Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Excel7 1_теор.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
105.34 Кб
Скачать

MS Excel №1

Табличний процесор ms Excel.

Незважаючи на те, що сучасні комп’ютери опрацьовують не тільки числові, а й текстові, графічні, звукові та інші дані, саме опрацювання числових даних було й залишається одним з основних призначень комп’ютерів.

Програми, призначені для опрацювання числових даних, називаються системами опрацювання числових даних.

Найпростішими системами опрацювання числових даних є програми-калькулятори. Вони призначені для виконання арифметичних операцій, а також обчислень з використанням основних математичних і деяких інших функцій (наприклад, стандартна програма Калькулятор з пакету ОС Windows). Деякі з програм-калькуляторів можуть обчислювати відсотки, податки на заробітну плату, суми щомісячних погашень банківських кредитів, розраховувати вагу, масу і ціну виробів металургійної промисловості, будувати графіки функцій та ін. (програми Науковий калькулятор, Зарплатний калькулятор, Кредитний калькулятор, Металургійний калькулятор тощо). Іншим видом систем опрацювання числових даних є прикладні математичні пакети. Їх використовують для виконання математичних обчислень, побудови графіків функцій, перетворення виразів зі змінними, знаходження наближених значень розв’язків рівнянь і систем рівнянь, обчислення площ і об’ємів геометричних фігур і багато іншого (наприклад, пакети GRAN 1, 2D, 3D – графічний аналізатор, MathCAD – математичне комп’ютерне автоматизоване проектування), Derive – від англ. одержувати, добувати, виводити, Mathematica – математика), MATLAB – математична лабораторія та ін.). Ще одним видом систем опрацювання числових даних є табличні процесори.

Табличний процесор – це прикладна програма, яка призначена для опрацювання даних, поданих у таблицях.

Таблиці, у яких подаються дані для опрацювання табличним процесором, називаються електронними таблицями (ЕТ).

1. Призначення табличних процесорів

Табличні процесори дають змогу виконувати бухгалтерські та різні математичні розрахунки, розв’язувати задачі з планування, прогнозування та оптимізації виробництва. За допомогою ЕТ можна нараховувати зарплатню, планувати випуск продукції, вести облік матеріалів на складах, готувати дані для аналізу фінансової діяльності фірми тощо. Можна також вести облік сімейних доходів і витрат, заповнювати податкові декларації, проводити розрахунки за комунальні послуги, кредити та ін.

Табличні процесори призначені для:

  • введення даних у клітинки електронних таблиць, їхнього редагування та форматування;

  • опрацювання числових даних за формулами, які можуть містити арифметичні вирази, математичні, логічні, статистичні та інші функції;

  • побудови діаграм і графіків на основі даних, що містяться в клітинках електронних таблиць;

  • повторного обчислення результатів під час зміни даних або формул для їхнього опрацювання;

  • відбору даних, що задовольняють певні умови;

  • друкування даних ЕТ, діаграм і графіків;

  • роботи з файлами тощо.

Найбільш відомі табличні процесори: сучасні - MS Excel, Саlс, GNumeric;

старіші - SuрегСаlс, Lotus 1-2-3, Multiplan.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]