Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сірохман. Товарознавство пакувальних матеріалів....docx
Скачиваний:
93
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
2.86 Mб
Скачать

6.3. Споживні властивості ламінатів і пакетів із них

Перспективними вважаються спеціальні пакети із багатоша­рових плівок і ламінатів, вироблені на сучасному обладнанні. Випускають плоскі пакети різних типорозмірів для пакування ха­рчових продуктів «під вакуумом» і в атмосфері інертного газу, а також стоячі пакети типу Doy-Pack — для різної продукції.

Плоскі пакети із бар'єрних багатошарових плівок і ламінатів використовують для упакування м' яса і м' ясних продуктів, риби і морепродуктів, сиру і продуктів на його основі.

Частина пакетів із бар'єрних ламінатів і співекструдатів вико­ристовується для тривалого зберігання харчових продуктів у мо­дифікованій атмосфері (Modified Atmosphere Packaging -Map) — безкисневе або слабкокисневе газове середовище з додатковим введенням СО2 і N2.

Розрізняють такі типи простих пакетів:

  • плоскі пакети, зварені з трьох сторін (тип А);

  • плоскі пакети, зварені з трьох сторін, з овальним дном і отвором для підвішування (тип Б);

  • плоскі пакети, зварені з трьох сторін із застібкою типу «зі- ппер» (тип В).

Пакет типу А характеризується високою якістю зварювання, що забезпечує йому герметичність і тривалі строки зберігання продукції. Пакет типу Б має овальне дно, що дозволяє запобігти накопичення підтікань рідини і жиру в кутках пакета. Пакет типу В, завдяки застібці типу «зіппер», можна неодноразово відкрива­ти і закривати при використанні продуктів.

Усі типи плоских пакетів мають функціональні елементи, які полегшують використання такої упаковки в побуті. Ширина па­кету може бути в межах 80—300 мм. Довжина пакетів установ­люється у певному співвідношенні до їх ширини і може бути у межах від 80 до 600 мм. Пакети для вакуумної упаковки і моди­фікованого газового середовища виготовляються із багатошаро­вих ламінатів Solan, Alpan і соекструдатів Vipan.

Для виготовлення плоских пакетів застосовують такі структу­ри пакувальних матеріалів Solan і Vipan:

  • ПА/ПЕ — прозорий + ПА/ПЕ — прозорий;

  • ПА/ПЕ — прозорий з міжшаровим друком + ПА/ПЕ — про­зорий з міжшаровим друком;

  • ПА/ПЕ — прозорий + ПА/ПЕ — металізований «під срібло»;

  • ПА/ПЕ — прозорий + ПА/ПЕ — металізований з тонуван­ням «під золото»;

  • ПА/ПЕ — прозорий + ПЕТ/ПЕ — металізований «під срібло»;

  • ПА/ПЕ — прозорий з міжшаровим друком + ПЕТ/ПЕ — ме­талізований з тонуванням «під золото».

Ламінати Solan характеризуються бар'єрними властивостями, художньо оформлені з використанням міжшарового друку, захи­щені від будь-яких дій шаром прозорого полімеру. Пакувальний матеріал набуває санітарно-гігієнічних властивостей, оскільки виключається міграція компонентів фарби при пакуванні продо­вольчих товарів. Металізація створює ефективний декоративний фон, надає ламінату необхідні бар'єрні властивості, близькі до алюмінієвої фольги, і захищає продукт від впливу сонячних про­менів.

Ламінати Alpan виготовляють на основі алюмінієвої фольги і використовуються для плоских пакетів у випадках довготривало­го зберігання харчових продуктів.

Плоскі пакети багатьох виробників мають високий ступінь розтягання при вакуумуванні. Плівки, з яких вони виготовляють­ся, рівномірно витягуються, щільно облягаючи упаковану продук­цію. Співекструзійні плівки і ламінати, що використовуються для виробництва плоских пакетів, мають спеціальний зварений шар, виконаний з модифікованого поліетилену (ПЕ). Тим самим забез­печується краща зварюваність навіть забрудненої поверхні плівки і висока міцність зварених швів.

Стоячі пакети типу «Doy-Pack» універсальні, можуть викори­стовуватися для штучної, сипучої, пастоподібної і рідкої продук­ції, привабливі, завдяки оформленню всієї поверхні упакуван­ня із застосуванням міжшарового друку, добре виглядають на розкладці в роздрібній торгівлі, надійно зберігають продукти, створюючи бар'єр на шляху проникнення газів і вологи.

У цих пакетах продукти можуть піддаватися пастеризації, стери­лізації, СВЧ-обробці. Вони практичні, стійкі, просто дозують продукт і легко очищуються від його залишків, функціональні, зручно відкриваються й закриваються, завдяки використанню за­стібок типу «зіппер», зливальних горловин і різних функціональ­них елементів (просічок, надрізів, биговок тощо).

Технічний прогрес у виробництві багатошарових пакувальних матеріалів привів до появи різних конструкцій стоячих пакетів, призначених для довготривалого зберігання харчових продуктів:

  • з боковою складкою і плоским дном;

  • зі складкою на дні;

  • з еліптичним дном — пакети «Doy-Pak»;

  • здвоєні пакети «Doy-Pak»;

  • «Doy-Pak» з горловиною;

  • з профілем для закривання;

  • із застібкою «зіг-заг»;

  • пакетів спеціальних форм.

Із багатошарових матеріалів виробляють стоячі пакети типу «Doy-Pack». Вони добре захищають продукти від змін, привабли­ві, можуть піддаватися пастеризації і стерилізації, функціональні, добре відкриваються і закриваються, універсальні, можуть вико­ристовуватися для штучних, сипких, пастоподібних і рідких про­дуктів, при спалюванні мало забруднюють навколишнє середо­вище. Найбільш часто ці пакети використовують:

  • для рідких харчових продуктів (майонезу, кетчупу, соків, нектарів, безалкогольних і слабоалкогольних напоїв, вина, олії, соусів, молочних продуктів, гірчиці);

  • для сипких, продуктів дитячого харчування, чаю, кави, ка­вових напоїв, харчових концентратів, прянощів та приправ;

  • для штучних продуктів: заморожених фруктів, овочів, кон­центратів для приготування напоїв і десертів, кондитерських ви­робів, бульйонних кубиків тощо;

  • для різних непродовольчих товарів: дрібного канцелярсько­го приладдя, галантерейних товарів, матеріалів для кріплення, миючих засобів, автокосметичних препаратів, товарів побутової хімії тощо.

Окремі пакети характеризуються відповідними властивостя­ми. Пакет типу Г (з овальним дном) має надійну герметичність і забезпечує тривале зберігання продуктів. Пакет типу Д має застіб­ку типу «зіппер», що дає змогу покупцю неодноразово його від­кривати й закривати при використанні харчових продуктів. Пакет типу Е, крім застібки, має отвір для підвішування і піднесення упаковки. Усі типи пакетів «Doy-Pack» мають функціональні елементи, що полегшують розкриття і використання упакування в побуті.

Ламінат ПЕТ/ФАЛП спеціально розроблений для кетчупів, які упаковують у стоячі пакети типу «Doy-Pack».

Крім харчових продуктів у ці пакети можуть упаковувати: дрібне канцелярське приладдя (кнопки, скріпки, затиски тощо), галантерейні товари (ґудзики, застібки, гачки, кнопки тощо), крі­пильні вироби (болти, гвинти, гайки, шурупи, цвяхи і т.ін.), рідкі та порошкоподібні мийні і засоби, що чистять, рідке мило, автоко- сметичні препарати, товари побутової хімії тощо.

Ширина стоячих, як і плоских пакетів, стандартизована і ви­значається з ряду, що змінюється в межах 80—300 мм. Довжина пакетів установлюється згідно з їхньою шириною і може змінюва­тися в межах від 100—200 мм (для ширини 80 мм) до 300—600 мм (для ширини 300 мм).

«Укрпластик» виготовляє стоячі пакети типу «Дой-Пак» з бага­тошарових ламінатів власного виробництва (табл. 6.3).

Таблиця 6.3

ЛАМІНАТИ «УКРПЛАСТИКУ» ДЛЯ ПАКЕТІВ «DOY PACK», ЯКІ ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ДЛЯ РІЗНИХ ПРОДУКТІВ

Матеріал / товщина, мкм

Продукти

Маса фасовки,г

ГОТ/ ПЕ12/80-150

ПЕТ-М/ПЕ 12/80-150

ПЕТ-ХУПЕ 12/80-150

0

2 0-

t--

/0 2

й* 8

0

5 0-

OO in

-2 5-

ПЕТ/ФАЛ/ПЕ12/9/60-150

0 5

о

8/

9/

і!

РІДКІ

Соки, нектари

100—500

Фруктові негазовані і слабогазовані напої

100—500

Кетчуп, майонез, гір­чиця, соуси

50—250

Вино, коктейлі, слабо­алкогольні напої

500—3000

Молочні продукти

200—500

Рідкі мийні і засоби для чищення

500—1000

Косметика

50—100

Хімічні засоби

500—3000

ШТУЧНІ

Оброблені м'ясопро­дукти, окіст, шинка, ковбаси, сосиски

200—500

Матеріал / товщина, мкм

Продукти

Маса фасовки,г

ГОТ/ ПЕ12/80-150

ПЕТ-М/ПЕ 12/80-150

ПЕТ-Х/ПЕ 12/80-150

0

2 0-

t--

/0 2

P g

ПА/ПЕ 15-25/80-150

0 5

-0

^o

gK

2/

І

ПЕТ

ФАЛ/ПЕ 9/80-150

Свіже, розібране м'ясо, напівфабрикати на ос­нові м'яса

250—800

Ш

Морепродукти, кревет­ки, устриці

200—500

Сир

150—250

Маслини

100—250

Шоколадні цукерки, ка­рамель, драже

150—400

Корм для домашніх тва­рин і риб

100— 1000

т

СИПУЧІ

Пряники, печиво, сен- двічі (здвоєне печиво)

250—500

Сухі сніданки («колеч­ка», «подушечки» і т.п.)

200—500

Снеки, сухарики, чіп­си, легкі сухі закуски

150—250

Сушені фрукти, горіхи, ку­рага, фініки, ізюм, мюслі

100—250

Канцелярські і галан­терейні товари, дрібні деталі й інструменти

100—500

Солодкі сухарі, бублики

400—600

Подарункові набори

Матеріал / товщина, мкм

Продукти

Маса фасовки,г

ГОТ/ ПЕ12/80-150

ПЕТ-М/ПЕ 12/80-150

ПЕТ-Х/ПЕ 12/80-150

0

2 0-

t--

/0 2

P g

ПА/ПЕ 15-25/80-150

0 5

-0

ЧО

gK

2/

І

ПЕТ

ФАЛПЕ 9/80-150

ПОРОШКОПОДІБНІ

Кава мелена

100—250

Зневоднені продукти

100—250

Чай

100—500

Спеції

50—100

Фармацевтичні продук­ти, лікарські трави

20—100

Пральні порошки

500—2000

Сухі супи, супові суміші, харчові концентрати, кон­центрати для напоїв і де­сертів

100—250

Напівфабрикати для пудингів та іншої ви­пічки

200—500

Примітка: П^Т — поліетилентерефталат, ПЕТ-М — металізований поліетиленте- рефталат, ПЕТ-Х — хімічно оброблений поліетилентерефталат, ПЕ — поліетилен; ПА — поліамід; ФАЛ — фольга алюмінієва.

З метою збільшення термінів придатності харчових продуктів використовують гнучкі ламінати і співекструдати, утворені із ша­рів паперу, алюмінієвої фольги (ФАЛ), різноманітних поліме­рів. Кожний із них додає багатошаровому матеріалу специфічні властивості, обумовлені призначенням упакування, властивостя­ми продукції, споживчими, технологічними, експлуатаційними й екологічними вимогами (табл. 6.4).

ВЛАСТИВОСТІ, ЯКІ НАДАЮТЬ ЛАМІНАТАМ ЇХ ОКРЕМІ КОМПОНЕНТИ

Компонент багатоша­рового матеріалу

Зварюваність

Вологонепроникність

Газонепроникність

Міцність

Формостійкість

Непрозорість

Жиростійкість

Термостійкість

Морозостійкість

ФАЛ

--

++

++

-

++

++

++

++

++

ПАП

--

--

--

-

+

+-

+-

+-

+

ПЕНГ

++

++

+-

+-

-

-

-

-

++

ЛПЕНГ

+

++

+-

+

--

-

-

-

+

ПП

-

+

+-

+

--

-

+

+

-

БОПП

+

++

+

++

--

--

+

+

+

ПЕТ

--

+

++

++

--

--

+

+

+

ПА

--

+-

++

++

--

-

++

++

++