Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vinnitska_ND_2010.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
4.95 Mб
Скачать

15.14.2 Залучення зовнішньої допомоги та координація діяльності щодо програм /проектів зовнішньої допомоги

У 2010 році зовнішня допомога Держуправлінню не надавалась.

15.14.3 Двостороннє та багатостороннє співробітництво

У поточному році в рамках демілітаризації ракетних комплексів, які здійснює українська корпорація "Співдружність" під контролем американської компанії "Global Offshore Project", з області вивезено понад 160 тонн компоненту ракетного палива меланж. Військова частина в Калинівці першою в Україні завершила свої зобов’язання згідно контракту між Міністерством оборони України, ОБСЄ та виконавцем робіт. Відходи були направлені для утилізації на хімічних підприємствах Російської Федерації. Утилізація ракетного пального практично вирішує одну із екопроблем області в галузі безпечного зберігання та утилізації токсичних відходів.

Висновки

Таким чином у 2010 році основними напрямками виконання Регіональної програми охорони навколишнього природного середовища та раціонального використання природних ресурсів залишались розвиток інфраструктури поводження з побутовими відходами, продовження заходів зі знешкодження непридатних, невизначених та заборонених ХЗЗР, захист водних об'єктів від забруднення (реконструкція очисних споруд), розвиток екомережі.

Найбільш суттєвим досягненням у сфері охорони довкілля в області у 2010 році можна вважати збільшення площ територій та об'єктів природно-заповідного фонду. Створено 20 нових територій та об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення загальною площею 692,81га.

Держуправління підготувало та передало до Мінприроди України матеріали щодо надання статусу водно-болотних угідь міжнародного значення території, розташованої в межах регіонального ландшафтного парку "Дністер", який межує із вже існуючим в Молдові водно-болотним угіддям міжнародного значення "Унгурь-Холошниця". Проведені обстеження ділянок природної рослинності в Калинівському, Хмільницькому, Теплицькому, Ямпільському, Літинському районах з метою виявлення природних ядер та коридорів регіональної екологічної мережі.

Розподіл коштів фонду охорони навколишнього природного середовища здійснювався відповідно за відсотковим спрямуванням. Таким чином кошти спрямовувались на реалізацію заходів, які мали пріоритетне значення для області, а саме будівництво та реконструкцію очисних споруд каналізації, полігонів твердих побутових відходів населених пунктів області, проектування та винесення в натуру прибережно-захисних смуг, наукові дослідження.

Разом з тим в області залишається цілий ряд природоохоронних завдань. З метою поліпшення стану довкілля області Держуправління пропонує у 2011 році зосередити зусилля громадськості, органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування на вирішенні наступних завдань:

  1. Це визначення точної кількості непридатних ХЗЗР, екологічно безпечне збирання, перевезення, зберігання, оброблення та знешкодження непридатних ХЗЗР та тари від них. Стратегія в даній галузі природоохоронної діяльності полягає не в точковому знешкодженні, а в комплексному повному очищенні територій області. Для утримання Джуринського отрутомогильника в безпечному стані необхідно визначити конкретну юридичну особу – власника та виділити фінансування на безпечне утримання отрутомогильника. Райдержадміністраціям та власникам непридатних ХЗЗР потрібно передбачити кошти для реалізації заходів пов‘язаних з екологічно безпечним поводженням з непридатними ХЗЗР. Управлінню МНС України у Вінницькій області за рахунок коштів обласного фонду ОНПС необхідно розробити типовий проект реабілітації хімічних складів, звільнених від непридатних ХЗЗР.

  2. Перед районними державними адміністраціями та органами Держкомзему стоїть завдання скласти план розроблення місцевих схем екомережі по кожній територіально-адміністративній одиниці на 2011-2015 роки.

  3. Одним з першочергових завдань є створення адміністрацій існуючих регіональних ландшафтних парків "Дністер", "Мурафа" та "Середнє Побужжя" обласного рівня підпорядкування.

  4. Чудовим здобутком для області було б досягнення територіальними громадами 10% рівня заповідності територій від загальної площі земель запасу до 2012 року.

  5. Вдосконалення системи управління побутовими відходами.

Питання залишається відкритим, надзвичайно гострим, його вирішення також є основним завданням на 2011 рік.

  1. Дотримання вимог Орхуської конвенції про доступ до інформації, участь громадськості у прийнятті рішень з питань, що стосуються навколишнього середовища.

  2. Розробка обласної програми моніторингу довкілля.

  3. Розробка нової програми охорони навколишнього природного середовища.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]