Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сірохман. Товарознавство пакувальних матеріалів....docx
Скачиваний:
91
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
2.86 Mб
Скачать

Контрольні питання

  1. Які види упаковок найбільше використовують для свіжих фруктів і овочів?

  2. За якими показниками оцінюють придатність плівок для упаковки овочів і фруктів?

  3. Чому для свіжих фруктів і овочів необхідно використовувати «дихальні» плівки?

  4. Порівняйте властивості полімерних плівок, які використовуються для свіжих овочів і фруктів.

  5. Чим відрізняються плівки із ПВХ і СБС між собою?

14.7. Упакування кислотовмісних продуктів

Кетчуп доцільно пакувати у стоячі пакети із багатошарового ламінату. Такий матеріал забезпечує тривале зберігання агресив­них і жировмісних продуктів, псування яких настає під дією кисню і вологи. Ця упаковка має мінімальну масу, економічна, зручна, легко очищується від залишків продукту і просто утилі­зується.

Стоячі пакети, сфера використання яких безперервно розши­рюється, виробляються із багатошарових ламінатів та співекст- рудатів.

З метою подовження термінів придатності харчових продуктів гнучкі ламінати і співекструдати складаються із шарів паперу, алюмінієвої фольги (ФАЛ) і різноманітних полімерів. Кожний із них надає багатошаровому матеріалу специфічні властивості, обумовлені призначенням упаковки, властивостями продукції, споживними, технологічними, експлуатаційними та екологічни­ми вимогами (табл. 14.9).

Особливо високі бар'єрні властивості, газо-, паро-, аромато-; світ­лонепроникність забезпечує багатошаровій плівці алюмінієва фоль­га (ФАЛ). При товщині більше 25 мкм фольга практично непроник­на для пари і газу. Більш тонка фольга має мікроотвори, крізь які можуть проникати пара і газ. Найтонша (до 7мкм) фольга має паро- проникність на 1-2 порядки нижчу, ніж звичайні полімери. Крім цього, при поєднанні ФАЛ з полімерами відбувається «залікування» дефектів фольги, внаслідок чого бар'єрні властивості підсилюють­ся. ПЕТ або ПА також має низьку проникність до газів, але при

цьому співекструдовані плівки на їх основі можуть бути високопро- зорими. Застосування ПЕНГ, ЛПЕНГ або БО1111 збільшує волого- непроникність, покращує міцність і зварюваність плівок.

Таблиця 14.9

ВЛАСТИВОСТІ ОКРЕМИХ СКЛАДНИКІВ ЛАМІНАТІВ

Компонент

-а

- ьт <D O ffi 'Й

-о

рь

ь

-о

-ій

і

іт

і

іт

багатошарового матеріалу

Зварюв; ність

o Й

n Я

лон

ло ор

m c

Газонеп никніст

O

ні а М

Непроз рість

Жирост кість

Термос кість

Морозо стійкіст

Формос кість

ФАЛ

--

++

++

-

++

++

++

++

++

ПУМ

--

--

--

-

+-

+-

+-

+

+

ПЕНГ

++

++

+-

+-

-

-

-

++

-

ЛПЕНГ

+

++

+-

+

-

-

-

+

--

ПП

-

+

+-

+

-

+-

+

-

--

БОПП

+

++

+

++

--

+-

+

+

--

ПЕТ

--

+

++

++

--

+

+

+

--

ПА

--

+-

++

++

-

+

++

++

--

Умовні позначення, компоненти: ФАЛ — фольга алюмінієва; ПУМ —папір; ПЕНГ — поліетилен низької гутини; ЛПЕНГ — лінійний поліетилен низької густини; ПП — поліпро­пілен; БОПП- біаксальноорієнтований ПП; ПЕТ — поліетилентерефталат; ПА — поліамід.

Властивості: ++ «відмінно»; + «добре»; +- «задовільно»; - «погано»; -- «дуже погано».

Технічний прогрес у виробництві багатошарових пакувальних матеріалів привів до появи різних конструкцій стоячих пакетів, призначених для довготривалого зберігання харчової продукції:

  • з боковою складкою і відігнутим дном;

  • зі складкою на дні;

  • з еліптичним дном — пакет «Доу-Пак»;

  • здвоєний пакет «Доу-Пак»;

  • «Доу-Пак» з горловиною;

  • з профілем для закривання;

  • із застібкою «зиг-заг»;

  • пакетів спеціальних форм.

Стоячі пакети зручні, економічні та ефективні, вони легко виготов­ляються, компактно складаються при перевезеннях. Для фасування використовують машини, які дозволяють наповнювати пакети га­рячим продуктом безпосередньо після пастеризації. Пакети мають горловину, клапани, застібки типу «блискавка», що дає змогу виді­лити необхідну кількість продукту, багаторазово використовувати

упаковку. За витратами матеріалів, вартістю і трудомісткістю виго­товлення стоячі пакети із багатошарових плівок перевершують скляну та металеву тару, багато видів упаковки із комбінованих ма­теріалів. Пакети добре розміщуються у роздрібній торгівлі, довго­тривалий час (до року і більше) зберігають властивості харчових продуктів. Завдяки цьому вони широко використовуються для різ­них харчових продуктів:

  • соків, нектарів, фруктових напоїв;

  • вин, коктейлів, слабоалкогольних напоїв;

  • олій;

  • майонезу, кетчупу, гірчиці, соусів;

  • молочних продуктів (м'яких сирів, сметани, кефіру тощо);

  • легких закусок і снеків;

  • сухих супів, супових сумішей, готових страв;

  • приправ і спецій;

  • концентратів для приготування напоїв і десертів;

  • кондитерських виробів (цукерок, карамелі, драже та інше);

  • чаю, кави, какао, шоколаду.

Для стоячих пакетів ВАТ «Укрпластик» випускає комбіновані бар'єрні плівкові ламінати типу СОЛАН ТМ на основі ФАЛ, ПЕТ, РА (табл. 14.10).

Ці ламінати мають різноманітну структуру:

  • БІПАНТМ/ФАЛ/ПЕ (БШАН™ — торгова марка БОПП — плів­ки, що випускає підприємство);

  • ПЕТ/ФАЛ/ПЕ (ПЕТ — поліетилентерефталатний шар);

  • ОПА/ФАЛ/ПЕ (ОПА — орієнтована поліамідна плівка);

  • ПЕТ/ПЕ, ПЕТ/Мет/ПЕ (Мет — металізований шар);

  • ПА/ПЕ ПЕ/ПА/ПЕ,

  • БІПАН /БІПАН , БІПАНТМ/Мет/БШАНГМ

Усі ламінати не пропускають сонячних променів, з низькою проникністю до кисню і водяної пари.

Ламінати СОЛАНТМ мають привабливий зовнішній вигляд і можуть бути оформлені з використанням різнобарвного (6-8 фарб) поверхневого або міжшарового друку. При міжшаровому друці відбиток захищається шаром прозорого полімеру від будь- яких дій. Цим самим виключається міграція компонентів фарби при контакті із зовнішнім середовищем і продуктом, а також при зварюванні, тепловому обробленні, механічних діях.

Комбіновані матеріали на основі полімерів і ФАЛ знайшли широке застосування для широкого асортименту харчових про­дуктів. Серед них особливо виділяється ламінат ПЕТ/ФАЛ/ПЕ, який було спеціально розроблено для стоячих пакетів «Doy-Pak».

ХАРАКТЕРИСТИКА БАР'ЄРНИХ БАГАТОШАРОВИХ МАТЕРІАЛІВ, ЯКІ ВИКОРИСТОВУЮТЬ ДЛЯ СТОЯЧИХ ПАКЕТІВ

Матеріали

Товщина,

MKM

Маса, г/м2

Міцність при розриванні, вздовж і впопе­рек не менше, МПа

Стійкість до проколю­вання, не мен­ше, МПа

Температура зварювання, °С

Проникність, не бі­льше

f>o2,

см /м -24г бар

до водя­ної пари, г/м2 24 г- •бар

Ламінати СОЛАН™ БІПАН™/ФАЛЛЛЕ

70—120

80—126

40/50

7,0

130—160

0—0,5

0^),03

ПЕТ/ФАЛЯШ

60—100

78—115

50/50

6,0

140—160

0—0,5

0—0,02

ОПАУФАЛЛЛЕ

65—105

75—120

50/50

7,0

120—160

0—0,5

0—0,02

БІПАН™/ БІПАН™

40—60

36,5—54,8

100/150

4,5

120—145

250

0,5

БІПАН™Мет/БІ- ПАН™

40—60

36,7—55,1

100/150

4,5

125—145

25

0,05

ПЕТЛЛЕ

80—125

83—128

35/30

4,5

120—160

15

3

ПЕТМЕТЯШ

80—125

83,3—128,4

35/30

4,5

120—160

0,5

0,5

ПАТШ

65—100

70—102

15/13

2,5

120—160

10

2,5

ПЕЛМЛШ

100—130

100—125

15/13

3,0

120—160

10

2,0

Співекструдати на основі ПА і ПЕ

60—125

60—120

25/30

3,5

110—140

10

2,0

Близько 80 % кетчупів реалізується в упаковці «Doy-Pack», переважно середнього і нижчого цінового сегментів. Скляні пляшки забезпечують до 15 % реалізації кетчупів. У цьому сегменті рин­ку спостерігається найбільш жорстка конкуренція компаній- виробників та імпортерів. Кетчупи у скляній тарі вважаються до­сить перспективними, оскільки обсяги реалізації в пакетах «Doy Pack» уже досягли вершини. В цю тару фасують більш дорогу продукцію і намагаються надати рівень преміум-класу не тільки ціною, але й більш дорогою упаковкою. Частка кетчупів у плас- тикових пляшках становить 5—10 % і це зумовлено низьким рів­нем довіри споживачів, підірваним ще першими кетчупами, часто низької якості.

Томат-пасту компанія «Чумак» фасує у спеціальні паперові упаковки «пірамідка» (масою 70 г), Дніпропетровська компанія «Mim-pack» — в упаковки томат-пасти із плівкових матеріалів типу «подушка», масою 100—150 г. Основною упаковкою для томат-пасти залишається скляна банка типу СКО місткістю 0,5 л, хоча деякі підприємства використовують банки місткістю 0,35 л.

Компанія «Найхром» використовує плівкові матеріали для порційної упаковки пасти (пакети типу «дой-пак», «подушка», «пірамідка»). В ній можна обробляти продукт в автоклавах під дією високих температур (+120°С), як у скляних банках без за­стосування консервантів. Крім того, зменшуються обсяги транс­портування, немає бою скла, знижуються витрати на упаковку, коли вартість плівки в середньому в 3 рази нижча від вартості скла.

Порційна упаковка дуже поширена у розвинутих країнах, оскільки вважається, що це сприяє збільшенню популярності продукту і росту обсягу продажу. Вона дає можливість спробува­ти новий продукт, не витративши на це значних коштів, а ряд продуктів використовується з невеликими витратами маси. Та­кож розвивається мережа підприємств швидкого харчування, які зацікавлені у порційній упаковці таких продуктів, як цукор, кава, кетчуп, сіль, майонез, соуси тощо. Упаковка розробляється з та­ким розрахунком, щоб продукту вистачило на одне споживання. Малі упаковки особливо потрібні для швидкопсувних продуктів, які не містять консервантів, продуктів дитячого харчування.

Дрібне фасування вважається якісною характеристикою, яку не можна виражати в грамах. Для кожного продукту є своє по­няття порційної упаковки (наприклад, паперова упаковка «піра­мідка», упаковка із плівкових матеріалів типу «подушка» для то­матної пасти по 70, 100, 150 г).