Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сірохман. Товарознавство пакувальних матеріалів....docx
Скачиваний:
91
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
2.86 Mб
Скачать

За способом виготовлення картон буває: одношаровий, багато­шаровий, профільноорієнтований (гофрований).

Основними видами картону, що застосовується для виробниц­тва картонної тари є: картон гофрований (Т-0, Т-1, Т-2, Т-3, Т-4, П-1, П-2, П-3); картон для плоских шарів гофрованого картону (К-0, К-1, К-2, К-3, К-4); картон тарний суцільний склеєний (КС, КС-1, КС-2, КС-3, КСВ, КСВ -1, КСВ-2). Гофрований картон, за­лежно від кількості шарів, поділяється на три типи: Д — двоша­ровий; Т- тришаровий; П — п'ятишаровий.

Пакувальний картон застосовують для упаковки товарів різ­них галузей промисловості (харчової, тютюнової та ін.). Значну кількість картону в Україні використовують для пакування кон­дитерських виробів, сигарет, чаю. Споживча упаковка із картону займає невеликий об'єм і порівняно вузький асортимент. Недо­статньо сформувались потреби у більш якісній упаковці.

Для пакування сигарет в Україні у 2000 р. використано 15,6 тис. т картону, у тому числі 60 % целюлозного і 40 % макулатурного.

Для пакування сигарет із фільтром застосовується картон із целюлози і картон Multicolor Sperial (240 г/м3). Крім цього, для виготовлення упаковки використовується макулатурний картон Astra Color, Baltika, Neva, Karton Sun.

Стабільним попитом на українському ринку користується кар­тон товщиною 0,25—0,40 мм. Крім картону Multicolor Mirabell (MGM), для пакування деяких продуктів використовують як ма­кулатурний, так і целюлозний картон — Astra Color, Baltika, Printa, Uniboard, Multiboard offset і картон Київського КПК. За даними Укрпапірпрому, для виготовлення упаковки в Україні ви­користовується близько 160,0 тис. т картону. Частка вітчизняного виробника в майбутньому може скласти не більше 45 %.

2.4. Картон пакувальний

Картон пакувальний виготовляють із чистої целюлози або з добавкою макулатури. Його зручніше класифікувати з виділен­ням кінцевого застосування і пов'язаної з ним переробки, ніж за видом використаного волокна (вихідна целюлоза або макулату­ра). У Міжнародній торговій практиці частіше використовують таку класифікацію пакувального картону:

• картон з біленої целюлози (SBS, SBB) виготовляється зі 100 %-во біленої целюлози та використовується для високоякіс­ної упаковки харчових продуктів і товарів;

  • картон для складних коробок (FBB) може вироблятися із суміші первинних волокон целюлози. Він має більш високі, порі­вняно з іншими видами, міцнісні характеристики. Цей клас включає картон крейдований, крейдований з білим верхнім ша­ром та інші різновиди.

  • макулатурний картон (WLS) має багатоцільове призначення. Роз­повсюджена німецька назва цього картону — дуплекс — найбільш то­чно відображає ідею появи такого класу пакувального картону. WLS (white lines clipboard) означає, що цей картон з білим верхнім шаром.

Пакувальний картон із небіленої целюлози має кращі показ­ники жорсткості, вологостійкості та опору роздирання, ніж кар­тон із біленої сульфатної целюлози, а також вищі міцністні харак­теристики і властивості друку, ніж картон із макулатури.

Розрізняють багато типів, марок і різновидів пакувального картону. Частина з них має англомовне походження. В Європі та­кож часто застосовують німецькі позначення (табл. 2.6). Вони починаються переважно з букви G — перша буква німецького слова gestrichener (крейдований).

Таблиця 2.6

ПОЗНАЧЕННЯ ПАКУВАЛЬНОГО КАРТОНУ

Назва

Англійська назва

Позначення

англійське

німецьке

Крейдований картон із біленої целюлози

Solid bleached board Solid bleached sulfate

SBB, SBS

Z

Крейдований картон із біленої целюлози

Coated solid bleached board

Coated SBB, coated SBS

GZ

Крейдований картон із небіленої целюлози

Solid unbleached sulfate

SUS, SUB

Некрейдований картон із небіленої целюлози

Coated unbleached kraft

CUK, CNK

Картон коробковий типу хром-ерзац

Folding box board

FBB

UC, UT

Картон коробковий типу хром-ерзац крейдований

Coated folding box board

Coated FBB

GC, GT

Картон крейдований із макулатури

Chipboard

CB

UD

Картон багатошаровий крейдований з викорис­танням макулатури

White tined chipboard

WLC

GD