Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vinnitska_ND_2010.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
4.95 Mб
Скачать

3.Зміна клімату

3.1. Політика та заходи у сфері скорочення антропогенних викидів парникових газів

На сьогоднішній день одним з найзначніших заходів із скорочення обсягів викидів парникових газів під час спалювання в котлоагрегатах, а також впровадження енергозберігаючих технологій є виконання комплексу робіт з впровадження на ВП Ладижинська ТЕС ВАТ "Західенерго", яка є найбільшим джерелом викидів регіону, українсько-нідерландського проекту "Енергозбереження та зменшення викидів діоксиду вуглецю на теплових електростанціях України" на основі Кіотського протоколу.

Широкий ряд заходів втілено і у сфері переробки органічних відходів, так, започатковано виробництво біопалива з відходів харчової промисловості (наприклад, на Барському спиртзаводі). Також, організовано переробку стічних вод (сироватки) з виробництвом лактози на молокозаводах області (Вапнярський, Томашпільський молокозаводи). Широко використовуються органічні відходи виробництва як паливо для отримання теплової енергії. Установки для спалювання лушпиння соняшнику встановлено на ПАТ "Вінницяолієжиркомбінат", на фірмі "Барлінек" – установка по спалюванню тирси, тощо.

На Вінниччині створюються підприємства з виробництва паливних гранул з відходів деревини або сільськогосподарських відходів (цех у с. Журавне Літинського району організовано гранулювання тирси та лушпиння соняшника, а у с.Бубнівка Гайсинського району – гранулювання соломи).

Відповідно до угоди між Вінницькою міськрадою та німецькою компанією HAASE проведено роботи з облаштування газодобувних свердловин на полігоні твердих побутових відходів м.Вінниця та проведено дослідну відкачку метану з тіла полігону з метою визначення його якості, можливих обсягів видобутку та перспективою виробництва з нього електроенергії. З Заплановане дослідження і інших полігонів ТПВ по області.

Проблемою для області, що стримує запровадженню Кіотських механізмів, є те, що інвестори, як правило, шукають достатньо великі об'єми викидів і треба докласти певних зусиль, щоб набрати ту мінімальну квоту, яка змогла би зацікавити потенційного інвестора.

3.2. Національна система оцінки антропогенних викидів та абсорбції парникових газів

Протягом 2010 року фактичні викиди парникових газів склали – 6004,2 тис.т (у 2009 році – 47869 тис.т), в т.ч. метан – 17,7 тис.т (у 2009 – 12,1 тис.т), діоксид вуглецю – 5986,4 тис.т (у 2009 – 4999,5 тис.т).

3.3. Політика у сфері адаптації до зміни клімату

У 2009 році було розроблений План заходів з пом'якшення наслідків змін клімату у Вінницькій області, в якому передбачені впровадження енергозберігаючих технологій, виробництво біопалива (в т.ч., з відходів), виведення з обробітку малопродуктивних земель та наступного залуження або заліснення, відновлення роботи малих ГЕС. Також, в області впроваджуються заходи із скорочення викидів парникових газів за окремими галузевими програмами.

Заходи з пом'якшення наслідків змін клімату впроваджуються в області вже протягом декількох років, основними напрямками серед таких заходів є зменшення викидів парникових газів у теплоенергетичних установках, впровадження енергозберігаючих технологій, виробництво біодизелю, утилізація органічних відходів, у тому числі побутових, виведення з обробітку деградованих та малопродуктивних земель, створення нових лісових насаджень та підвищення лісистості регіону до обґрунтованого рівня.

У Вінницькій області прийнято Регіональну програму використання коштів на освоєння земель для сільськогосподарських та лісогосподарських потреб, поліпшення відповідних угідь і охорони земель на 2010 – 2010 роки, якою передбачено проведення консервації малопродуктивних земель площею 3,0 тис.га. Крім того, заходи із заліснення входять і до Регіональної програми охорони навколишнього природного середовища. Так, у 2010 році з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на проведення робіт із заліснення деградованих та малопродуктивних земель було виділено 17797,1тис.грн.

На Вінниччині розпочато реалізацію проектів з розвитку альтернативної енергетики. Так, на Гніванському шиноремонтному заводі введено в експлуатацію експериментальну фотогальванічну електростанцію загальною потужністю 35 кВт на даху виробничого приміщення заводу. Загальна вартість проекту становить 1 мільйон 150 тисяч гривень. Фотоелектричні системи є винятково безпечними для навколишнього середовища, їх функціонування не продукує жодних викидів, таких як вуглекислий газ, а утилізація старих фотоелектричних модулів здійснюється за простою та ефективною технологією.

Найбільш перспективними є заходи з виробництва біогазу з відходів сільськогосподарських підприємств та підприємств харчової галузі, оскільки в області заплановано розвиток тваринництва; впровадження технологій рекуперації теплової енергії стічних вод в комунальному господарстві; поліпшення малопродуктивних земель шляхом їх виведення з обробітку та наступного залуження або заліснення, а також збільшення площі лісів області до обґрунтованого рівня. Також, для області є перспективним проведення заходів з енергозбереження та скорочення викидів вуглекислого газу на Ладижинський ТЕС та підприємствах, що виробляють та постачають тепло населенню. Джерелами фінансування даних заходів частково можуть бути кошти Державного бюджету згідно існуючих галузевих програм, а також місцевих бюджетів, що передбачені на соціально-економічний розвиток та природоохоронні заходи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]