижньої щелепи з внутрішньої сторони болісна. Поставити діагноз хворої.

*1. Флегмона правої крилоподібно-щелепної ділянки

2. Гострий правобічний тонзиліт

3. Флегмона правої підскроневої ділянки

4. Гострий гнійний перікоронарит 38 зуба

5. Флегмона правого навкологлоткового простору

67. У хворого 54 років при обстеженні в приймальному відділенні лікарні виявилося, що шкірні покрови обличчя бліді із сіруватим відтінком, температура тіла підвищена до 40оС, біль при рухах язиком, утруднене дихання, неможливість проковтнути слину, мова утруднена через біль. Припухлість тканин обох підщелепних і підпідборідкових ділянок, при пальпації шкіра в складку не збирається, гіперемована, сильно болісна. Язик, який набряк, покритий сірим нальотом, під'язикові валики набряклі, гіперемовані, покриті сіруватим нальотом. З рота неприємний запах. Який діагноз можна припустити в хворого?

*1. Гнилосно-некротична флегмона дна порожнини рота

2. Абсцес кореня язика

3. Флегмона підпідборідкової ділянки

4. Одонтогенна флегмона дна порожнини рота