Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vinnitska_ND_2010.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
4.95 Mб
Скачать

5.2.3 Стан використання природних недеревних рослинних ресурсів

Значним залишається антропогенний вплив на екосистеми лісів, степових та лучних ділянок. Важке економічне становище значної частини населення призводить до неконтрольованого збору рослин-первоцвітів, лікарських рослин, випасу худоби. Результатом являється скорочення ареалу окремих видів рослин, зменшення їх чисельності. Основними видами лікарських рослин являються квіти бузини, березові бруньки, плоди глоду та горобини, кора дуба, деревій, квіти липи, полин, хвощ польовий, чистотіл, плоди шипшини. Хоча ліміт на спеціальне використання лікарської сировини не доводився, населенням для власних потреб заготовлюється значна кількість різних видів лікарських рослин, це свідчить про недостатню охорону лікарських рослин користувачами земельних угідь.

5.2.4 Охорона та відтворення видів рослин, занесених до Червоної книги України, та тих, що підпадають під дію міжнародних договорів України

Таблиця 5.6. Види флори, що охороняються

2008 рік

2009 рік

2010 рік

Загальна кількість видів флори на території регіону, од.

600

600

600

% до загальної чисельності видів України

2,40

2,40

2,40

Види флори, занесені до додатків Конвен­ції про охорону дикої флори і фауни і при­родних середовищ існування в Європі, од.

48

48

48

Види флори, занесені до додатків Конвен­ції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загро­зою зникнення (CITES), од.

65

65

65

Загальна кількість видів флори на території регіону – 600, з них, занесені до додатків Конвен­ції про охорону дикої флори і фауни і при­родних середовищ існування в Європі, - 48, занесені до додатків Конвен­ції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загро­зою зникнення (CITES), - 65 (див. табл. 5.6).

У 2010 році рішенням 34 сесії 5 скликання Вінницької обласної ради №1139 від 25жовтня 2010року затверджено "Загальний перелік рідкісних та зникаючих видів судинних рослин і тварин Вінницької області, які потребують охорони"

5.2.5 Адвентивні види рослин

С еред найбільш поширених адвентивних видів слід виділити клен ясенелистий. З часу завезення в 50-х роках минулого століття вид поширився практично по всіх біоценозах області. Маючи високий ступінь пластичності даний вид витісняє корінні породи. Особливо це проявляється по долинах річок, де клен ясенелистий замінює різновиди верб.

Іншим досить поширеним видом в області є борщівники, дикий соняшник, золотарник злаколистий, циклохена, амброзія полинолиста. Раніше цей вид зустрічався лише на півдні області, а зараз і в північних районах. На сьогоднішній день цей вид поширений в 9 районах, 11 містах та населених пунктах, на 392 присадибних ділянках, загальною площею 1663 га. (Див. таблицю 5.7).

Таблиця 5.7. Співвідношення географо-генетичних груп адвентивних видів флори

Географо-генетичні групи антропофітів

Число антропофітів

% від всіх антропофітів

Число кcенофітів

% від всіх кcенофітів

Європейська

9

-

12

-

Південноєвропейсько-азіатська

16

-

7

-

Східноєвропейсько-азіатська

19

-

6

-

Азіатська

7

-

5

-

Американська

11

-

4

-

Африканська

0

-

0

-

Невизначеного походження

3

-

0

-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]