Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Excel7 1_теор.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
105.34 Кб
Скачать

5. Формули.

Формула в Excel 2007 – це вираз, який задає порядок обчислення в електронній таблиці. Починається формула зі знака = і може містити числа, тексти, посилання на клітинки, знаки дій (оператори), дужки та функції.

Формули призначені для виконання дій над вмістом клітинок (над даними) згідно з умовою конкретної задачі. Загальний вигляд формули такий: = <вираз>

Наприклад, =А1+5.

Адреси клітинок вигляду А1 чи В3 називаються відносними. (Нехай формула знаходиться в А2. Адреса А1 відносна, так як вона показує відстань від А2 до клітинки, на яку в формулі є посилання (тобто до А1). Якщо першим рядком вставимо порожній рядок, то формула опиниться в А3 і прийме вигляд =А2+5).

Після введення форму­ли у клітинці відображається результат обчислень, а формулу можна побачити лише у рядку формул. Щоб побачити всі формули у таблиці, треба задати режим відображення формул у клітинках: натиснути кнопку Office  Параметри Excel  вибрати розділ Додатково  групу Параметри відображення цього аркуша  встановити прапорець на Відображати формули в клітинках замість обчислених результатів. Щоб знову побачити результати обчислень, потрібно зняти цей прапорець (або вкладка Формули  команда Показати формули).

Якщо замість результату виведено ######, то це означає, що число велике і в клітинці не поміщається. Стовпець треба зробити ширшим, перетягнувши межу в заголовку стовпця.

З метою автоматизації введення великої кількості формул, до формул застосовують операцію копіювання. Копіювання виконують методом перетягування маркера активної клітинки (який є у правому нижньому куті) у потрібному напрямку. Це інакше називають автозаповненням таблиці.

Під час копіювання формули автоматично модифікуються - змінюються відносні адреси, на які є посилання у формулі. Наприклад, під час копіювання формули = ВЗ*СЗ з третього рядка у четвертий формула в четвертому рядку набуде вигляду = В4*С4.

Копіювати можна не тільки формули, а й текст і числа. Якщо клітинки містять текст з цифрами чи ціле число, то перетягування маркера за допомогою ПКМ і виконання команди Заповнити веде до модифікації числа (збільшення на одиницю, якщо перетягування відбувається вниз чи вправо і зменшення на одиницю, якщо перетягування відбуває­ться вгору чи вліво). При перетягуванні маркера за допомогою ЛКМ числа не змінюються.

Обчислення в таблиці ведуться автоматично. Це означає, що зміна будь-якого вхідного даного одразу ж веде до переобчислень всієї таблиці. Режим автоматичного переобчислення формул можна встановити або відмінити так: натиснути кнопку Office  Параметри Excel  розділ Формули  Параметри обчислення  автоматично чи вручну.

Ручне переобчислення виконується за допомогою клавіші [F9].

5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]