Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сірохман. Товарознавство пакувальних матеріалів....docx
Скачиваний:
91
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
2.86 Mб
Скачать

12.3. Технологія захисту виробів від підробок

Найчастіше застосовують підробку відомих торгових марок напоїв. Для споживача упаковка і етикетка виступають як природний ідентифікатор достовірного товару. Знайомий зовні­шній вигляд, конструкція упаковки, матеріали, фірмові кольори продукту забезпечують позитивну реакцію споживача і довіру до запропонованого товару. З метою попередження випуску фаль­сифікованої продукції на перший план виходить питання захисту від підробки упаковки і етикетки, оскільки саме вони є природ­ними ознаками достовірності для споживача. У той же час виго­товлення фальшивих етикеток і упаковки вважається найбільш доступним і простим способом підробки товару.

Відомі такі способи фальсифікації етикетної продукції: кольо­рове ксерокопіювання і «цифрова фальсифікація». Поліграфічна підробка — максимально наближена до технологічних умов ви­пуску оригіналу з використанням відповідних методів друку, ма­теріалів тощо.

Розрізняють документарний і товарний захист етикетки. До­кументарна етикетка (ярлик) це засіб ідентифікації товару точно­го встановлення його законності при реалізації, сертифікації і до­зволених ознак використання. Держава монополізує випуск окремих видів документарної етикетки і вводить кримінальну відповідальність за несанкціоноване тиражування (наприклад ак­цизна марка). Вона має декілька ступенів захисту від фальсифі­кації.

Товарна етикетка є засобом індивідуалізації товару, що поєд­нує в собі рекламно-представницьку та інформативну функції. Відомий також синтез — товарно-документарна етикетка. Функ­ції товарної і документарної етикеток можуть пересікатися вна­слідок регламентації умов спеціального маркування товарної продукції (дати випуску, придатності; штрихкоди тощо). Якщо для документарної етикетки необхідний захист від її фальсифіка­ції, а також контроль за її обігом, то за захист від фальсифікації товарної етикетки повністю відповідає виробник.

Надійний захист забезпечується сукупністю відповідних тех­нологій виготовлення етикеток: тиснення фольгою, дзеркаль­ною фольгою і голографічною плівкою, друк на голографічній фользі.

У Німеччині для етикеток, які наклеюються на бочки з напоя­ми, використовують захисний лак. Етикетки, що наклеюють на горловини пляшок, їх тильну сторону виготовляють із різних со­ртів паперу. При транспортуванні напоїв на великі відстані пля­шки з етикетками покривають тонким шаром лаку.

Захисні голограми все більше використовують у горілчаній і винній промисловості. Голограми мають багаторівневу систему захисту і придатні для контролю з боку рядових споживачів і професіоналів. Недоліком голографічних ярликів є необхідність визначення голографічного зображення візуально і висока вар­тість голограм.

Деякі підприємства України пропонують найскладніші види голограм, які створюють різноманітні ефекти — рух зображення, зміну кольору — від скритих текстів і міток до навмисних поми­лок, які розрізняються за допомогою звичайної оптики або спеці­альних приладів. Розрізняють шість ступенів голографічного за­хисту, що застосовуються у різних поєднаннях.

Голограми можна наносити різними способами. Наприклад, розміщують їх під термоусадковий ковпачок у вигляді смужки липкої аплікації на пляшках лікеро-горілчаних виробів, мінераль­ної води, соку. Часто використовують голограму у вигляді фоль­ги гарячого тиснення на упаковку майонезу, кетчупу, борошна, або у вигляді марки, комбінованої з поліграфією на пачках чаю, тютюнових виробів, коробках цукерок.

В основному наносять голограму так, що при відкритті упаков­ки вона обов' язково руйнується, її неможливо зняти і перенести на іншу упаковку. Часом голограму застосовують як пломбу. На­носять голограму гарячим тисненням, або приклеюванням з ви­користанням відповідного обладнання (етикет-пістолет, апліка­тор). Для зчитування скритого зображення на голограмах вико­ристовують спеціальні прилади.

Компанія «Укртермозахист» розробила технологію термоін­дикаторного зображення. Для цього на упаковку товару, етикет­ку, кольєретку, марку якості, пломбу наноситься зображення, ви­конане спеціальним термоіндикаторним складом. При нагріванні до 38—40 °С зображення зникає, а з наступним охолодженням з' являється знову. Складність підробки забезпечується відповід­ним хімічним складом фарби, унікальністю технології її виготов­лення і поліграфічного нанесення. Виробник гарантує не меншу ступінь захисту термоіндикаторного зображення, ніж викорис­тання найсучасніших оптико-кодованих голограм. Склад барвни­ка характеризується високими технологічними характеристика­

ми, оскільки цикл «нагрівання-охолодження» може повторюва­тися багаторазово без втрат термоіндикаторного ефекту. Крім то­го, таке зображення стійке до опромінювання хвилями різної дов­жини і наявність ефекту не втрачається протягом заданого періоду.

Термоіндикаторне зображення є дієвим захистом документів, етикеток або самих товарів від підробки і характеризується прос­тотою ідентифікації (не вимагає додаткових приладів) та одно­значністю ефекту (зникнення термоіндикаторного зображення при нагріванні і його відновлення при охолодженні). Розроблено кілька варіантів захисного маркування продукції: нанесення тер­моіндикаторного зображення на етикетки, на самоклейні пломби або марки якості (зображення торгової марки, логотипу виробни­ка площею 1-3 см2). Пломби бувають у вигляді окремих марок і стрічок з висіченими марками для ручного наклеювання або з ви­користанням аплікатора.

Удосконалено технологію нанесення термоіндикаторного зо­браження на полівінілхлоридну плівку, призначену для виготов­лення термоусадкових ковпачків для пляшок. Це дозволяє вироб­никам лікеро-горілчаних виробів, виноградних вин, соусів і кетчупів забезпечити високу ступінь захисту своїх товарів від підробки.

Захисна нумерація автоматично переводить товарну етикетку у документ суворої звітності. Ця нумерація повинна мати, крім реєстраційної функції, також і додаткову захисну, яка забезпечу­ється хімічними добавками у барвник. Нумерація етикетки вико­нується ультрафіолетовими та інфрачервоними барвниками. Для прозорої упаковки використовують проникаючу нумерацію ети­кеток. Колір номера з лицьової сторони етикетки відрізняється від нього на звороті етикетки.

Конгревний рельєфний друк поєднує в собі естетичний і захис­ний аспект. Характерний рельєф, який супроводжує поліграфічне зображення, легко виділити сенсорно, що особливо цінно для людей із слабким зором, і контролю продукту у поганих ергоно­мічних умовах.

Хімічний захист етикетки базується на застосуванні різних хі­мічних добавок, які вводяться у друкарську фарбу. Таким шля­хом отримують ультрафіолетові, інфрачервоні, магнітні, термо- чутливі, світлочутливі і рельєфні барвники.

Захист етикетного паперу вважається найефективнішим у бо­ротьбі з фальсифікацією, оскільки його надійність досягає 80 %. У вітчизняній практиці рідко зустрічається захист паперового полотна у вигляді водяного знака і ультрафіолетових включень.

Водяний знак можна вважати найбільш досконалим і надій­ним захистом, але він потребує відповідного освітлення і стаціо­нарних умов контролю на просвічування. Застосування паперу із водяним знаком суттєво впливає на дизайн.

Ультрафіолетові і термочутливі включення у паперову масу достатньо ефективні. Вони роблять доступним застосування сен­сорного і лабораторного контролю. Голографічні мікроконфеті і металізована етикетна смужка у паперовій масі також достатньо ефективні, але високої собівартості.

Хімічний захист паперу економічно вигідний, дуже надійний і забезпечує майже 100 %-ву достовірність етикетки. Контроль передбачає на всіх рівнях обігу хімреагентних тестерів-маркерів і шкальних таблиць кольорових реакцій на різні реактиви. Всі хімічні захисти умовно поділяють на приладо- і візуально- сенсорно контролюючі. Для візуально-сенсорно контролюючого захисту застосовують флюоресцентні, ароматичні, термочутливі барвники. Вони особливо ефективні у неконтрольованих умовах обігу, легко виявляються, не вимагають кваліфікації користувача. Застосування хімічного захисту потребує відповідних контроль­них приладів у всіх пунктах реалізації товару.

Передбачено також стаціонарні ергономічні умови контролю. Застосування цих захистів вигідно, економічно і ефективно, але тільки в умовах постійного стаціонарного контролю спеціалістів. Ця група захисту вважається додатковою (скритою для споживача але відомою спеціалістам).

Хімічні захисти можуть використовувати також комбіновано, як у вигляді відкритих захистів (візуально-сенсорно контролюю­чі), так і у вигляді скритих сертифікованих захистів (приладо- контролюючих).

Захист контактної сторони етикетки базується на спеціально­му клейовому обробленні зворотної сторони етикетки в процесі наклеювання на прозору або напівпрозору упаковку. Лінії при- клейки візуально контролюються просвічуванням і можуть слу­жити індентифікатором достовірності. Цей спосіб захисту відно­ситься не до етикетки, а до особливостей її оброблення. Ширина і частота або колір смужок етикетки можуть служити захистом, хоча подібне доступне для кваліфікованого фальсифікатора. Важ­ливо також використовувати фігурну контурну аплікаторну на­клейку, яка забезпечує клейовий рисунок складної геометричної форми, що візуально контролюється по контактній стороні ети­кетки. Альтернативою може бути застосування етикетки на само- клейкому папері, де вона формується у вигляді певної геометрії

клейкового покриття. Цей захист потребує значних затрат і тому мало використовується.

Захист змінної інформації — це група захистів не лише підроб­ки етикетки як ідентифікатора продукції, але й внесення в неї не­санкціонованих змін — підробка змінних даних продажу випуску і термін придатності.

Передбачено спеціальні умови використання товарного знака Міжнародної організації з сертифікації ISO. Він може застосову­ватись тільки з дозволу цієї організації. Це зумовлено тим, що ISO тільки розробляє і затверджує міжнародні стандарти, але не виконує роботи, щодо оцінки відповідності їм. Сертифікація сис­теми управління, як правило, проводиться відносно конкретного підприємства або організації, що має відображатись у рекламних матеріалах.

Знак реєстру розміщується на сертифікаті і разом з ним часто використовується у рекламних матеріалах, каталогах, бланках тощо. Він може бути наведений будь-яким кольором одного тону в повному, збільшеному або зменшеному розмірі за умов збере­ження його структури, пропорцій, змісту і можливостей вичиту­вання букв у знаку (не менше 10 мм висоти).

Не допускається нанесення знака реєстру на товар, тару, упа­ковку або використання іншим чином, коли він може оцінюва­тись, як знак відповідності продукції.

Знак «Фірма, зареєстрована UL» і посилання на проведену ре­єстрацію можуть бути використані в різних рекламних матеріа­лах, на фірмових канцелярських товарах, візитних картках і знач­ках. Не допускається використання цього знака на продукції або його споживчій упаковці, за виключенням тари (упаковки) насип­ної (наливної) продукції, де цей знак може бути розміщений при наявності письмового дозволу UL.

Для забезпечення споживачів відповідною інформацією щодо реєстрації, UL рекомендує додатково до знака наводити дані про стандарт, вимогам якого відповідає система управління; назву за­реєстрованого підприємства (організації); реєстраційний номер (номер сертифіката про реєстрацію).

Розміри знака повинні бути досить великими для того, щоб слова «REGISTERED FIRM» були добре помітні. Приклади знака «Фірма, зареєстрована UL» з варіантами розміщення додаткової інформації наведено на рис. 12.3, 12.4.

f Ilo НьілпЬлі (Cril.fKule Of HiglilMlIwi Kumboi)

AXXXXPI

-»- COMMNYNJLHE

{l*<hjJritf 1« »f (MUnl гилн)

A»bf*t^ ISO Sthvllrd

FACILITY NAME REGISTERED TO ISO

ANO

(othor

JC*-;.Vtr. f<l

FtW4 Ntet+

W*tr*4H'/KlW

rogtstratlon sinndnrd

number, if any) FtLE NUMBER A XXXX

K*+"i)

Рис. 12.3, 12.4. Знаки реєстру в системі сертифікації ISO

Система управління QAS (QUALITY ASSURANCE SERV­ICES) Австралії передбачає вилучення використання знаків на зовнішній упаковці продукції, наклейках або ярликах за умови, що ця інформація не викличе у споживачів неправильної уяви про значення використаних знаків.

Система EMAS у Європейському Союзі передбачає можли­вість застосування її спеціального знака. При цьому підписи у складі знака можуть бути зроблені за однією із тих мов, що вико­ристовуються у ЄС, і повинні включати реєстраційний номер ор­ганізації. Зображення знака може бути триколірним (зелений, жовтий, голубий) або чорно-білим. Забороняється використову­вати цей логотип на продукції у порівнянні з іншою продукцією та послугами.

Марка акцизного збору — спеціальний знак, яким маркуються алкогольні напої та тютюнові вироби. Її наявність на цих товарах підтверджує сплату акцизного збору, легальність виробництва, ввезення та реалізації на території України. Марки акцизного збору для алкогольних напоїв та тютюнових виробів, виготовле­них в Україні, відрізняються від марок для імпортованих напоїв і виробів дизайном та кольором відповідно до зразків, затвердже­них Кабінетом Міністрів України.

Маркування кожної пляшки алкогольних напоїв та пачки тю­тюнових виробів здійснюється таким чином, щоб цілісність мар­ки підтверджувала невідкривання упаковки.

Марки акцизного збору для маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів виготовляються з паперу із питомою масою 70±3 г/м2 і мають відповідні розміри та кольори. Довжина марки для алкогольних напоїв 160, а ширина — 20 мм, для тютюнових

виробів відповідно 44 і 20 мм. Імпортні алкогольні напої і тютю­нові вироби мають марки фіолетового, а вітчизняні — зеленого і тільки вина — червоного кольорів.

Марки мають нумерацію, що складаються з двох цифр індексу регіону в якому виготовлено продукцію, серії та окремого для кожної марки номера. Така нумерація наноситься паралельно до­вшій стороні марки (табл. 12.1).

Таблиця 12.1

ІНДЕКСИ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ НА АКЦИЗНИХ МАРКАХ

01

Автономна Рес­публіка Крим

10

Київська

19

Тернопільська

02

Вінницька область

11

Кіровоградська

20

Харківська

03

Волинська

12

Луганська

21

Херсонська

04

Дніпропетровська

13

Львівська

22

Хмельницька

05

Донецька

14

Миколаївська

23

Черкаська

06

Житомирська

15

Одеська

24

Чернівецька

07

Закарпатська

16

Полтавська

25

Чернігівська

08

Запорізька

17

Рівненська

26

м. Київ

09

Ів.-Франківська

18

Сумська

27

м. Севастополь

Кожна акцизна марка також містить додаткову інформацію:

  • для алкогольних напоїв імпортного виробництва — напис «АІ», який складається з початкових літер-слів «Алкоголь Імпорт­ний»; двозначне та однозначне число (рік і квартал, у якому ви­роблено марки), розділені косою лінією; на марку для імпортних алкогольних напоїв із вмістом спирту від 1,2 до 8,5 % об. нано­сяться також цифри «1,2-8,5 %»;

  • для алкогольних напоїв вітчизняного виробництва — написи «ЛГП» (рис. 12.5) та «ВП» (рис. 12.6), які складаються з початко­вих літер слів «Лікеро-Горілчана Продукція» та «Виноробна Продукція»; двозначне та однозначне число (рік і квартал, у яко­му вироблено марки), розділені косою лінією; для вітчизняних алкогольних напоїв використовуються тільки марки, які відпові­дають виду продукції та місткості тари;

  • залежно від місткості тари на марки наносять додаткові написи паралельно коротшій стороні (для лікеро-горілчаних ви­робів — «0,05 л», «0,1 л», «0,2 л», «0,25 л», «0,37 л», «0,375 л», «0,4 л», «0,45 л», «0,5 л», «0,61 л», «0,7 л», «0,75 л», «1,0 л» і біль­ше, а для виноробної продукції «0,05 л», «0,1 л», «0,2 л», «0,25 л»,

«0,375 л», «0,4 л», «0,45 л», «0,5 л», «0,61 л», «0,7 л», «0,75 л», «1,0 л» і більше);

• для тютюнових виробів — «ТІ» (рис. 12.7) («ТВ»), який складається з початкових літер слів «Тютюн Імпортний» («Тю- тюн Вітчизняний»); двозначне та однозначне число (рік і квартал, у якому вироблено марки), розділені косою лінією.

Основні елементи захисту акцизних марок від підробки зведе- но в таблиці 12.2 і показано на рис. 12.5—12.8.

Таблиця 12.2

ОСНОВНІ ЕЛЕМЕНТИ ЗАХИСТУ АКЦИЗНИХ МАРОК ТА ЇХ ПАРАМЕТРИ

Основні елементи захисту

Параметри акцизних марок

для лікеро-горілчаної продукції

для тютюнових виробів

Розмір

160 ± 0,25 х 20 ± 0,25 мм

44 ± 0,2 х 20 ± 0,2 мм

Папір

Білий папір, виготовлений з до­даванням кольорових волокон яскраво-рожевого та темно- синього кольорів. По всьому полю розташований загаль­ний нефіксований світлий водяний знак у вигляді плівки

Білий папір, виготовлений з додаванням кольорових во­локон яскраво-рожевого та темно-синього кольорів

Домінуючий колір

Зображення переважно ро­жевого, жовтого (хвилясті лінії захисної сітки) та чор­ного (серійний номер, назва, об'єм продукції, дата) ко­льорів

Зображення переважно жов­то-зеленого та темно-зеле­ного (хвилясті лінії захисної сітки), зеленого (гільошир- ний візерунок, назва) та червоного (серія, серійний номер, дата) кольорів

Способи друку

За допомогою багатокольоро­вого офсетного друку з ірисо­вим розкатом (рис. 12.8, а) та високого друку для отримання зображення шестизначного серійного номера (рис. 12.8, б)

За допомогою багатокольо­рового офсетного друку (рис. 12.8, а) та високого друку для отримання зобра­ження шестизначного се­рійного номера (рис. 12.8, б)

Водяний знак

По всьому полю розташова­но загальний нефіксований світлий водяний знак у ви­гляді півкіл

По всьому полю розташова­ний загальний нефіксований світлий водяний знак у ви­гляді півкіл

Кольорові во­локна

У папір введено захисні во­локна двох кольорів, яскра­во-рожеві та темно-сині, які в УФ-променях люмінес- цюють рожевим та синім кольорами відповідно

У папір введено захисні во­локна двох кольорів, яскра­во-рожеві та темно-сині, які в УФ-променях люмінес- цюють рожевим та синім кольорами відповідно

Основні елементи захисту

Параметри акцизних марок

для лікеро-горілчаної продукції

для тютюнових виробів

Мікротекст

Уздовж акцизної марки в кольоровому візерунку звер­ху та знизу розташовано мікротекст у вигляді повто­рюваного слова «УКРАЇНА». Ліворуч та праворуч малого герба в овальній рамці роз­ташовано мікротекст «Дер­жавна податкова адмініст­рація України» (рис. 12.8, в)

На акцизній марці праворуч та ліворуч герба у вертикаль­но стрічках розташований мікротекст у вигляді повто­рного слова «УКРАЇНА» та «Державна податкова адмі­ністрація України» (рис. 12.8, в)

Ультрафі-оле- товий захист

Захисні волокна, які розта­шовані по всій площі банк­ноти, флуорисціюють роже­вим та блакитним кольо­рами. Зображення чорного кольору, окрім цифр серій­ного номера, змінюють ко­лір на зелений. У стрічці пра­воруч герба України знахо­диться вертикально розта­шований напис «Україна» блакитного кольору. Ліво­руч та праворуч герба зна­ходяться ділянки більш яск­равого зеленого випроміню­вання

Захисні волокна, які розта­шовані по всій площі банк­ноти, флуоресціюють роже­вим та блакитним кольо­рами. Зображення червоно­го кольору стає зеленим. Стрічка праворуч герба України люмінесціює бла­китним кольором

Інфрачервоний захист

Усі зображення, крім нане­сених високим способом друку (цифри серійного но­мера), зникають в ІЧ-про- менях

Усі зображення зникають в ІЧ-променях

Голографіч­ний елемент з кінетичним ефектом

Ліворуч, на припресованій ділянці фольги, при зміні кута зору з'являються мак- ро- та мікротексти «АКЦИЗ­НА МАРКА», «УКРАЇНА» та зображення малого герба

Ліворуч, на припресованій ділянці фольги, при зміні кута зору з'являються мак- ро- та мікротексти «АКЦИЗ­НА МАРКА», «УКРАЇНА» та зображення малого герба

Рис. 12.5. Акцизна марка нового зразка на лікеро-горілчану продукцію

1 — голографічний елемент з кінематичним ефектом; 2 — індекс регіону, в якому виробляється продукція, серія, номер марки, рік та квартал випуску продукції; 3 — зона мікротексту; 4 — до­даткові реквізити та місткість тари (ЛГП — лікеро-горілчана продукція; 0,5 л — місткість тари)

Рис. 12.6. Акцизна марка нового зразка на виноробну продукцію

Рис. 12.7. Акцизна марка нового зразка на вітчизняні (а) та імпортовані (б) тютюнові вироби

Рис. 12.8. Основні елементи захисту акцизних марок

а — плоский офсетний друк; б — високий офсетний друк; в — зона мікро тексту

Часто зустрічаються акцизні марки з такими ознаками фаль­сифікації:

  • невідповідність технології виготовлення (фальсифіковані акцизні марки виготовляють струминно-краплинним за допомо­гою кольорової розмножувальної техніки або поліграфічним спо­собом із використанням фотомеханічних друкованих форм для плоского офсетного друку);

  • відхилення у геометричних розмірах акцизної марки;

  • невідповідність двох цифр індексу регіону, в якому вироб­ляється продукція, адресі виробника на етикетці або контретикет- ці, що розташовані на пляшці;

  • невідповідність акцизної марки виду продукції у пляшці (наприклад, акцизні марки з написом «ЛГП» наклеєні на пляшки з коньячними виробами, хоча коньяки відносяться до виноробної продукції — «ВП»);

  • невідповідність написів про місткість дійсній місткості тари, в якій знаходиться продукція;

  • голографічний елемент (стрічка) тьмяний, при зміні кута зо­ру, макро- та мікротексти «Акцизна Марка», «УКРАЇНА» та зо­браження малого герба нечіткі (фальсифікація голограм, особли­во захисних, надзвичайно складна, підробка порівняно просто розпізнається; створення і випуск підробок вимагають витрат, що робить таке виробництво економічно невигідним);

  • захисні волокна нанесені люмінісцентним олівцем;

  • мікротекст не чіткий, розпливається.

В цілому акцизна марка забезпечує не тільки виявлення й усу­нення з ринку неякісної та фальсифікованої продукції, але й за­хист споживача від небезпечних товарів.

Інші способи захисту лікеро-горілчаних виробів від підробки також ураховують особливості акцизних марок. Серед них можна виділити корок-дозатор складної конструкції, наприклад типу «гуала» (рис. 12.9). Він містить багато дрібних деталей прецизій­ного литва та штампування і досить складний у складанні. Тому може коштувати більше, ніж пляшка.

Для найдорожчих горілок застосовують корки італійської фірми «Гуала Кложурес», мета яких запобігти доливанню недоб­роякісних рідин у дорогі напої, які певний час зберігаються у ба­рах відкоркованими.

З метою закріплення корку використовують жорстке прикле­ювання його до вінчика пляшки. Корок повинен мати прозору фланцеву накладку (рис. 12.9 а), яка має щільно примикати до торцевої сторони вінчика пляшки (рис. 12.9 в) і на нижню поверх­ню фланцевої накладки повинен наноситися клей. Торцевий бік вінчика, як зовнішній бік пляшки, унеможливлює потрапляння клею до напою. Цьому ж сприятимуть і ущільнюючі пружні кіль­ця на поліетиленовому корпусі корка. В даному місці під час за­купорювання докладається значне зусилля згори донизу і після закатування металевого ковпачка фланцева накладка залишається щільно притиснутою до вінчика пляшки. Крім того, торець він­чика пляшки вважається найкращим місцем для візуального кон­тролю спроби демонтувати корок (рис. 12.9, в). У цьому ж місці можливе одночасне приклеювання фланцевої накладки до корпу­са корка, що зміцнює конструкцію.

Рис. 12.9. Конструкція різних видів дозаторів з кульковим клапаном

а) корок фірми «Гуала Кложурес»; б) стандартний дозатор з клапаном; в) індикатор-до- затор з клапаном: 1 — фланцева накладка; 2 — візуальний внутрішній індикатор

Перспективним вважається застосування «реактивного» клею. Це інертний поліуритановий клей, мономери якого при температурі близько 120 °С можуть проникати у мікропори скла і полістиролу. Незворотна полімеризація відбувається при взаємодії з молекулами води у повітрі протягом 24 год. Спроба відділити полістирольну фланцеву накладку корка, приклеєну цим клеєм, може призвести тільки до вищерблення скла на вінчику та остаточного псування пляшки. Крім того, використовується внутрішній візуальний індика­тор, принцип дії якого ґрунтується на зв'язку внутрішнього рухли­вого елемента, наприклад, кульки у клапані із кришкою корка (рис. 12.9, а). При відкорковуванні пляшки з напоєм кришка корка разом із металевим ковпачком поступально рухається догори, пору­шуючи зв'язок із рухливим елементом, який вивільняється і падає у гніздо клапана. Завдяки цьому він потрапляє до зони видимості, здій­снюючи тим самим візуальну ідентифікацію використання продукту (рис. 12.9, б). Конструкція індикатора не дозволяє зафіксувати його у початковій позиції без демонтажу корка або руйнування пляшки.

Розглянутий варіант внутрішнього індикатора (рис. 12.9, 12.10) забезпечує також і виконання всіх відомих функцій аналогіч­них корків-дозаторів. До них відносяться дозування продукту, блокування повторного наливання за допомогою клапана, від­сікання останньої краплі. Завдяки тому, що рухливий елемент зафіксовано у кришці, він не рухається під час транспортуван­ня корка.

Розрив перфорації на зовнішньому металевому ковпачку (зов­нішній візуальний індикатор) та розрив перфорації або іншого зв'язку внутрішнього рухливого елемента (внутрішній візуаль­ний індикатор) із герметичною полімерною кришкою відбува­ються одночасно, паралельно процесу відкорковування пляшки і без додаткових зусиль з боку споживача.

Кожна скляна пляшка має маркування — торговий знак фір- ми-виробника, рік виробництва, місткість, номер форм. Завдяки цьому можна встановити виробника конкретної пляшки із точні­стю до прізвища начальника зміни і оператора склоформувальної машини. На перспективу можна зробити пляшку обліковою ак­цизною одиницею, для чого використовувати незнімний корок з внутрішнім візуальним індикатором.

Рис. 12.10. Загальний вид дозатора з внутрішнім візуальним індикатором

а — до вживання; б — при відкорковуванні

З метою запобігання фальсифікації алкогольних напоїв реко­мендують заборонити використання оборотної тари в лікеро- горілчаній промисловості, запровадити своєрідні «акцизні кор­ки», які повинні бути надійно приклеєні до вінчика пляшки і об­ладнані внутрішнім візуальним індикатором.

12.4. Торгова марка

Торгова марка певною мірою відображає престиж виробника товару. Залежно від рекламоспроможності образу торгової марки відчутно визначається успіх збуту товару на ринку. Торгові мар­ки використовує переважна більшість фірм світу для ідентифіка­ції своєї продукції. Слово «марка» має німецьке (Marke, Mark) чи фінське (Markka) походження. Торгова марка — це оригінально оформлений та відмінний знак, який торговельні підприємства мають право розташовувати на виробах, що реалізують, і він ви­готовлений на їх замовлення.

Торгова марка може розміщуватись безпосередньо на товарі, оригінальній упаковці чи іншій друкованій продукції, що рекла­мує фірму або підприємство. Вона є об'єктом промислової влас­ності і підлягає реєстрації у державній установі. Окремі торгові марки зайняли вагоме місце, є престижними і характеризують якісні та інші споживні властивості продукції.

Торгова марка торкається певних пластів уже накопиченої інфор­мації у підсвідомості споживача і створює неповторний образ, який запам'ятовується. Інформація в торговій марці ніби закодована, і якісні ознаки її покликані виконувати певні функції. Зокрема, за допомогою торгової марки споживач орієнтується щодо походжен­ня товару, його споживних властивостей тощо. Часто торгові марки обирають з урахуванням культурних укладів країни-виробника або країни-споживача. Дуже важливо, щоб окремі якості товару не були перевищеними торговою маркою, оскільки тоді уява про товар може виявитись деформованою і негативно вплинути на реалізацію.

Відмінності, що існують між різними торговими марками, по­винні допомогти споживачеві зрозуміти, що даний товар відріз­няється від інших, аналогічних йому. Впізнавання торгової марки допомагає використання на ній будь-якого відомого споживачеві образу. В цілому торгова марка має бути інформативною, поміт­ною, оригінальною, відчутно емоційною, асоціативною, зручно читатися і запам'ятовуватися.

Значна частина торгових марок передбачає використання пев­них слів, тому дуже важливо підібрати для них необхідний шрифт. Він повинен бути гармонійним на маркуванні, впливати на споживача. При цьому важливе значення має форма, символ, колір і в цілому торгова марка повинна допомогти пізнати про­дукт та здійснити необхідний вибір. Професійно грамотно і гар­монійно підібраний шрифт прискорює швидкість сприйняття, а текст чи слово — забезпечують краще запам'ятовування. Добре привертають увагу шрифти вітіюваті і ускладнені, але вони пога­но зчитуються і тому слід використовувати їх обережно.

У світовій практиці є приклади вдалого використання шриф­тів. Наприклад, для торгової марки верхнього одягу «Oskar» було використано одну літеру з ускладненою формою. Торгова марка створює враження витонченості й елегантності. Разом з тим ве­лика кількість шрифтових знаків, набрана одним шрифтом одно­го розміру, сприймається одноманітно і невиразно.

Поширеним є шрифт гротеск, у якому деякі зрізані шрифти асоціюються з чимось важким, статичним, усталеним, надійним, грубуватим. Статично-прямокутні форми шрифту гармонують зі стабільністю фірми. Деяку грубуватість шрифтів гротеск пом'як­шують невеликою заокругленістю кутів, вертикальною подовже- ністю літер і використанням його у вивороті — білим на чорно­му тлі.

Шрифт із серифами, антиква асоціюється з чимось більш ви­тонченим, статечним, можливо традиційним чи стародавнім. Та­кий шрифт полегшує сприйняття його споживачем, завдяки «під­креслюванню» серифами горизонтальної строки, по якій відбу­вається зчитування. Це створює відчуття стабільності, надійності і відповідної якості.

Шрифти контрастні завдяки перепаду товщини штрихів забез­печують асоціацію з чимось мінливим, суперечливим. Прикладом може служити торгова марка косметичних засобів для волосся «Londa». Наведений підтекст посилюється його м'якістю, округле­ними елементами. Нахил шрифту праворуч надає йому динаміки.

Рукописні шрифти ніби випромінюють тепло людських рук і образу, який створює торгова марка. Поширено дуже багато ру­кописних шрифтів з різною «інтонацією». Перо надає їм певної святковості, урочистості, чіткі контури — витонченої статечнос­ті. При використанні пензля досягається відповідна неформаль- ність, нечіткі обриси, жвавість, мажорний настрій. Існують шрифти, нанесені ручкою чи маркером, які встановлюють місто­чок, близький контакт зі споживачем. Наприклад, торгова марка

«Moulin» починається з прописної літери і напис має досить про­сті, невимушені обриси, завдяки яким підкреслюється зручність, комфортність одягу цієї марки. Чітка геометрична форма, на якій розташовані літери, підкреслює динаміку і відданість моді.

Шрифти графеми відрізняються тонким штрихом і асоцію­ються з чимось тендітним, тонким, витонченим, вразливим. Цей шрифт часто досить невиразний і мало помітний на відстані. Прикладом може служити торгова марка «Dakin», яка демонстру­ється персонажем, розміщеним у центрі на чорному фоні.

Акцидентні (від лат. ассідепііа — випадковість) шрифти допо­магають надати торговій марці індивідуальності й концентрації уваги споживачів. Вони дуже різноманітні, складні для сприй­няття, їх використання повинно бути обґрунтованим. Наприклад, торгова марка «Kandi» імітує викладення літер з кондитерських виробів (цукерок або печива) (рис. 12.11).

Рис. 12.11. Торгові марки

«Технічні» шрифти базуються на наявності в обрисах шрифто­вих знаків гострих кутів, геометричності, чітких пропорцій і їх порівнюють з чоловічим характером. Мінливі плавні лінії з пере­

важанням округлих елементів роблять шрифт м' яким, жіночим, приємним, теплим. Тому в харчовій промисловості частіше вико­ристовують ці шрифти і відповідні обриси торгових марок. Важ­ливо також ураховувати особливості людського ока, яке сприй­має шрифтові знаки як графіку, самодостатню форму і тільки пізніше — як вербальну інформацію. Гамма відчуттів і асоціацій, яку створюють існуючі шрифти, різноманітна і багатогранна. Шрифт може виразити відповідний настрій, ідею, сенс. Тому під­бирати вже закладений у ньому зміст потрібно відповідно до ідеї та образу торгової марки (рис. 12.12).

1 — вітіюваті, ускладнені; 2 — гротеск; 3 — з серифами, антиква; 4 — контрастні; 5 — рукописні; 6 — шрифти-графеми; 7 — акцидентні; 8 — «технічні».

Зигзагоподібні лінії передають враження різкої зміни, концен­трації сили, швидкого вивільнення енергії. Незбалансовані форми викликають відчуття дискомфорту. Прості геометричні форми швидше сприймаються споживачем і краще запам'ятовуються порівняно зі складними неправильними формами.

Торгова марка вважається своєрідною атестацією товару. Во­на може виявлятись у вигляді товарного знака (наприклад «Сві­

1 &f>M ш ш$

г АБВГДЕ CDF

з \№ж ^ vm ін її

7

точ»), торгової назви («Укрпластик»), торгової марки виробника («Оболонь»), фірмового стилю, дизайну («Coca Cola»), фірмової символіки («Ласуня»), фірмового маркування («Nemiroff»), музи­кального логотипу, корпоративного знака (Корпоративний знак Клубу пакувальників), приватної марки («Мінеральні води України» — марка мережі фірмових магазинів).

12.5. Товарний знак

Брендування є складним процесом створення із товарного знака через фірмовий стиль набору певних асоціацій у цільових груп населення щодо продукту, його споживних властивостей, переваг і цінностей. Шведський дослідник Томас Гед виділяє у структурі бренду чотири виміри: функціональний, ментальний, духовний і соціальний.

Функціональний вимір стосується оцінки сприйняття корис­ності продукту або послуги, що асоціюють з брендом, тобто уява про об'єктивні споживні властивості і якість товару або послуги.

Ментальний вимір здатний підтримувати людину. Наприклад, у рекламі ковбасних виробів ми можемо зустріти інформацію щодо забезпечення людини білками, жирами, енергією.

М'ясопереробний комплекс «Златояр» наводить цей вимір двопланово. По-перше, це економія грошей — «Златояр — Добрі ціни». По-друге, в образі бренду представлена тема свята, тобто створення атмосфери свята.

Духовний вимір — це сприйняття глобальної або локальної відповідальності. Наприклад, м' ясопереробник може сформувати у цільової аудиторії чітку уяву, що його продукція — це підтрим­ка найбільш цільових технологій, і споживання його продукції — не що інше, як підтримка інвестицій у розвиток нових техноло­гій. Часто духовний вимір виробники поєднують з підтримкою традицій у широкому розумінні теми, а також патріотизм. На­приклад, у рекламі буде проведено святкові заходи і поєднання різних страв, але обов' язково з ковбасою.

Соціальний вимір визначає здатність ідентифікувати себе за пев­ною громадською групою. Наприклад, придбання певної ковбаси може дозволити ідентифікувати себе з групою практичних і економ­них споживачів або навпаки, з гурманами, споживачами продукції.

Бренд вважається феноменом масової свідомості, специфіч­ним образом, соціальною уявою, який має складну структуру і зміст. Він починається із створення і реєстрації товарного знака.

Товарний знак — це зареєстровані в установленому порядку образотворчі, словесні, графічні, об'ємні, звукові позначення або їх комбінування, які використовуються власниками товарного знака для ідентифікації своїх товарів.

Торгова марка — це калька англомовного терміну, що позна- чає те саме, що і товарний знак.

При міжнародній реєстрації тому чи іншому об' єкту присво- юють статус ТМ — Trade Mark.

У спеціальній рекламній літературі цей термін часто викорис- товують для розгляду рекламного змісту товарного знака, його застосування в рекламних зверненнях, наповнених конкретним рекламним змістом.

Товарний знак має бути унікальним, не повторювати уже ві- домі знаки, не повинен вказувати на високу якість або особливі властивості товару.

Товарний знак локалізований у товарі або упаковці. Він, як правило, мало інформативний, оскільки його інформація носить скритий характер.

Товарний знак є важливим елементом конкурентоспроможно- сті товарів. За його допомогою можна індивідуалізувати товар і його виробника. Права власності знаків в Україні захищає Закон України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг», вве- дений у дію 23 грудня 1993 року.

Товарні знаки поділяють на 5 основних типів і вони бувають:

  • словесними — у вигляді слів або сполучення букв, які мають словесний характер (фірми «Adidas», «Kodak», горілка «Smirnoff» та ін.);

  • зображувальними, які базуються на композиції ліній, фігур певних форм і кольорів на площині, зображення живих істот, предметів, природних та інших об' єктів;

  • об 'ємними — у вигляді композицій фігур (ліній) у трьох ви- мірах (флакони для парфумерії, посуд для напоїв, оригінальна конструкція упаковки);

  • образними — це знаки, в яких відсутні слова, але наводяться сло- весні знаки зі спеціальними рисунками чи стилізованими буквами;

  • комбінованими, які являють собою комбінацію елементів різ- ного характеру: словесних, об' ємних, образних та ін.

Основна кількість знаків (близько 80 %) є словесними. Значна частина товарних знаків поєднує словесні позначення з тим або іншим зображенням, що створює єдине ціле.

Товарні знаки можуть виконувати різні функції. Найбільш ваго- мими з них є фіксування відмінних особливостей виробів чи виробни-

ків, що дозволяє споживачам пізнавати вироби, стимулювати праг­нення купити товар, гарантувати його якість. Функції знака розвива­ються залежно від умов ринку і завдань збутової політики компаній.

Товарні знаки в Україні повинні бути виразними і не створю­вати певних труднощів щодо їх сприйняття, мати логічне завер­шення і властивості для легкого тлумачення в будь-якому місці, без допуску двозначності.

Важливим для товарного знака є його рекламоздатність, яка нерозривна з відповідним престижем. Ця якість забезпечує не тільки рекламу товарів, які маркуються знаком, але й рекламу самого знака. Рекламоздатність включає ряд ознак: асоціатив­ність, естетичність, лаконічність, зручність у вимові, запам'ято- вуваність, відтворюваність, кольорове вирішення.

Рисунки знаків поступово змінюються в часі, піддаються впливу моди, як дизайн виробів. Тому частина фірм час від часу поновлює «графіку» своїх знаків, залишаючи без змін основну ідею, композицію або кольорове вирішення.

Особливе місце займає патентний захист і патентне маркуван­ня, що включає всі види позначень і повідомлень, які наносяться на самому товарі, його упаковці, тарі й рекламних матеріалах. Іс­нує світова практика нанесення умовних позначень патентного захисту:

  • R: «Registered Trade Mark» («Зареєстрований товарний знак»), тобто повідомлення про те, що знак офіційно зареєстро­ваний у патентному відомстві;

  • ТМ: «Trade Mark» — засвідчує те, що на реєстрацію даного знака подана заявка у патентне відомство країни, але реєстрація відомством поки що не зроблена.

Реєстрація знака здійснюється протягом 10 діб з часу надхо­дження заявки у Держпатент України з наступним продовженням реєстрації кожні 10 років (на прохання заявника).

Порушення прав власників знаків унаслідок неправомірного використання об'єктів інтелектуальної власності (запозичення чужих знаків) тягнуть за собою застосування відповідних санкцій щодо порушників.

Закон України «Про обмеження монополізму і недопущення недобросовісної конкуренції в підприємницькій діяльності» пе­редбачає штрафи за неправомірне використання знаків, марку­вання товару, форми упаковки, зовнішнього оформлення інших елементів. З метою забезпечення охорони і оцінки об' єктів інте­лектуальної власності розроблено спеціальні методики оцінюван­ня вартості прав цієї власності, у тому числі й на торгові марки.

12.6. Штрихове кодування

Штрихове кодування відіграє важливу роль у товаропросу- ванні. Особливо воно виявляється при обслуговуванні покупців. Належне кодування у доступному для зчитування місці дозволяє швидко розраховуватися з покупцями. В іншому випадку конт- ролеру-касиру доводиться набирати ідентифікаційний номер то­вару або ціну вручну, що затримує процес обслуговування. Тому правильне розташування штрихового коду на товарі не менш важ­ливе, ніж забезпечення його відповідних оптичних та геометрич­них параметрів. Ураховуючи це, при розташуванні штрихового коду ставиться завдання легкого зчитування, дотримання певної послідовності розташування позначок штрихового коду на това­рах одного типу, що полегшує роботу касира.

Штриховий код EAN наноситься на більшість етикеток і упа­ковок, але національні та міжнародні стандарти визначають базо­ві вимоги до розташування штрих-кодової позначки. Основним нормативно-технічним документом України, який установлює вимоги до розташування штрихового коду EAN/UPC є ДСТУ 3147-95 «Коди та кодування інформації. Штрихове кодування. Маркування об'єктів ідентифікації. Формат та розташування ко­дових позначок EAN на тарі та пакуванні товарної продукції. За­гальні вимоги». Для більшості товарів розташування штрих- кодової позначки передбачено на зворотному боці упаковки в нижньому правому квадранті. Також може бути розташування її у нижньому правому квадранті з будь-якого іншого боку упаков­ки. Місце для штрихового коду вибирають таким чином, щоб ка­сирові було зручно взяти товар, не закривши штриховий код і не створивши перешкод для його сканування.

Стандартом України передбачено — відстань від бокових країв поверхні повинна бути не менше 5 мм, а від верхнього чи нижнього краю товару — не менше 3 мм. У той же час нормативи EAN/UPC більш суворі: мінімальна відстань повинна становити не менш 8 мм і не більше 102 мм від будь-якого краю товару. Водночас для пакетів із сипким продуктом штриховий код краще розташовувати ближче до центру, оскільки біля країв, як правило, поверхня упаковки може мати значну кривизну і спотворювати штриховий код. Крім того, у разі невдалого розташування штрих- кодової позначки можливе її пошкодження під час пакування това­ру у групову упаковку, а також при закладанні на зберігання, пере­міщення на складах і в роздрібних торговельних підприємствах.

Штриховий код розміщують горизонтально або вертикально з таким розрахунком, щоб цифрові коди були зорієнтовані відповід­но до іншого тексту або графічного оформлення упаковки. На по­верхні зі значною кривизною (циліндричні туби, пляшки малого ді­аметра тощо) виникають труднощі щодо нанесення штрихового ко­ду. Згідно зі стандартом, якщо кут між дотичними до вигнутої поверхні, одна з яких проходить через центр, а інша — через зовні­шній край обмежувального знака штрихового коду позначки стано­вить менше 30°, код може бути розміщений паралельно або перпен­дикулярно до твірної вигнутої поверхні. У випадку більшого за 30° кута штриховий код повинен бути розміщений так, щоб штрихи бу­ли перпендикулярні до твірної вигнутої поверхні.

Недопустимим є нанесення штрихових кодів із заданими роз­мірами та оптичними характеристиками на краю стрічки, з якої формується пакет для морозива, кондитерських виробів тощо. Особливо виділяється упаковка зі штриховим кодом на частково закритій перегнутим клапаном поверхні. Трапляються помилки на товарах в обгортці на прямокутних упаковках, етикетки яких обгортаються по периметру. Якщо з різних причин неможливо запобігти попаданню штрих кодів на ріг, рекомендується друку­вати ці позначки таким чином, щоб штрихи були перпендикуляр­ні грані, яку утворюють суміжні сторони упаковки і на якій може опинитись штрихкод.

Часто штрихкод розташовується в місці, де конструкцією упа­ковки передбачено відривний корінець, клапан, місце для отвору тощо. Подібна перфорація ускладнює зчитування штрихового коду, оскільки придатною для сканування залишається лише його частина. Перфорація не може проходити також і через зону ста­білізації штрихового коду.

На груповій упаковці недопустимим є розміщення декількох видимих позначок штрихового коду, в яких представлені різні ідентифікаційні номери EAN/UPC: штрихові коди на товарах, які входять до складу групування, та штриховий код групової упаков­ки. Видимою повинна бути тільки одна позначка, що представле­на ідентифікаційним номером EAN групової упаковки.

З метою попередження зловживань при повторному викорис­танні пляшок із штрих-кодом запропоновано спосіб кодування етикеток. В його основі лежить високочастотний модульний роз­чин, який понад 10 років застосовується в офсетному друці, а та­кож багаторазово апробований на етикетках винних пляшок. Ви­явлення штрих-коду здійснюється за допомогою оптично захоплю­ючої системи і порівняння зображення з друком. На основі різ­

номанітних зразків можна вносити додаткову інформацію в на­друкований код.

Найчастіше трапляються помилки на групових упаковках, які формуються пакуванням декількох однакових товарів у прозорий пакувальний матеріал. Наприклад, кілька пляшок напоїв, що згруповані в блок поліетиленовою плівкою, повинні бути зорієн­товані таким чином, щоб штриховий код на кожній пляшці не був помітним із жодної сторони. Групова упаковка маркується своєю штрих-кодовою позначкою.

Антиінтрузійна упаковка

На світовому ринку підроблені товари займають від 5 до 20 % залежно від виду продукції. Підробляють косметику, парфумерію, лі­ки, напої, продукти харчування, одяг, спортивні товари, електронну техніку, комп' ютерні програми, аудіо- і відеокасети тощо. Виробники всього світу втрачають від підробок щорічно не менше 350 млрд амер. дол. Захистити товар від підробок можна за рахунок застосування ан- тиінтрузійної упаковки. Така упаковка захищає від незамінного про­никнення до товару шляхом контрольних мембран, відривних лючків, кришок і ковпачків з відривними контрольними кільцями, голографі­чних міток на упаковці, пристроїв для пломбування тощо.

Розроблено засоби і технології, які застосовуються у виробни­цтві упаковки, що дозволяє захистити продукцію від підробки.

Гологама. Нанесення на тару або етикетку оптично захисних елементів, які базуються на голографічній технології, у тому чис­лі голографічних знаків, голограм на основі прозорих матеріалів (ламінатів), зображень, видимих під певним кутом зору; покрит­тів з об' ємними ефектами; ламінування голографічною плівкою; застосування схованих зображень, які помітні лише під спеціаль­ною плівкою. Голограми залежно від матеріалу основи можна умовно поділити на три види:

  • голограми на основі фольги гарячого тиснення;

  • голограми на основі матеріалів, які легко руйнуються;

  • голограми на основі прозорих матеріалів (ламінатів).

У структуру голограм можуть вводити:

  • оптичні мікротексти з висотою букв від 30 до 300 мкм, які зчитуються тільки за допомогою спеціальної оптики;

  • сховане кодування зображень, завдяки яким підробка стає сумнівною, оскільки таке зображення неможливо побачити без спеціальної апаратури;

  • різні мікро оптичні елементи, наприклад мікролінзи і мікро- призми, які забезпечують високу захищеність і створюють візу­альний ефект;

  • літерно-цифрові коди, які забезпечують облік продукції та інші елементи.

Друк на тарі і термоусадкові етикетки. Друкування етикеток і захисного маркування безпосередньо на тарі спеціальними ви­дами друку (трафаретного, тамподруку, металографією тощо). Цим виключається можливість наклеювання і переклеювання етикеток на упаковку з підробленою продукцією, а також суттєво ускладнюється процес виготовлення підробленої тари.

Оформлення тари привареними і кільцевими термоусадкови- ми етикетками, які виконані на полімерних плівках також виклю­чають можливість перенесення етикеток на тару з підробленою продукцією.

Захисні елементи в структурі матеріалу етикетки. Введення захисних елементів у структуру матеріалу етикетки у вигляді во­дяних знаків, волокон і смужок, кольорових смужок і металевих ниток, а також флуоресцентних частинок, хімічних міток, мікро­частинок зі спеціальними кодами тощо.

Так, дво- або тримірні водяні знаки, введені в етикетний папір є помітні як на просвіт, так і при розгляді під різними ку­тами.

Захисні волокна різної довжини і кольору, включені до складу паперу, можуть бути помітними і флуоресцентними, наприклад тільки при ультрафіолетовому освітленні.

Металеві захисні смужки і нитки вводять у папір по всій пло­щині або у вигляді вузької смужки. Вони бувають різнокольоро­вими і з мікрогравіруванням.

Спеціальні захисні смужки, введені у папір, містять шість ко­льорів (зелений, синій, червоний, мідний і золотий), і не дозво­ляють скопіювати етикетку на сучасних кольорових копіюваль­них апаратах, відтворити її на кольорових принтерах, офсетним або іншими видами друку.

Матеріали, чутливі до розчинників, зморщуються або на них проявляється характерне зображення, а при спробі видалення етикетки за допомогою розчинників порушення цілісності упако­вки відразу стане помітним.

Флуоресцентні частинки можуть займати всю площу або вкраплюватися у вигляді малюнка, штрих-коду чи індентифіко- ваного напису і проявляються внаслідок опромінення етикетки, наприклад інфрачервоним лазером.

Включення у папір хімічної мітки базується на генній техно­логії. Це «біокодування» ґрунтується на антитілах, які виявляють тільки біологічними детекторами.

У матеріалі етикетки можуть також міститися запатентовані багатоколірні і багатошарові полімерні мікрочастинки (20—400 мікрон), які кодуються на замовлення. Вони хімічно стабільні, інертні, стійкі до дії більшості розчинників і кислот.

Приховане маркування, яке утворилося, стає видимим тільки при дії на нього відповідних кольоропроявних частинок у певній концентрації.

Елементи спеціального друку. Етикетки виконуються з елемен­тами спеціального друку, таких як двостороння, друк типу «ірис», мікротекстом і ін.

Етикетки з двостороннім друком створюють цікавий ефект просвічуючись крізь прозору тару (прозорі скляні і пластмасові пляшки, банки тощо).

Друк типу «ірис» являє собою штрихове зображення, в якому нанесені смужки поступово переходять із одного кольору в ін­ший. Такий друк виконується на спеціальних машинах, які виго­товляють банкноти, облігації, етикетки, ярлики та іншу захищену від підробок друковану продукцію.

Засобом захисту можуть бути й нанесені на етикетку спеціа­льні мікро тексти, які не можна відтворити звичайними засобами друку, а також копіювальними апаратами.

Друк спеціальними фарбами. Етикетки з друком спеціальними фарбами (перламутровими, блискучими, металізованими, світло- відбиваючими), які не відтворюються при їх скануванні і фото­копіюванні.

Перламутрові фарби мають переливчасті блискучі відтінки, які відтворюються дуже складно, тому підробка такого друку є неможливою.

Яскравий металевий блиск металізованих фарб також немож­ливо скопіювати, а виконаний ними друк на етикетках надає то­вару дороговартісний і привабливий вигляд.

Світловідбиваючі фарби змінюють «суб'єктивний колір пред­мети» від яскравого до тьмяного при штучному освітленні. Колір такої фарби легко копіюється, а властивість «хамелеона» при ко­піюванні не відтворюється.

Приховані елементи. Етикетки із прихованими елементами, надруковані непомітними секретними фарбами. Проявляються у певних умовах (в темноті, при спеціальному освітленні, при на­гріванні або опроміненні, при зчитуванні спеціальними сканера­

ми). Нанесені ними елементи неможливо виявити неозброєним оком, відтворити при копіюванні, а ідентифікувати товар можли­во тільки за допомогою спеціальних дій на етикетку.

Введення легковпізнавальних детекторами хімічних сполук у фарби, покриття, клеї та інші компоненти у певних пропорціях і комбінаціях не змінюють властивості фарб: їх дуже складно ско­піювати, але легко розпізнати в лабораторних умовах, а також за допомогою спеціальних ручних детекторів.

Етикетка на матеріалах, які легко руйнуються досить захи­щена, оскільки неможливо відклеїти без пошкоджень (етикетки з просічками, з високим ступенем адгезії, на спеціальному пломбу- вальному папері з низьким опором на розривання).

Такі етикетки частіше наклеюються на закупорювальні за­соби (у зоні ковпачка з горловиною, пляшки, кришки з корпу­сом пенала тощо) і виконують додаткову функцію контрольно­го елементу проти несанкціонованого відкривання. Для цьо­го на етикетки наносять спеціальні просічки, які разом із силь­ним клеєм перешкоджають зняття без розривання і пошко­дження.

Технологія «АРОМАС». Нанесення на тару або етикетку захи­сних елементів фарбами, які довготривало зберігають визначений запах за технологією, що називається «АРОМАС». Основою цих композицій є ефірна олія, кожну молекулу якої капсульовано у захисну оболонку. Потім її змішують з типографською фарбою і цю композицію наносять трафаретним друком на етикетку, тару у вигляді яскравого зображення. Таким способом не лише захи­щають товари від підробки, але й рекламують парфумерну, кос­метичну та іншу ароматичну продукцію.

Технологія RFID (РЧІ). Це нанесення на тару або етикетку за­хисних елементів із мікрокапсульованих кристалів, а також ра­діочастотних ідентифікаторів (РЧІ) і елементів електронного від- слідкування за товаром. На основі мікрокапсульованих кристалів одержують захисні елементи, які змінюють свій колір у відповід­ності із зміною температури середовища, вологості повітря або інтенсивності дії ультрафіолетових променів.

Формування цих кристалів з певними характеристиками є різ­новидом мікрокапсулювання. Термокристал являє собою складну молекулярну сполуку у вигляді спіралі, яка при зміні температу­ри згортається або розгортається, переміщуючи свої кільця на­вколо осі. Термокристали групують на підкладці у різній конфі­гурації і фіксують на ній цифрами або символами відповідні кожному кольору значення температури.

Створено також мікрокапсульовані кристали, здатні змінювати свій колір від прозорого до темно-фіолетового залежно від інтен­сивності дії ультрафіолетових променів, а також колір яких змі­нюється від сірого до рожевого при відповідних змінах вологи оточуючого повітря.

Розроблені технології дозволяють виготовляти етикетки і наклейки, які не лише захищають товар від підробок, але й служать індикаторами температури, наприклад на пляшках з шампанським, з десертними і сухими винами та іншими на­поями. Для перевірки натуральності продукту не вимагаються спеціальні прилади, а достатньо тепла пальців або долоні лю­дини. Етикетки з індикаторами ультрафіолетової дії і вологості повітря можуть наноситися на упаковку деяких продуктів хар­чування, косметичної продукції. При цьому підробка таких за­собів захисту неможлива, оскільки для їх виготовлення потрі­бні спеціалізовані установки.

Знаходять практичне застосування електронні засоби марку­вання і захисту товарів, які працюють за принципом радіочастот­ної ідентифікації (РЧІ). Уже створено електронні етикетки РЧІ з ідентифікаційним кодом, що нагадують жіночі електронні годин­ники, які закріплюють на товар або його упаковку. Основними функціональними елементами є генератор кодів з логікою управ­ління, дешифратор, символьний індикатор, електронний годин­ник (таймер) і елемент живлення.

Приховані елементи РЧІ, вмонтовані в упаковку або товар, є одночасно ефективним засобом боротьби проти крадіжок, оскільки дозволяють реєструвати факти несанкціонованого ви­носу товару. Особливо широко їх застосовують у США. Товар­ні стелажі і полки супермаркетів обладнані 5-ма електронними пристроями, які підтримують зв'язок з вмонтованими в упаков­ку і товар етикетками і ярликами РЧІ. Це дозволяє вести по­стійний облік продажу, виявляти незвичайну поведінку покуп­ців, автоматично замовляти товари і своєчасно доставляти їх зі складу.

Етикетки РЧІ знаходять широке застосування, особливо в по­дарунковій упаковці. Прогнозується поява потенційно дешевих і екологічно придатних для утилізації дисплеїв кольорового зо­браження, прозорих пластикових плівок, які діють як мікрофони, паперових електронних калькуляторів, вмонтованих у шкільні зошити, паперових сотових телефонів одноразового використан­ня, чорнил і наклейок, здатних виявляти патогенні реагенти, от­руйні речовини і модифіковані продукти тощо.

Контрольні питання

  1. Яка мета маркування полімерної тари?

  2. Яка особливість нумерації тари згідно з Директивою ЄС, а також скорочення назв різних пакувальних матеріалів?

  3. Які вимоги до маркування споживчої тари передбачено в Україні?

  4. Основні елементи маркування товарів та вимоги до них.

  5. Назвіть основні дані на маркуванні продовольчих, непродоволь­чих товарів.

  6. Способи фальсифікації етикетної продукції.

  7. Чим відрізняється документарний від товарного захисту етикетки?

  8. Особливості голографічного захисту товарів від підробки.

  9. Роль термоіндикаторного зображення для захисту товарів від під­робки.

  10. Способи хімічного захисту етикетки.

  11. Роль торгової марки при оцінюванні товару і упаковки.

  12. Види шрифтів, які використовуються при розробці торгових ма­рок і їх відмінності.

  13. Які виміри можна виділити у структурі бренду?

  14. Що являє собою товарний знак і яких типів він буває?

  15. Роль штрихового кодування у товаропросуванні.

  16. Вимоги до розташування штрихових кодів.

1

ПСИХОЛОГІЯ І УПАКОВКА

13.1. Упаковки і вибір товару споживачем

Між упаковкою і психологічним процесом під час купівлі- продажу існує певний зв'язок. Більшість покупців ураховують особ­ливості упаковки, зокрема, розмір, форму, колір тощо. Товари що­денного попиту з традиційною упаковкою покупець може купувати обдумано, а з урахуванням особливостей складу — під впливом психологічних процесів особистого характеру. Підбирання товару покупцем, як правило залежить від багатьох чинників: рівня інфор­мативності, достовірності інформації, ступеня і характеру необхід­ності в тому чи іншому товарі, життєвого рівня покупця тощо.

Упаковка вважається важливим інформатором про упакований продукт і певним помічником у його виборі. Основним завданням упа­ковки є донесення до покупця інформації про упакований продукт, але ця інформація повинна повністю задовольняти інтереси покупця.

При відбиранні товару покупець акцентує свою увагу на назві продукту, торговій марці, а також на індивідуальності дизайну. Тому цей блок інформації необхідно розміщувати на передньому плані упаковки. Частина інформації розміщується на задній час­тині пакетів чи пляшок, а також у нетрадиційних місцях: дно, кришки пляшок і банок, місця склеювання упаковки.

Важливим чинником успіху більшості груп товарів на ринку є виробник, як гарант якості продукції. Він представлений торго­вою маркою як своєрідним інформаційним джерелом пізнання. Для цього підбирають відповідний товарний знак визначеної ко­льорової гами, з оригінальним малюнком і шрифтом. Часто вико­ристовують червоний колір, який вважається найбільш приваб­ливим і успішно використовується в дизайні. Елегантність і розкіш виробу передає чорний колір з позолотою.

На практиці зустрічаються підробки відомих торгових марок. Тому для захисту від цього на деяких упаковках та етикетках ви­користовується «паспорт якості», який аналогічно цінним папе­

рам, має декілька ступенів захисту. Поширеним є голографічний захист, що служить для візуального контролю справжньої продук- ції. Символом правової охорони товарних знаків є попереджу- вальне маркування — ® або ТМ.

Цінною інформацією для споживача вважається країна-виробник. Прикладом може служити цейлонський чай, бразильська кава, німець- ке пиво тощо. Більшість провідних виробників зазначають на упаковці адресу, телефон, факс підприємства. Частину інформації можна отри- мати із зашифрованого коду. Міжнародні стандарти зі штрихового ко- дування призначені також для ідентифікації послуг.

Важливою інформацією для споживача є харчова цінність про- дукту, яка характеризує вміст білків, жирів, вуглеводів, у багатьох виробах — вітамінів, мінеральних речовин, а також індекс Е з циф- ровим позначенням, що інформує про наявність харчових добавок.

Цінною інформацією багатьох продуктів можна вважати особ- ливості споживання і придатність продуктів до використання на певний період. Разом з тим ця інформація може поєднувати дату виготовлення і гарантійні строки зберігання, термін придатності, фіксування кінцевого строку зберігання.

На споживчій тарі також вказується маса нетто, об'єм або кіль- кість продукту, рекомендації до його вживання, особливості приго- тування. В окремих випадках застосовують певні символи. Напри- клад, у системі магазинів «Tesco» (Великобританія) білі вина ран- жуються цифрами від 1 (сухі) до 9 (солодкі), а червоні — буквами від А до Е — позначають від світлого і м' якого до густого і міцного.

Маркування передбачає використання певних знаків. Частіше застосовують графічні знаки відповідності, які відображають від- повідність маркованої продукції вимогам системи сертифікації (рис. 13.1).

ZB>

XX

а) б} в)

Рис. 13.1. Знаки відповідності продукції, що розміщують на упаковці

а — знак відповідності Госстандарту Російської Федерації; б — знак відповідності Гос- стандарту України; в — знак відповідності Національній системі сертифікації Республіки Білорусь

Етикетки можуть містити інформацію про утилізацію, спосо­би переробки і вторинне використання упаковки. Наприклад, «Зелена крапка» означає, що виробником оплачені послуги по збиранню і переробці відходів упаковки.

Знаки, які уособлюють замкнутий цикл «створення — викори­стання — утилізація» з наведенням матеріалу, що піддається пе­реробці. На упаковці, що піддається вторинній переробці, вико­ристовується «Петля Мабіуса».

В деяких країнах використовують знаки, які закликають до охорони навколишнього середовища.

Дизайн упаковки включає не тільки зовнішнє оформлення з гармонійним поєднанням текстової та зображувальної частини, але з привабливою композицією. Дизайн як художнє проекту­вання у розгорнутому вигляді, передбачає знаходження внутріш­ніх зв'язків об'єкта зображення із суб'єктом (покупцем), пере­даванням ідей, думок за допомогою графічних засобів. Тут має місце поєднання функціональності й рекламного впливу, яке тісно пов'язане з технологічними, екологічними і соціально-економіч­ними чинниками. Всі вони повинні бути сконцентровані в єдиному цілому, що впливає на емоційний настрій споживача і може забез­печити індивідуальність товару в різноманітній, однотипній масі.

13.2. Художнє оформлення упаковки

Художнє оформлення упаковки має допомогти своєрідному спілкуванню споживача з товаром. Розрізняють кілька способів оформлення упаковки (рис. 13.2).

Рис. 13.2. Схема художнього оформлення упаковки

Висока якість художнього оформлення повинна поєднуватись з відповідною якістю товару і надійністю його виробника. Тому вибір способу оформлення повинен ураховувати як економічні (обсяг виробництва, продуктивність, витрати на обладнання і ма­теріали, затрати праці тощо), так і технічні (вид пакувального ма­теріалу та упаковки, технологічні параметри обладнання, безпеч­ність, умови використання) фактори. Водночас, звертають увагу на естетичний та емоційний ефекти, які необхідно досягнути в процесі художнього оформлення упаковки.

З урахуванням різної форми і властивостей пакувальних мате­ріалів частіше використовують такі види друку: трафаретний, глибокий, флексографічний, офсетний, тапмодрук.

Трафаретний друк відрізняється від інших значною товщи­ною фарбованого покриття (більше 100 мкм), насиченістю зо­браження, невисокою вартістю виготовлення друкарських форм. Він широко застосовується для художнього оформлення полімер­ної та картонної упаковки.

Офсетний та типоофсетний друк більш складний щодо фар- бопереносу і використовується для художнього оформлення тільки частини упаковки.

Глибокий друк відрізняє висока якість передачі складних ко­льорових напівтонових оригіналів та висока продуктивність на розтягуваних, жорстких пакувальних матеріалах і упаковці. Цей спосіб друку не завжди витримує конкуренцію серед інших щодо художнього оформлення упаковки із-за високої вартості.

Флексографський друк інтенсивно розвивається за останні ро­ки. Це пояснюється створенням нових матеріалів для друкарсь­ких форм, конструкцій, обладнання та інших розробок. Він особ­ливо підходить для художнього оформлення упаковки із гнучких пакувальних матеріалів. При цьому використовують рельєфні еластичні форми з гуми або фотополімерів і різні швидковиси- хаючі фарби. Завдяки цьому можна швидко переналагоджувати обладнання з одного формату на інший і досягати високої продук­тивності друку на матеріалах із різною природою поверхні.

Тамподрук використовують для художнього оформлення упа­ковки, що має складну конфігурацію. Зображення з металевої форми передається на упаковку за допомогою тампону. При цьо­му застосовують в'язкі фарби. Друк характеризується невисокою продуктивністю, підвищеною вартістю друкарських форм, що обмежує його застосування для пакувальних матеріалів.

УФ-друк — ультрафіолетові фарби вважаються високоглянце- вими і їх блиск поєднується з глянцем ковбасної оболонки, а то­

му друк виглядає, як невід'ємна її частина. Особливо важливим є високий глянець при УФ-декоруванні, коли зображення багатьох елементів поступово переходить у колір оболонки і навпаки.

Друк УФ-класу дозволяє захистити продукцію від недобросо­вісної конкуренції. Крім того, завдяки такому друку можна нано­сити більш тонкі безперервні лінії малюнку, що особливо важли­во для адекватного впровадження складних логотипів і фірмових шрифтових написів. З використанням друку УФ-класу досягаєть­ся висока чіткість і контрастність, переважно з яскравими і наси­ченими кольорами при рівномірному нанесенні фарби. Усе це за­безпечує більш широкий порівняно із флексографським друком, напівтоновий кольоровий діапазон. Такий підхід дозволяє вироб­нику використовувати упаковку як засіб адекватного рекламоно- сія, коли всі елементи фірмового стилю будуть максимально ефек­тивно представлені на упаковці, включаючи фірмовий колір.

Більшість виробників уважають, що УФ-друк призначений для продукції високої і середньої цінової категорії. Вироби з таким дру­ком привертають увагу споживачів своєю оригінальністю. Спеціаліс­ти упаковки з друком УФ-класу порівнюють з творами мистецтва.

УФ-декор — це нанесення рисунка різного ступеня складнос­ті на всю поверхню ковбасної оболонки. Він дозволяє імітувати структуру різноманітної поверхні — тканини, паперу, шкіри і створює ілюзію незвичайного для оболонок покриття. Його мож­на використовувати для окремих видів, груп ковбасних виробів або для продукції всього підприємства. Завдяки УФ-декору вда­ється застосувати різні способи позиціонування товару, зокрема виділяти назву виробів або окремого виробника.

Металізація — це напилювання поверхні пакувальних матері­алів або упаковки шаром металу (частіше алюмінію) у вакуумних камерах періодичної чи безперервної дії. У зв'язку з високою со­бівартістю цей обробіток використовується тільки для високо- цінних продовольчих товарів.

Колір впливає на нашу свідомість і на 80 % дозволяє сприйня­ти оточуючу нас інформацію. Він доповнює форму, є тим елемен­том художнього оформлення, який сприймається людиною мит­тєво, виключаючи асоціації, які іноді не піддаються освідом- ленню і чинять стійкий психологічний вплив. Друк різноколір­ними фарбами або забарвлення поверхні упаковки можуть зумов­лювати відповідні асоціації.

У системі дизайну упаковки колір вважається одним із основ­них і активних елементів композиції. Він може змінювати уяву споживача про форму предмета, його якість, смак, належність,

вносити натхнення і живість в упаковку. Колір може викликати суперечливі почуття і думки та асоціації. Тому знання специфіки цієї проблеми дозволяє більш конкретно розв'язувати завдання, пов'язані з оформленням упаковки.

Сприймання кольору відбувається на кількох рівнях: асоціа­тивному, культурному та фізіологічному. В основному він впли­ває на людину суб'єктивно, викликає у різних категорій аналогі­чні або близькі емоційні реакції. В такому випадку оцінюють об' єктивність фактора психологічної дії кольору.

В упаковці колір тісно пов'язаний із формою. Він проявляється у кольорових малюнках, фотографіях і шрифтах, які лежать на формі, або може сам встановитися формою, забарвлювати її по­вністю. За багатьма кольорами закріпилися визначені асоціації і в упаковці вони стали предметними. Також сама упаковка вже іс­торично внесла у список «кольорових» асоціацій стійких сигна­лів, завдяки яким встановлюється певний вид чи група товарів.

«Активні кольори» в упаковці кодують необхідну інформацію для споживача. Будь-який колір активно діє на людину і може викликати:

  • фізичні аналогії: мокрий, сухий, чистий, брудний, теплий, холодний;

  • вагові і просторові аналогії: важкий, легкий, близький, далекий;

  • кольорово-музичні асоціації;

  • смакові асоціації.

Колір може по-різному діяти на нервову систему людини (збу­джувати, заспокоювати). Наприклад, теплі кольори — червоний, жовтий, оранжевий — сприймаються, як яскраві, близькі, ство­рюють відчуття тепла і радості. Холодні кольори — зелений і синій — віддалені, відчуваються як спокійні, сумні. Жовтий колір є одним із найбільш популярних у харчовій упаковці. Особливості впливу та використання окремих кольорів наведено в табл. 13.1.

Таблиця 13.1

АСОЦІАЦІЇ, ЯКІ ВИКЛИКАЄ У ЛЮДИНИ КОЛІР

Колір

Позитивні асоціації

Негативні асоціації

Жовтий

Активність, бадьорість, жит­тєрадісність, теплота

Заздрість, ревнощі

Оранжевий

Радість, теплота, збудження, сонячність

Експансія

Червоний

Активність, дипломатичність, горіння, енергія, стимул

Дратівливість, агресив­ність, небезпека

Колір

Позитивні асоціації

Негативні асоціації

Рожевий

Юність, жіночість, ніжність, дитинство

Крихкість, розпливчас­тість, солодкуватість

Бордовий

Стійкість, стабільність

Важкість, пригнічення

Фіолетовий

Гармонійність, романтичність

Сум, меланхолія, засмучення

Блакитний

Універсальність, заспокоєність, чистота, лід, небо, романтичність

Сентиментальність

Синій

Поглибленість, спокій, зосе­редженість

Холодність

Синьо-зелений

Поглибленість, спокій

Замкнутість

Зелений

Природність, натуральність, молодість, свіжість

Пасивність

Коричневий

Реальність, солідність, розваж­ливість

Буденність

Білий

Чистота, свіжість, невинність

Байдужість, холодність

Чорний

Елегантність, твердість, завер­шеність, стабільність, лаконі­чність

Страх, темрява, сум, жа­лоба, морок

Сірий

Сталість, незмінність

Буденність, монотонність, нудьга

Сріблястий

Шляхетність, безпека, міцність

Холодність, байдужість

Золотавий

Багатство, розкіш, дорогоцін­ність, блиск

Марнотратність, поганий смак, ледарство

В упаковці кольори часто кодують певні категорії продуктів: морепродукти — зелений, синій; овочі — зелений, жовтий, чер­воний; м' ясні продукти — червоний. Всередині кожної категорії часто існує доповнююче кольорове кодування, наприклад: зне­жирені, жирні, напівжирні.

Червоний колір в упаковці традиційно вважається харчовим. Він може виражати різні смаку — від солодкого (цукеркового) до гострого (кетчупового) чи міцного (тютюнового). Це залежить від тону кольору і продукту, який наділяють певним кольором і властивості якого хочуть передати.

Зелений колір широко використовують у молочній промисло­вості як сигнал біопродукту та кислого смаку. Застосування цьо­го кольору в оформленні тютюнових виробів указує на їх менто­ловий свіжий смак.

Жовтий колір може характеризувати продукти смачні, хлібні, яєчні, а жовто-лимонний — кислі, гострі, солонуваті, хімічні. Не­точне передавання кольору на упаковці змінює відчуття від при­ємного харчового до хімічного «неїстівного».

Кольори взаємно впливають один на одного, створюючи нові контрасти, і можуть змінюватись унаслідок погрішності при друці.

Кольори впливають на сприйняття якості товару. Так, традиційна присутність в оформленні золотого кольору вважається символом високої якості. Разом з тим надмірне захоплення золотими прикраса­ми, орнаментами, шрифтами може зробити вироби «дешевими».

Суттєво змінює відчуття і сприйняття упаковки належне освіт­лення. Це явище Пуркіньє, завдяки якому при послабленні освіт­лення кольори червоної частини спектра темніють більше, ніж синьо-фіолетової. Тому співвідношення кольорів змінюється: зе­лений стає світліше жовтого, синій — світліше червоного.

«Суб' єктивний колір предмета» при штучному освітленні може бу­ти зовсім іншим порівняно з кольором при денному або вечірньому освітленні. Тоді із явища Пуркіньє виходить, що кольорова гармонія будь-якої упаковки, залежно від освітлення, буде зовсім різною. На­приклад, червоний колір при штучному освітленні, змінюючись по ко­льоровому тону, стає більш насиченим і яскравим, а по світлості — світ­лішим. Водночас жовтий колір світліє і біліє, зелений — світліє і жов­тіє, голубий — темніє і зеленіє, синій — втрачає яскравість і темніє.

Таким чином, колір як елемент композиції у графічному ди­зайні та упаковці має певні специфічні властивості й закономір­ності, знання і врахування яких дозволяють коректніше і ефектив­ніше вирішувати проблему оформлення упаковок.

Колір в упаковці використовується для привернення уваги, ство­рення реалістичного зображення, відповідного настрою, підтриман­ня певної марки і внесення жвавості. Процес оформлення досить складний і передбачає аналіз маркування продуктів-конкурентів, дизайнерські, маркетингові та інші дослідження, уважний розгляд кольорової гами на предмет бажаних і небажаних асоціацій.

Дослідження кольорів, кольорове тестування допомагають точ­ніше і ефективніше позиціювати і реалізувати товар. Підбір ко­льорів базується на основній схемі логічних міркувань:

  • чітке розуміння проблеми;

  • облік альтернативних рішень;

  • збір матеріалів;

  • оцінювання матеріалів і вибір відповідного напряму дій.

Для впливу на покупця необхідно гармонійно поєднувати різ­ні фактори, пов' язані з пакуванням товарів:

  • логотип — графічна або літерна емблема фірми-виробника;

  • графічне розв'язання — це графічне зображення, яке харак­теризує вид і якість товару;

  • колір або сумісність кольорів.

До інформаційних факторів відноситься слоган, як коротка харак­теристика товару. Він широко використовується у світовій практиці.

Художнє та інформаційне оформлення. Компанія «Мир упаков­ки» (Росія) пропонує новий вид декорування сучасних виробів із жорс­тких пластиків IN-MOULD LABELING. Процес декорування виробів цим способом відбувається таким чином. Етикетка, виготовлена зав­часно на поліпропіленовій основі і висічена на новітньому обладнан­ні, розміщується в магазини автоматизованої лінії. Потім етикетка обертається навколо пуансонів спеціального робота-маніпулятора і автоматично подається у прес-форму. Там вона, за рахунок попере­дньо отриманого електростатичного заряду, фіксується у матриці фо­рми. Одночасно робот дістає готовий виріб, виготовлений у попере­дньому циклі. Після стикання прес-форми в процесі вприскування матеріалу етикетка вварюється в стінку виробів. За цією технологією упаковка створюється одночасно з етикеткою. Завдяки цьому можна використовувати етикетки, надруковані з гравірувальних валів високої якості друку. Ця етикетка невіддільна від упаковки завдяки зварюван­ню однорідних поверхонь. Таке зображення недоступне при звичай­ному етикетуванні і друку. Крім того, непомітний стик етикетки при безперервному рисунку. Також є можливість створення різних текстур і властивостей поверхні при відборі матеріалу етикетки. Поверхню можна створити глянцевою або матовою, гладкою чи бархатною зале­жно від потреб виробника. Отримане зображення стає стійким до фі­зичних і хімічних дій та захищене від підробок.

Контрольні питання

  1. Яку психологічну дію може проявляти упаковка на споживача?

  2. На основі чого можна отримати інформацію про утилізацію, спо­соби переробки і вторинне використання упаковки?

  3. Які елементи включає дизайн упаковки?

  4. Які застосовують способи художнього оформлення упаковки?

  5. Чим відрізняються окремі види друку, котрі використовують для художнього оформлення упаковки?

  6. Особливості сприйняття кольору в системі дизайну упаковки.

  7. Асоціації, які викликає у людини колір на упаковці харчових про­дуктів.

  8. Як впливають кольори на сприйняття якості товару?

  9. Роль освітлення у сприйнятті кольору упаковки.