Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сірохман. Товарознавство пакувальних матеріалів....docx
Скачиваний:
91
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
2.86 Mб
Скачать

Композиційні матеріали і вироби із них ефективно, повністю або частково, можуть замінити полімерні і металеві вироби. Про­дукція із деревинно-композиційних матеріалів дешевша від де­рев' яної у два—три рази.

Виробництво спеціальної тари з використанням даного мате­ріалу є ефективним і значно знижує вартість.

Тара із композиційного матеріалу порівняно із деревиною більш легка і міцніша, зберігає стабільну форму і точність розмі­рів, має велику волого-, біо- і вогнестійкість. Ящики із нового матеріалу можуть мати різноманітні оригінальні конструктивні рішення, вони легші й міцніші дерев' яних, легко і швидко розби­раються, компактно упаковуються.

7.2. Основні види дерев'яної тари для продовольчих товарів

За функціональним призначенням виокремлюють тару спожи­вчу і транспортну. До споживчої належать коробки і пенали, а до транспортної — ящики, барабани, бочки, бути, контейнери, ящич­ні піддони.

Ящики бувають дерев' яні й фанерні.

Багатообігові дерев'яні ящики бувають нерозбірні. Вони поді­ляються на шість типів (1, 2, 3, 4, 5, 6):

  1. й тип — ящики-лотки нерозбірні, відкриті, без планок (№» 1-1, № 2-2, № 1-3);

  2. й тип — ящики нерозбірні відкриті, щільні або гранчасті (№ 2-1, № 2-2, № 2-3, № 2-4);

  3. й тип — ящики нерозбірні фанерні щільні з кришкою, яка знімається та закріплюється планкою (№ 3-1, № 3-2);

  4. й тип — ящики нерозбірні щільні з відкритою кришкою на петлях, дощані (№ 4-1, № 4-2);

  5. й тип — ящики розбірні щільні з кришкою, яка встановлю­ється під планку торцевої стінки з одного боку та кріпиться дво­ма болтами з другого (№ 5-1, № 5-2);

  6. й тип — ящик складний щільний закритий, на двох метале­вих стрічках.

Вантажопідйомність багатообігових ящиків залежить від типу:

  • №1, № 4—1 — до 20 кг;

  • № 3-1; № 4—2 — до 30 кг;

  • № 2 (1—3); № 2-4 — до 40 кг;

  • № 3—2 — до 50 кг;

  • № 5—1 — до 60 кг;

  • № 5—2 — до 100 кг;

  • № 6 — до 75 кг.

Нерозбірні дощані ящики для вантажів масою до 500 кг поді­ляють також на шість типів (1, 2, 3, 4, 5, 6):

  1. й тип — ящики щільні з суцільними або збірними торцеви­ми стінками без планок. Призначені для вантажів масою 35 кг;

  2. й тип — ящики щільні з торцевими стінками, зібраними на двох планках: № 2-1 для вантажів масою 110 кг, № 2-2 — масою 55 кг;

  3. й тип — ящики щільні з торцевими стінками, зібраними на чотирьох планках: № 3-1 — для вантажів масою 200 кг, № 3-2 — масою від 200 до 500 кг;

  4. й тип — ящики на трикутних планках. Призначені для ван­тажів масою 15 кг;

  5. й тип — ящики гранчасті з торцевими стінками, зібраними на двох планках: № 6-1 для вантажів масою 200 кг, № 6-2 — ма­сою від 200 до 500 кг;

  6. й тип — ящики гранчасті з торцевими стінками, зібраними на чотирьох планках: № 6-1 для вантажів масою 200 кг, № 6 — масою від 200 до 500 кг.

Основними видами дощатих ящиків, які використовуються для упакування, транспортування та зберігання харчових про­дуктів є: ящики дощані для продукції рибної промисловості; ящики дощані для консервів; ящики дощані для кондитерських виробів; ящики для продукції м' ясної та молочної промисло­вості; ящики дерев'яні багатообігові для харчових рідин у пляшках.

Із листових матеріалів виготовляють такі види ящиків: ящики із листових деревинних матеріалів нерозбірні для вантажів до 200 кг (1-4 тип) і ящики із листових деревинних матеріалів для продук­ції харчових галузей промисловості та сірників (1-4 типів, 23 но­мери).

Ящики збиті цвяхами вважаються міцними і застосовуються для перевезення вантажів у складних умовах. Вони виготовля­ються із м'яких і твердих сортів деревини, попередньо вису­шеної з метою уникнення деформації, мають велику ударну міцність на стискання та стійкість до пробивання або проко­лювання стінок. Тара відрізняється великою масою, її важко відкривати, вона волого- і газопроникна, тому для захисту чут­ливих до зовнішніх дій продуктів при перевезенні вимагається

герметична внутрішня прокладка. Існує декілька конструкцій ящиків (№ 1—№ 6) рис. 7.1.

ЬЕонлрукцЬі № I

Копструкщя № 2

Конструкція К«3

Конструкція X? л

КонсірукціяЛ% 5

Конструкція № 6

Рис. 7.1. Ящики решітчасті й армовані дротом дощані

Для виготовлення армованих дротом (жорстка тара із суцільни­ми стінками) і решітчастих ящиків (різновид жорсткої тари решіт­частої конструкції, стінки яких можуть бути відкритими і мати об­шивку) використовуються дуже тонкі пиломатеріали. Додаткова міцність забезпечується за допомогою дроту, який фіксується ско­бами. Часом частина дерев'яних деталей замінюється гофрокарто- ном як внутрішня прокладка, яка амортизує продукт, а дріт замінює пластмасова стрічка. Ці ящики мають невелику масу, високу міц­ність при штабелюванні, легкість ручного або автоматичного скла­дання, зручність вантажо-розвантажувальних робіт і транспорту­вання, а також можливість швидкого охолодження завдяки отворам.

Недоліками щільних і решітчастих ящиків є: відсутність опо­ру пробиванню і ненадійне штабелювання.

При виготовленні армованої дротом тари потрібне особливе об­ладнання, за допомогою якого фіксується дріт і планки, а затрати на транспортування становлять значну частину від вартості виробу. Така тара частіше застосовується для перевезення овочів і фруктів. При упакуванні більш важких промислових товарів щити розміщу­ють ближче один до одного і виготовляють із більш товстих пило­матеріалів, а дротяне армування виконується на всіх стінках ящика.

Армовані ящики (у тому числі решітчасті) складають із тонких щитів, закріплених дротом, який фіксується скобами, а також де­рев' яними планками по краях кришки шляхом продівання дротяних петель у відповідні їм петлі, після чого дріт закручується (рис. 7.2).

Решітчасті ящики використовують для пакування товарів, біль­ших за розміром порівняно із звичайними дерев'яними. Їх скла­дають за допомогою цвяхів або шурупів, на дні ящика передба­чені повздовжні бруски, які дають змогу автонавантажувачу під- дівати і піднімати вантаж. Додаткова міцність кутів ящика забезпечується за допомогою сталевої стрічки, яка охоплює весь ящик. Для дуже важких вантажів потрібний ящик більш міцної конструкції, в якій замість цвяхів використовують шурупи або гвинти (рис. 7.3).

Рис. 7.2. Армовані ящики (у тому числі решітчасті)

Рис. 7.3. Простий решітчастий ящик

Брус

Металева скоба із зубцями,

які забиваються в клепки бочки

Отвір під шпунт

Уторний обруч

vV

Пуковий обруч \

Пук

(найбільш широка

частина бочки)

Шийний обруч

Бочки. Бочки з'явилися більше 2000 років тому. В основі їх конструкції лежать декілька важливих інженерних принципів. Клепки зігнуті у двох напрямах, і тара має ідеальну форму, що забезпечує максимальну міцність. Пук є найбільш широкою час­тиною бочки і дає можливість легко котити її та допомагає по­ставити вертикально. Днища бочки плоскі, і це забезпечує стій­кість при зберіганні, обручі можуть натягуватися у напрямку до пуку. При цьому клепки щільно притискаються одна до одної і бочка не протікає. Біля днища в клепках вирізано паз (рис. 7.4).

Утор

Бочкова клепка з отвором

Отвір обручу

Днице

Рис. 7.4. Будова дерев'яної бочки

Бочка відрізняється від барабана тим, що стінки у неї випуклі. Для деяких видів бочок існують спеціальні терміни, наприклад, бочечка — це маленька заливна бочка (37,9 л і менше), також ка- дка (25,4 л), баддя, яка зверху ширша, ніж знизу, з ручкою або дужкою для перенесення.

Бочки об'ємом (від 3,8 до 227 л) можуть мати різну форму і виготовляються зі декількох видів деревини. Кількість обручів, виготовлених із сталі, дроту або дерева, залежить від розмірів і типу бочки. Бочки поділяють на: заливні (для рідин), сухотарні (сухих продуктів) і фанерно-штамповані (виготовлені із клепок, днищ, склеєних із п'яти шарів шпону). Заливні бочки можуть ма­ти внутрішнє захисне покриття залежно від типу продукту, що в них наливається. Для продукції на водній основі захисне покрит­тя може складатися із воску, для олій рідких — із силікату на­трію, а для нехарчових спиртовмісних речовин — клей.

Дерев 'яні бочки для вина. Вони повинні мати правильну гео­метричну форму без перекосів, заглиблень та випуклостей. Тому намагаються підбирати деревину однорідного кольору без сучків. Різноколірність свідчить про те, що бочка зроблена з різних порід дерева, а це негативно впливатиме на органолептичні властивості вина, яке в ній дозріватиме або зберігатиметься. Найкращою де­ревиною для дозрівання вина вважають дуб. Внутрішня та зовнішня поверхні бочки повинні бути чистими, без сторонніх запахів, які не властиві деревині дуба. Остов бочки не повинен бути обву­глений. Сталеві обручі мають бути розміщені симетрично з обох боків.

Під час оцінки якості дубової бочки звертають увагу на клеп­ку. Це зв'язано з тим, що дуб має різко виражену велику тексту­ру, обумовлену чітко помітними річними кільцями, великими су­динами й серцевинними променями, що утворюють на радіаль­ному розрізі (у напрямі радіусів кряжу) світлі смужки, а на тан­генціальному (паралельно діаметру кряжу) — темні штрихи. Ду­же важливо, як розходяться ті промені, що повинні йти уздовж клепки. Усі розрізи повинні бути радіальними, тоді бочка не проті­катиме. Також звертають увагу на те, як зроблена фаска на денцях.

Щоб зробити 1 м3 клепки на бондарські вироби витрачають 5-6 м3 кругляка, а з 1 м3 клепки виходить 5-7 бочок місткістю 225 л. Для підприємств, які виробляють спиртні напої, необхідні бочки місткістю понад 225 л, а для домашнього виробництва — місткі­стю 20, 50, 100 л.

Якість бочки значною мірою впливає на якість вина. Це зумов­лено взаємодією продукту з дубовою деревиною. Через пори де­ревини всередину бочки проникає атмосферне повітря, під дією якого в напої відбуваються різні окисно-відновні реакції. Крім того, вино екстрагує частину дубильних речовин. Інші породи дерев можуть надавати вину присмаку гіркоти та аромату смол, деякі бочки надто пористі і в них втрачається багато вина. Під час витримки в дубових бочках рубінові або золотисті вина по­ступово облагороджуються, набувають тонкого смаку, шовкови­стої ніжності і складного букета, в якому відчуваються пряні від­тінки.

Запропонований спосіб попереднього комбінованого обробіт­ку деревини (ультразвуком протягом 15 хв. і теплом при темпе­ратурі 125—150 °С протягом 2 год) забезпечує прискорення до­зрівання коньячних спиртів. Поєднання ультразвукової і різних режимів термообробки деревини дуба доцільно використовувати для отримання коньяків і міцних алкогольних напоїв при темпе­

ратурі 125—150 °С (2 год) для марочних, при 170—190 °С (1 год) для ординарних коньяків, а при 210 °С (20—30 хв) — для бренді.

Піддони. При виробництві піддонів можуть застосовуватися різні види деревини і з деякими дефектами (сучки, сліди гнилі, тріщини, короблення). Деревина, яка застосовується для вироб­ництва піддонів, класифікується відповідно до її виду, механіч­них властивостей, технологічності. Вона може бути будь-яких типів.

Серед допоміжних засобів для виготовлення піддонів застосо­вують цвяхи, скоби, болти, шурупи і глухарі (шурупи з квадрат­ною головкою під ключ).

Кількість конструкцій піддонів дуже різноманітна, але серед них виокремлюють три основні групи: одноразового користуван­ня, універсальні, багатооборотні. Різновиди піддонів — для складського зберігання і перевезення товарів, а також спеціалізо­вані, які відповідають технічним умовам. Спеціалізовані піддони повинні відповідати вимогам, визначеним специфікою товару або особливостями транспортування.

Універсальні піддони бувають типу М, який розраховано на десять і більше обігів до першого ремонту і тип L — розрахова­ний для застосування не більше дев'яти разів.

Конструкцію піддонів можна поділити на два розповсюджені типи: двозахідний, який автонавантажувач може підчіпляти лише з двох (протилежних) сторін і чотиризахідний, який можна під­німати вилами підйомника з будь-якої сторони (рис. 7.5).

Зазор верхнього настилу ■

Проиіжні дошкн верхнього настняу

Л

] I Іирння .

Верхній налравлшоткн елеменї наегияу

Загальна висота

Рис. 7.5. Конструкція чотиризахідного піддону

Крім того, піддони додатково поділяють на дві підгрупи: од­носторонні (настил є лише на верхній стороні) і двосторонні під­дони (настил зверху і знизу). Так, типи: П-2 однонастильний дво- західний; П-4 однонастильний чотиризахідний; 2П4 — двонастильний чотиризахідний; 2ПВ2 — двонастильний двозахі- дний з виступами (800—1200 мм) — призначені для використан­ня на всіх видах транспорту та для зовнішньоторговельних пере­везень, а 2ПВ — двонастильний двозахідний з виступами біль­ших розмірів (1200 x 1800 мм) — для використання на водному, залізничному, автомобільному транспорті та для всіх видів зов­нішньоторговельних перевезень.

Контрольні питання

  1. Основні й допоміжні матеріали, які використовуються для вироб­ництва дерев'яної тари?

  2. Охарактеризуйте основні типи дерев'яних та фанерних ящиків.

  3. Які основні параметри та конструктивні особливості дерев'яних та фанерних ящиків?

  4. За якими ознаками класифікують дерев'яні ящики?

  5. Дефекти дерев'яних та фанерних ящиків.

  6. Дайте порівняльну характеристику сухотарних і заливних бочок.

  7. Класифікація дерев'яної тари.

8

ТРАНСПОРТНА ТАРА

8.1. Класифікація, стан, перспективи

Тара вважається елементом упаковки або її різновидом для розміщення продукції, транспортування, укладання і виконан­ня логістичних операцій. Це засіб або комплекс засобів, які за­безпечують захист продукції від пошкодження чи втрат під час транспортування, укладання, перевантажень. Вони полегшу­ють виконання відповідних логістичних операцій. Функціональ­на тара поділяється на споживчу і транспортну. Окрему групу становить тара-обладнання, яка служить для розміщення, транспортування, зберігання і продажу із неї товарів методом самообслуговування.

Транспортна тара повинна відповідати таким вимогам: гаран­тувати збереженість вантажу і його якість, мати достатню міц­ність при перевантаженні, укладанні у штабелі. Розміри і міцніст- ні характеристики повинні забезпечувати механізовану обробку при вантажно-розвантажувальних роботах, а зовнішні габарити і конструкція тари — укладання вантажів у щільні транспортні па­кети на піддонах або без них.

Частка основних видів тари в Україні складає, %:

  • дерев'яні й картонні ящики — 50—60;

  • паперові, тканинні та полімерні мішки — 30—40;

  • бочки і барабани — 5—6;

  • інші види — 4—10.

Класифікація транспортної тари проводиться за рядом ознак і враховує різноманітність продукції, функцій, конструкцій, мате­ріалів (рис 8.1).

За умовами використання транспортну тару поділяють на ви­робничу, складську і транзитну. Виробнича тара використовуєть­ся для внутрішньозаводських і міжзаводських технологічних та логістичних операцій. Складська тара призначена для приймання, розміщення, зберігання і комплектації продукції на складі. Тран­

зитна тара поділяється за особливостями конструкції на багато­разову, інвентарну (власність підприємства) і разову.

Рис. 8.1. Класифікація транспортної тари

Багаторазова тара розрахована на багаторазове використання при перевезенні продукції, без пошкоджень елементів при її відкриванні. Цю тару застосовують тоді, коли у пунктах приймання продукції є умови накопичення звільненої тари в кількості, достатній для повно­го заповнення транспортних засобів і поверненні відправнику.

За останні роки в Україні різко скорочується частка дерев' яної тари із пиломатеріалів і відповідно зростає кількість тари із гофрокартону.

8.2. Жорстка тара

Вона має високий ступінь захисту і універсальна щодо продук­ції, яка перевозиться. Основними видами дерев'яної транспортної тари є ящики, бочки, барабани, виготовлені з пиломатеріалів, фа­нери, твердої деревоволокнистої плити та іншої сировини.

Порівняно з 1990 р. в Україні випуск дерев'яної тари зменшив­ся у 40 разів, за кордоном частка її становить 2,2—7,7 %. Повної заміни дерев'яної тари не спостерігається, оскільки вона характе­ризується високим ступенем захисту продукту та екологічністю (дерев'яні бочки для коньяків, вин, сирів, пива, риби; барабани — для яєчного порошку, згущеного молока та інших продуктів).

Ящики металеві та пластмасові багатооборотні використову­ють для транспортування пляшок з рідкими продуктами, фрукто- овочевих, ковбасних та інших вантажів. Пластмасова жорстка та­ра має широке розповсюдження. Вона виготовляється із поліети­лену низької густини (ПЕНГ) і високої щільності (ГОСТ 16338­77 і ТУ-6-05-1870-79), який дозволений МОЗ України до контак­ту з харчовими продуктами.

Ящики пластмасові багатооборотні для пляшок. Для виготов­лення багатооборотних ящиків для пляшок методом лиття під тис­ком застосовують композиції з добавками зі світло- і термостабілі- заторами на основі базових марок суспензійного поліетилену низь­кого тиску. Термін використання ящиків із цих матеріалів становить 3-5 років. Застосування газофазного поліетилену для виготовлення ящиків не забезпечує довговічності тари (термін використання ста­новить від 6 місяців до 1 року), а додавання до нього 3 % пропілену — подовжує тривалість експлуатації тари до 3 років.

Тару можуть також виготовляти із відливних та екструзійних марок поліетилену низького тиску, які гарантують термін її слу­жби до 3 років.

Ящики пластмасові багатооборотні із гніздами для пляшок ви­готовляються відкритими. Внутрішні розміри ящиків і гнізд пе­редбачено ДСТУ 3778-98 (табл. 8.1).

Таблиця 8.1

ВНУТРІШНІ РОЗМІРИ ПЛАСТМАСОВИХ ЯЩИКІВ

Номер ящика

Внутрішні розміри, мм

ящика

гнізда

довжина

ширина

висота

довжина

ширина

висота

1

420

350

255

68

68

120

2

395

315

350

97

97

150

3

395

315

335

86

86

150

4

395

315

305

77

77

140

5

395

315

272

77

77

130

6

406

326

273

74

74

141

Умовне позначення пластмасових ящиків складається із назви виробу, його номера і позначення стандарту.

Конструкція ящиків повинна забезпечувати їх належну міц­ність, надійне штабелювання, можливість брати руками і засто­сування підйомних пристроїв.

Розроблено автоматичне штабелювання, розбирання штабелів і сортування ящиків, завдяки чому раціонально організовано ви­робничий процес.

Ящики повинні мати гладку поверхню без недоливів, здуття, тріщин і раковин, а крайки — без задирок. Вони мають витриму­вати під час вільного падіння з вантажем 7 ударів, дію статичного навантаження під час штабелювання.

Ящики транспортують усіма видами транспорту в штабелях висотою до 3 м, або сформованими в пакети. Зберігають ящики штабелями в закритому приміщенні або під навісом, що захищає їх від впливу прямих сонячних променів і атмосферних опадів, на відстані не менше 1 м від опалювальних приладів.

Маса ящика з товаром вибирається за такими даними (табл. 8.2).

Таблиця 8.2

МАСА ЯЩИКА З ПРОДУКЦІЄЮ

Номер ящика

Кількість гнізд у ящику, шт.

Місткість пляшки, см3

Гранична маса, кг

ящика

продукції

1

30

0,33

2,0

25

2

12

0,75

2,0

25

3

12

0,70

1,9

20

4

20

0,50

1,8

20

5

20

0,50

1,7

20

6

24

0,25

1,8

20

Ящики полімерні багатооборотні для продовольчих товарів. Вони виготовляються методом лиття під тиском (тип 1 допуска- ється методом видування) з поліетилену високої густини (для ти- пів І і П допускається поліетилен низької густини).

Ящики випускають кількох типів:

  1. — із знімною кришкою;

  2. — ящики-лотки із замковим пристроєм на торцевих стінках;

  3. — відкриті з перегородками, які утворюють гнізда для пляшок.

До І типу відносять ящики: № 3—№ 8 (для м'ясних рибних напівфабрикатів, м'ясо-молочних фасованих товарів, солі); до П ти­пу — № 1, № 2 (для м'ясних і рибних напівфабрикатів, ковбасних виробів, фасованих м' ясо-молочних товарів); до ІІІ типу — № 9—№ 13 (для рідких продуктів у пляшках).

Полімерні матеріали, які застосовують для виготовлення ящи­ків І і ІІ типів, і барвники для їх забарвлення повинні бути допу­щені Головним санітарно-епідеміологічним управлінням МОЗ. Ящики ІІІ типу передбачені таких кольорів: № 9 — голубого, № 10 — червоного, № 11 — оранжевого, № 12 — зеленого, № 13 — синього. Ящики № 13, призначені для пакування рослинної олії, випускаються жовтого кольору. Тара повинна мати гладку поверхню, без тріщин, недоливів, здуття, раковин.

Рис. 8.2. Ящики полімерні багатооборотні

Ящики поставляють у зібраному вигляді і окремо корпуси ящиків та кришки до них (рис. 8.2). На кожному ящику із зовніш­

ньої сторони наносять маркування у вигляді відбитку від литої форми з зазначенням товарного знака підприємства-виробника, року виготовлення і позначення стандарту.

Ящики зберігають і транспортують у штабелях. Зберігають їх у закритих приміщеннях без дії прямих сонячних променів і ат­мосферних опадів.

8.3. Напівжорстка транспортна тара

До неї належать картонні й паперові барабани та картонні ящики. При однакових розмірах ящик із гофрокартону втричі ле­гший дерев'яного, а вартість його при масовому виробництві в 1,5 раза нижча.

Барабани картонні навивні призначені для пакування, транс­портування і зберігання порошкоподібної, сипкої, твердої і пас­топодібної продукції. Їх виготовляють шести типів:

    1. — із закатаним дном з фанери або деревоволокнистої плити має знімальну кришку, із металу, фанери, деревоволокнистої плити, яка закріплена на корпусі за допомогою стяжного кільця;

    2. — із закатаним дном з фанери або деревоволокнистої плити має металеву знімальну кришку, закріплену на корпусі за допо­могою притискувальних пелюстків;

    3. — з двома закатаними днищами із фанери або деревоволо­книстої плити;

    4. — з двома закатаними днищами із металу для пастоподіб­ної продукції;

    5. — з дном із фанери або деревоволокнистої плити, закріпле­ної на корпусі за допомогою картонного обруча і знімальною кришкою із фанери або деревоволокнистої плити і картонним об­ручем;

    6. — із закатаним дном з фанери або деревоволокнистої пли­ти для затверділої монолітної продукції.

Умовне позначення барабанів складається із типу, місткості і номера стандарту. Наприклад, для картонного навивного барабана типу І, місткістю 10 дм3, воно буде БКН І — 10 ГОСТ 17065-94.

На кожний барабан наносять товарний знак підприємства і по­значення стандарту.

Барабани пакують не окремо, а днища в комплекті з бараба­ном укладають у кіпу, маса якої не перевищує 20 кг. Кожну кіпу перев'язують хрестоподібно шпагатом або іншими матеріалами.

02 — складні ящики спрощеної кон­струкції, виконані з однієї викройки та клапанами кришки і дна. При скріплені бокового шва клеєм, скобами або лип­кою стрічкою формується обичайка ящика

03 — телескопічні ящики із декількох деталей. З окремим корпусом і криш- кою, що закриває його по висоті

04 — загорткові ящики і більшість штам­пованих ящиків, які складаються за до­помогою язичкових з' єднань без клею та інших допоміжних засобів

05 — ящики, що складаються за допо­могою скою, стрічок і клею з деталей типу обичайка (рама)

06 — ящики, що складаються за допо­могою скою, стрічок та клею із двох окремих торцевих частин, які з' єднують їх обичайки і не мають окремої кришки

07 — готові складні ящики, зібрані з од­нієї деталі

08 — резервна група

09 — внутрішні елементи ящика: про­кладки, решітки, вкладиші дна, перего­родки тощо

Рис. 8.3. Конструкції картонних ящиків і їх елементів у системі FEFKJ-ASSKO (ЄС)

Транспортування барабанів і днищ здійснюють пакетами в закри­тих транспортних засобах. Зберігають барабани у вертикальному стані у штабелях не вище чотирьох ярусів. Гарантійний термін експлуатації барабанів становить 1 рік з дня введення в експлуатацію.

Ящики із тарного плоского склеєного картону для вершкового ма­сла і маргарину виготовляються складними з чотириклапанним дном і кришкою із зовнішніми клапанами в стик. Випускають ящики шес­ти номерів (1-6), місткістю 11,2—27,0 дм3 залежно від внутрішніх розмірів (мм). Для їх виготовлення використовують картон марок КС і КС-1. На кожен ящик на торцях наносять маркування, яке містить товарний знак або найменування виробника, позначення стандарту, площі розкрою ящика і комплектуючих деталей.

Ящики пакують у кіпи до 25 штук, кіпи обв'язують поліпропі­леновим шнуром або стрічкою по більшій стороні одним чи дво­ма поясами. Їх перевозять у кіпах або транспортними пакетами в закритих транспортних засобах.

У країнах ЄС використовують уніфіковані ящики різних конструкцій із склеєного та гофрокартону. Кожній конструкції ящика присвоєно окремий номер, який використовується замовниками тари. Всі конструк­ції ящиків і їх елементів поділені на вісім основних груп (рис. 8.3).

У країнах Європи ящики з картону користуються попитом у харчовій, легкій промисловості та інших галузях виробництва для упакування виготовлених товарів (рис. 8.4). Останнім часом спостерігається підвищення попиту на картонну тару.

  • Продовольчі товари (сухі)

  • Продовольчі товари (свіжезаморожені)

  • Тютюнові вироби

  • Інші продовольчі товари

  • Товари особистої гігієни і фармацевтики

  • Інструменти і дрібний інвентар

  • Одяг

Рис. 8.4. Структура споживання картонних ящиків у Європі, %

Ящики із гофрокартону випускають з урахуванням специфіки, форми, маси, розмірів і цінності продукції. Використовують для продовольчих товарів — 29 типорозмірів, для м'ясо-молочної продукції — 18, для консервів, пресервів, харчових рідин — 54.

Структуру споживання тари з гофрокартону в Україні пред­ставлено на рис. 8.5.

29

  • Кондитерська галузь

  • Алкогольна галузь

  • Оліє-жирова галузь

  • Молокопереробна галузь

  • Консервна галузь

  • Тютюнова галузь

  • Інші галузі харчової промисловості

  • Галузі нехарчової промисловості

Рис. 8.5. Структура споживання тари із гофрокартону в Україні, %

Ящики із гофрованого картону для кондитерських виробів та­кож виготовляють з чотирклапанним дном і кришкою. Вони ви­пускаються від 1 до 31 номера залежно від внутрішніх і зовнішніх розмірів, а місткістю від 6,3 до 36,5 дм3. В окремі ящики рекоме­ндують пакувати відповідні кондитерські вироби (табл. 8.3).

Ящики із гофрованого картону для різних продовольчих това­рів (ГОСТ 9142-90) виготовляють із картону Т і П таких типів: складний з чотириклапанним дном і кришкою із стикуючими зо­внішніми кришками; із зовнішніми клапанами, які частково пе­рекриваються; із клапанами, які повністю перекриваються; із клапанами внутрішніми і зовнішніми, які частково перекрива­ються клапанами; із стикуючими зовнішніми і внутрішніми кла­панами; із укороченими зовнішніми і внутрішніми клапанами зі стикуючими зовнішніми клапанами на дні; із стикуючими зовніш­

9

5

5

німи клапанами дна і кришки; із стикуючими зовнішніми клапа­нами без дна.

Таблиця 8.3

ВИКОРИСТАННЯ КАРТОННИХ ЯЩИКІВ ДЛЯ ПАКУВАННЯ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ

Номер ящика

Найменування кондитерських виробів

1, 3, 4, 8,9, 10, 12, 14, 15, 26

Шоколад, шоколадні батончики, солодкі плитки

3, 6, 9, 11, 13, 14, 15, 16, 17, 19, 21, 23, 25, 27, 29, 30

Карамель, цукерки, цукерки в коробках, мармелад, пас­тила, зефір, драже, халва, печиво, крекери, галети, пря­ники

6,16,19,21

Вафлі фасовані

7

Жувальна гумка

10

Пастила в шоколаді

18, 21, 22, 31

Шоколадна глазур, какао-порошок, какао терте в блоках

Можуть виготовлятись також ящики таких типів:

  1. — телескопічний, зі знімальною кришкою і суцільним дном; із двох корпусів, склеєних або зшитих; зі знімальною кришкою і дном і суцільним корпусом;

  2. — обгортковий складний із однієї заготовки зі стикуючими зовнішніми і внутрішніми клапанами; із двох заготовок зі стику- ючими зовнішніми і внутрішніми клапанами; із трьох прямокут- них заготовок зі стикуючими зовнішніми клапанами; із однієї за- готовки з перекриваючими зовнішніми клапанами;

  3. — лотковий складний з боковими підсиленими стінками, з клапанами в застібку із дном; з торцевими підсиленими стінками, з клапанами в застібку із дном; з клапанами без застібки, з дном, із отворами для ручок;

  4. — пенал із двох зшитих (склеєних) розгорток.

Залежно від виду упакованої продукції для відповідних ящи- ків передбачаються показники механічної міцності: опір стис- канню; опір ударам при вільному падінні; опір горизонтальному удару; міцність при штабелюванні.

У ящиках не допускається: зміщення висікання клапанів по висоті ящиків, задирки поверхневого шару із зовнішньої сторони ящика, розклеювання картону, розриви, розрізи, розшарування кришок клапана, плями.

На зовнішню поверхню ящиків допускається наносити худож­нє оформлення відповідно зразка-еталона.

Ящики і допоміжні засоби одного розміру пакують у кіпи і транспортні пакети. Кіпи обв'язують поліпропіленовим шнуром або стрічкою по одній зі сторін або двома поясами. Транспорту­ють їх у чистих, сухих, закритих транспортних засобах, а збері­гають — у закритих приміщеннях.

Найбільшу частку м'якої транспортної тари займають тканин­ні мішки (джгутові, лляні), паперові, полімерні, комбіновані для сипучої або дрібноштучної продукції. На сучасному ринку з' явилися нові за конструкцією і виробництвом ламіновані мішки з коробкоподібною формою верху і дна, які мають самозакрива- ючий клапан.

М'які контейнери типу біг-бег — це закриті місткості прямо­кутного перерізу, виготовлені із полімерних або гумотканних ма­теріалів. Вони призначені для перевезення будь-яким транспор­том і короткотривалого зберігання сипучих матеріалів. Місткість їх складає 0,5—4,0 м3. Контейнери біг-бег одно- і багаторазового використання вважаються вологонепроникними.

Випускають також транспортну тару із тканої поліпропілено­вої сітки різних розмірів для сільськогосподарської продукції.

Еластичні контейнери у вигляді великих мішків із технічних тканин використовують для виробів хімічної промисловості, бу­дівельних матеріалів і вони пристосовані для механічного напов­нення. Найбільш інтенсивно виробництво і використання цих кон­тейнерів характерне для країн Західної Європи, Японії та США.

М' які контейнери типу біг-бег для різних товарів складаються з двох частин: зовнішній мішок із подвійної поліпропіленової тканини і вкладиш із поліетилену з різьбленою горловиною. Біг- бег виготовляють місткістю 0,5м3, 1,0 м3' 1,5м3; одношарові і двошарові, однопетельні і двохпетельні; з квадратним та зіркопо­дібним дном.

8.4. Крупногабаритна полімерна тара

Серед крупногабаритної найбільш поширеною є видувна полі­етиленова тара, частка якої досягає 5—8 % на рік. Наприклад, у 2002 році цієї тари було вироблено на 1438,3 тис. $, а в 2003 році — на 1382,3 тис. $. Імпорт виробів із пластмаси теж зростає до­сить ефективно, з імпортованої в 2003 році тари (1203 т) переваж­на кількість припадає на Польщу (845,7 т), а також Німеччину

(156,5 т), Росію (74,2 т), Румунію (44 т), Китай (36,3 т). З експор­тованих у 2003 році 663,6 т більша частина припадає на Туреччи­ну — 476,7 т, а також на США — 84,5 т, та Іспанію — 64,1 т.

До групи поліетиленової видувної тари належать каністри, фляги, бочки, барабани. Вони призначені для зберігання і транс­портування продуктів харчової, фармацевтичної, парфумерної, нафтопереробної і хімічної промисловості. Перевагами такої тари можна вважати герметичність, термостійкість, зручність при руч­ному перенесенні і роботі з вантажопідйомними механізмами, можливість штабелювання, утилізації. В поліетиленову тару упа­ковують автокосметику, паливномастильні матеріали, товари по­бутової хімії, засоби захисту рослин, лакофарбову продукцію, будівельні суміші, оздоблювальні матеріали, косметичні засоби, різноманітні продовольчі товари. Порівняно з іншими країнами в Україні недостатньо використовується крупногабаритна поліети­ленова тара для пакування продовольчих товарів.

Асортимент поліетиленової тари формується за виглядом, об' ємом, додатковими пристосуваннями. Наприклад, відра випус­каються переважно 2, 3, 5, 8,5, 10, 15, 20 літрів, бідони — 10, 20 літрів, фляги — 20, 30, 40, 50, 60 літрів, каністри — 2, 4, 4,5, 5, 10, 20, 30 літрів, барабани — 48, 65, бочки — 20, 40, 50, 60, 80, 100, 200, 220 літрів, контейнери — 600—1000 літрів. Останні мають прямокутну форму, горловину і пристосування для зли­вання. Як правило, їх установлюють на спеціальних полімерних або дерев'яних піддонах і забезпечують захисною обрешіткою з відповідних матеріалів.

Стандартизація розмірів тари вважається необхідною умовою оптимізації упаковки при її розробці. Такий підхід дає змогу мінімі­зувати витрати пакувального матеріалу для виготовлення тари на одиницю маси упакованої продукції, суттєво полегшує укладання тари на транспортні засоби, наприклад піддони, їх пакетування, пе­ревезення і зберігання. Усе це приводить до мінімізації затрат на ви­готовлення тари, зберігання і транспортування продукції.

Єдина система розмірів тари базується на прийнятих в усьому світі номінальних розмірах вантажних одиниць: 1200 X 1000 мм і 1200 X 800 мм 1140 X 1140 мм. Принцип створення такої системи полягає в тому, що площу піддона ділять на сітку кратних піддо­ну розмірів, які визначають зовнішні розміри транспортної тари. Тару, яка заповнює площу піддона менше ніж на 90 %, не реко­мендується використовувати. За результатами проведених дослі­джень, тільки 12 % вітчизняних каністр мали уніфіковані розмі­ри, у 28 % був уніфікований один із двох розмірів (довжина або

ширина). Аналогічне спостерігається і в продукції зарубіжних фірм. Наприклад, із семи видів каністр, які пропонує фірма «J.P. Plast» (Чехія), тільки два відповідають одному з уніфікованих розмірів — довжині. Завдяки цьому, збільшуються додаткові витра­ти не тільки у виробників, але й у споживачів цієї продукції.

Встановлені три основні вантажні одиниці, наведені вище, вва­жаються транспортними пакетами. Транспортний пакет — це укруп­нена вантажна одиниця, сформована із декількох вантажних одиниць з використанням засобів пакетування. Основну частку вантажних одиниць транспортного пакета становлять тарно-штучні вантажі, які перевозяться у транспортній тарі або у вигляді групових упаковок. Номенклатура їх налічує понад 15 тис. найменувань.

Пакетуються також штучні товари, близькі за розмірами, фор­мою і масою. Приблизно 65 % тарно-штучних вантажів пакетується. Засобами пакетування вважають несучі і скріплювальні елементи, забезпечують стійкість і міцність транспортного пакета вантажів. Засоби пакетування класифікують за призначенням, довговічністю в системі обороту вантажів, видом і конструкцією (рис. 8.6).

Для обертання на всіх видах транспорту раціонально викорис­товувати плоскі піддони розміром 800х1200 мм, номінальною ван­тажопідйомністю 9,8 кН, типів П2 (двозаходні однонастильні), 2П4 (чотирихзахідні двохнастильні), 2ПО4 (чотирихзахідні дво- настильні з вікнами у нижньому настилі). Для зовнішньоторговель­них перевезень морським транспортом рекомендуються піддони плоскі розміром 1200 X 1800 мм, номінальною вантажопідйомні­стю 19,6 кН типу 2ПВ2 (двозахідні, двонастильні, з виступами), а також піддони розміром 1200х1600 мм типу 2ПВО2 (двозаход- ний, двонастильний з виступами і вікнами у нижньому настилі). Стійкість і міцність транспортних пакетів, сформованих на плос­ких піддонах, забезпечуються скріплюючими засобами пакету­вання. На плоских піддонах можна перевозити пакети вантажів після їх формування.

Частину транспортних пакетів і сформованих вантажів у жорс­ткій транспортній тарі скріплюють стропами і обв'язками. Стропи — це багатооборотні стальні, капронові або полімерні пояси з петлями. Вартість строп нижча, ніж найбільш дешевого піддона. Виробництвом різних строп і обв' язок для пакетування вантажів у мішках займається фірма Cargo Equipment International (Великобританія). Серед великих підприємств, що виробляють полімерні і металеві стрічки для обв' язування пакетів, є фірми: Signode System GmbH, Cyklop (ФРГ), Erapa AB (Швейцарія).

Призначення

Оборотність

Тип

к> oi

Конструкція

Матеріал

Рис. 8.6. Засоби пакетування

Використання плівок порівняно з іншими способами кріп­лення пакетів забезпечує кращий захист вантажів від дії на­вколишнього середовища, підвищує збереженість і моноліт­ність пакетів. Плівки досить стійкі до дії хімічних реактивів, легко очищуються у випадку забруднень і мінімально токсич­ні. Крім того, полімерним плівкам порівняно легко надати упа­ковці необхідні властивості. Світлостабілізатори додають у плівку, яку використовують для вантажів, що зберігаються тривалий період на відкритому повітрі. З метою збільшення терміну використання плівок, у них додають окислювачі вибі­ркової дії та антиоксиданти. Інгібітори корозії включають у плівку, яка призначена для пакування виробів із чорних мета­лів, що дозволяє поєднати консервацію і упакування в одному технологічному процесі. При отриманні плівки за допомогою спеціальної технології можна надати поверхні шерстку нерів­номірну структуру, яка має високий коефіцієнт тертя, що осо­бливо цінно при скріплюванні пакетів.

При скріпленні деяких вантажів, сформованих на транспорт­них піддонах, часом виникає необхідність забезпечення їх венти­ляцією, що неможливо при повному упакуванні пакета у плівку. У багатьох країнах використовують сітчасте полотно, виготовле­не із смужок поліетиленової плівки, розміри рулонів якої дося­гають трьох і більше метрів. У США сітчасте полотно під час ви­готовлення піддається двоосновному витягуванню, внаслідок чого отримують оптимальне співвідношення механічної міцності до маси і підвищення межі міцності при розтягуванні у поздовж­ньому та поперечному напрямку. Сітка може використовуватись для скріплення вантажів різної форми. Вона створює надійну фі­ксацію окремих елементів пакета, придатна для різних типів ван­тажів, крім тих, які потребують захисту їх від вологи і пороху. Деякі типи сіток міцніші від плівок у кілька разів, тому їх зручно використовувати для скріплення важких вантажів, мішків і кіп з легкою сировиною.

Фляги, бідони і бочки мають у своєму перетині окружність і їх розміщення на стандартних піддонах ніколи не буде займати 100 % площі піддонів. Приблизно третина цих виробів мають ма­ксимальний діаметр циліндричної частини, який не відповідає уніфікованому.

В літературі наводяться найбільш оптимальні розміри цилінд­ричної крупногабаритної полімерної тари, в основі яких — уніфі­ковані ряди (табл. 8.4).

ОПТИМАЛЬНІ РОЗМІРИ ПОЛІМЕРНИХ БОЧОК

Місткість, л

Розміри, мм

Діаметр

Висота

30

320

500

30

400

333

40

400

465

50

400

500

60

400

600

80

435

720

100

848

748

120

848

885

160

600

800

200

600

1000

Крупногабаритну полімерну тару оцінюють за такими уніфі- кованими параметрами:

  • номінальна місткість;

  • форма й геометричні розміри тари та окремих її елементів;

  • колір, маса, зовнішній вигляд (поверхня повинна бути чис- тою, гладкою без вкраплень барвника, пухирців, наскрізних отворів, тріщин, потовщень);

  • герметичність;

  • опір тиску при штабелюванні, удару при вільному падінні;

  • міграція барвника;

  • запах і присмак водної витяжки;

  • наявність шкідливих речовин.

Окремі підприємства спеціалізуються на випуску відповідної тари певної місткості з визначенням навіть діаметра горловини. Наприклад, ТОВ «Біолог» виробляє поліетиленові бочки місткіс- тю 50 л, діаметр горловини 290 мм, які використовуються для за- тарювання різних рідких, сипких харчових продуктів, соління і зберігання овочів, фруктів, риби, тощо. Герметичність бочки до- сягається ущільнюючою полімерною прокладкою.

Поліетиленова тара може випускатися із знімальною кришкою (бочки місткістю 20, 40, 50, 60 л), а також циліндричні барабани — для сипких, в'язких, рідких продуктів. Бочки і барабани ком-

плектуються кришкою (часом з двома зливними отворами), про­кладкою, стяжним обручем, із замком і з двома підвісними руч­ками. Каністри комплектуються пробками і фіксатором-плом- бою. Цю тару можна багаторазово використовувати після оброб­ки мильними чи лужними розчинами. На ринку часом спостері­гається незадовільний попит на каністри об'ємом 10—30 літрів (для олив), а також бочки від 100 до 250 літрів. Співвідношення об' ємів використання із стандартної і уніфікованої тари складає приблизно 9:1.

Одеський завод «Консенсус» виробляє поліетиленові кубові контейнери об'ємом 1000—2000 л.

Перспективними вважають співекструзійні (двошарові) видувні бочки в яких внутрішній шар спеціальний — для агресивних се­редовищ. В їх числі кислоти, луги, лужні розчини, спеціальні рідини (гідрогальмівна, охолоджувальна), перекис водню, засоби захисту рослин, фарби, розчинники, ґрунтовки тощо. Поліетилен характери­зується високими бар'єрними властивостями до більшості хімічних речовин, але він недостатньо стійкий до чотирихлористого вуглецю, дихлоретилену, толуолу, бензолу та інших.

Цінними властивостями такої упаковки є оптимальне співвід­ношення маса/стійкість до деформації, висока механічна міц­ність, відсутність міграції барвників, хімічна стійкість до зовніш­нього середовища (від -50 до +80 °С), зручність при транспор­туванні, герметичність прилягання кришок, що досягається вико­ристанням ущільнюючого джгута і ущільнюючих кілець. Із вто­ринної сировини і випускають технічні бочки, які використову­ються для зберігання і транспортування деяких продовольчих товарів.

Тару виготовляють з поліетилену високого і низького тиску, які відрізняються за своїми технологічними властивостями, зок­рема за міцністю і деякими іншими показниками. Поліетилен низь­кого тиску (ПЕНТ) за стійкістю до кислот і хлоровмісних сполук переважає поліетилен високого тиску (ПЕВТ). За теплостійкістю дещо вищі показники у ПЕВТ, а за морозостійкістю — значно вищі у ПЕНТ. Тому залежно від типу виробів, властивостей това­рів для пакування використовують тільки ПЕНТ чи ПЕВТ або з їх добавками. Відповідно до марки тривалість експлуатації тари із поліетилену може коливатись у певних межах. Наприклад, тара із поліетилену-227 має гарантійний термін експлуатації 6 міс., а при додаванні стабілізуючих систем — один рік.

Окремі виробники спеціалізуються на виготовленні певних видів тари (табл. 8.5).

Таблиця 8.5

АСОРТИМЕНТ КРУПНОГАБАРИТНОЇ ПОЛІМЕРНОЇ ТАРИ В УКРАЇНІ

з/п

Види

Місткість, л

Виробники

1

Бочки Каністри

50 20

АО «Хорпластмас» (м. Харків)

2

Бочки Бідони

50 40

АО «Дельта» (м. Херсон)

3

Бочки Каністри

20, 30, 50, 80, 100, 120, 160, 210 20

Фірма «Консенсус» (м. Одеса)

4

Бідони

Бочки

Каністри

30

40, 50, 60, 80 10, 30

ТОВ ПК «Лідер» (м. Дніпропетровськ)

5

Бочки

50, 60

ТОВ ПФ «Авача» (м. Дніпропетровськ)

6

Бочки

30, 50

Завод «Полімерпобутхімія» (м. Сєвєродонецьк)

Крупногабаритна тара окремих видів характеризується пев­ними особливостями. Наприклад, бочки двогорлові мають дихаль­ний отвір, діаметром 48 і 30 мм з різьбовими отворами, які гер­метично закриваються, і контрольне кільце. Фляги виробляють вузькогорлі, місткістю 40 і 60 л із заливним отвором діаметром 48 мм і контрольним кільцем, а також місткістю 30, 40, 50, 60 л з діаметром горловини 120 і 202 мм і з можливим пломбуванням кришки. Барабани широкогорлі місткістю 50 і 80 л для сипких штучних і слабков'язких речовин з діаметром горловини 300 мм мають кришку, яка закривається хомутом, і її можна пломбувати. Каністри місткістю 10 і 30 л мають діаметр заливної горловини 48 мм і контрольне кільце (рис. 8.7).

Крупногабаритна ПЕТ-тара частіше використовується для розливу питної води (5, 6, 10, 20 л) і соняшникової олії (5 л). По­треба в цій тарі постійно зростає, у тому числі для дисперсійних фарб, рідких товарів побутової хімії, а також соків, вина тощо. Розширюється асортимент і конструкція крупногабаритної ПЕТ- тари. В окремих регіонах використовують у формі кулі п'ятилітрові ПЕТ-місткості для пива, під ручний насос, які завдя­ки своїй формі легко охолоджуються у льоду. Важливою про­блемою для крупногабаритної ПЕТ-тари можна вважати забезпе­чення її відповідними ручками для переміщення (рис. 8.8).

Рис. 8.7. Каністри полімерні

Рис. 8.8. Бідони полімерні багатообігові

Набувають поширення контейнери для різних вантажів у гра­нульованому, порошкоподібному і рідкому стані. До них відно­сять контейнери жорсткі, видувні пластмасові, з металевою кліт­кою або складні — «мішок у коробці», чи м' які у вигляді мішків- вкладишів для таких коробок.

Використовують спеціальне внутрішнє покриття контейнерів Templiner, яке захищає вино, пиво та інші продукти від дії різких коливань температур.

Складні контейнери використовують для перевезення згуще­ного молока, фруктових концентратів, глюкози, мастильних ма­теріалів тощо. У зв'язку з тим, що очищення таких місткостей від залишків рідини пов' язане з певними труднощами, розроблено вкладиші, закладка яких може забезпечити повторне використан­ня контейнерів без очищення.

Компанія Kohker Liguihold використовує сучасне екструзій- не обладнання для поліетиленових мішків-вкладишів місткіс­тю 1000 л, які застосовують для зберігання молока, фруктових соків, мастил тощо. Вони мають високу механічну міцність, оптимальне сполучення зливної і заливної клапанних систем, спеціальний запірний пристрій, який забезпечує зручне напов­нення й видалення, а також невелику масу і вологонепроник- ність.

Шестигранний оборотний складний контейнер IBC Octobox виготовляють із композиційних матеріалів, що піддаються ре­генерації. Він захищає розташований усередині мішок з рідки­ми (до 1000 л) або гранульованими чи порошкоподібними про­дуктами, об'ємом 1,7 м3. Конструкція цього контейнера дає змогу завантажувати його зверху, знизу або одночасно. Для повного звільнення контейнер не потрібно перевертати чи на­хиляти.

Англійська фірма «DS Smith Plastics» створила нові невеликі прозорі полікарбонатні бочки із сферичною камерою, куди помі­щають гнучкий вкладиш із пластика. Витіснення рідини із каме­ри здійснюється стиснутим повітрям або вуглекислим газом, які вводяться у простір між внутрішньою і зовнішньою поверхнею контейнера. Це виключає контакт газів з продуктом. При повтор­ному заповненні цих бочок замінюють вкладиш, що усуває необ­хідність очищення і стерилізації внутрішньої стінки бочок. Вар­тість цих бочок складає 60 % від вартості бочок із нержавіючої сталі, а маса — усього 25—33 %. Такі бочки широко використо­вують у ресторанах і пивних барах.

Нюрнберзька пивоварня «Tuch er» розробила бочку, яка здатна самостійно охолоджувати пиво до +8 °С всього за півгодини. Во­на має подвійні стінки, призначена для багаторазового викорис­тання, і її об'єм становить 20 л. За допомогою водяної пари та охолоджуючого реагенту пиво вдається зберегти холодним близь­ко 8 годин.