Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vinnitska_ND_2010.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
4.95 Mб
Скачать

8.5 Державне регулювання в сфері поводження з відходами

Основними напрямками стратегії управління у сфері поводження з відходами є повне знешкодження непридатних пестицидів, що знаходяться на території області, та розв'язання проблеми побутових відходів, зокрема через впровадження системи роздільного збирання та утилізації сміття та будівництво нових сучасних полігонів для населених пунктів, в першу чергу, обласного центру.

В області діє Регіональна програма охорони навколишнього природного середовища та раціонального використання природних ресурсів на 2003-2011 роки (є відповідний підрозділ) та Програма поводження з токсичними відходами у Вінницькій області (розробник – Держуправління охорони природи).

На виконання програми поводження з токсичними відходами у 2010 році в обласному бюджеті за рахунок коштів обласного фонду було заплановано кошти для знешкодження невідомих, заборонених та непридатних отрутохімікатів з які знаходяться на території області, в сумі 667,8 тис.грн . В зв’язку з відсутністю в Україні потужностей з утилізації ХЗЗР кошти не використанні. Дані роботи плануються провести в наступному році.

На виконання Регіональної програми охорони навколишнього природного середовища на 2003-2011 роки протягом 2010 р. продовжено будівництво полігонів для м. Калинівка Загалом у 2009 році на розв'язання проблеми поводження з побутовими відходами виділено 5776,8 тис.грн., з них 147,3 тис. грн. освоєно.

У 2010 році Державною екологічною інспекцією проведено 929 перевірок. За фактами виявлених порушень 620 посадових осіб та громадян притягнуто до адміністративної відповідальності, накладено штрафів на загальну суму 313 684 грн., винесено 46 рішення про тимчасову заборону (зупинення) виробничої діяльності Один матеріал направлено до правоохоронних органів для встановлення винних осіб. Основними порушеннями у сфері поводження з відходами є: відсутність ліміту на утворення та розміщення відходів, порушення правил зберігання, розміщення, складування відходів, порушення правил ведення первинного обліку і засмічення проммайданчиків.

У процесі виробничої та господарської діяльності Ладижинської ТЕС утворюються такі відходи: золошлакові відходи, люмінесцентні лампи, відпрацьовані шини, відпрацьовані акумулятори, промаслене ганчір’я, масла та мастила моторні, трансмісійні інші зіпсовані або відпрацьовані, тирса деревини, відходи деревини кускові, футерування та вогнетриви відпрацьовані, відпрацьована транспортерна стрічка.

Щорічно на підприємстві розробляється План заходів по запобіганню забруднення навколишнього природного середовища при розміщенні промислових відходів, який затверджується головним інженером та погоджується органами місцевого самоврядування.

Промислові відходи зберігаються у спеціально відведених місцях. Виявлено порушення в місцях зберігання відходів деревини та побутових відходів. Основні обсяги відходів 4-го класу небезпеки складають золошлакові відходи. За 2009 рік утворилось золошлакових відходів - 412 072 т., за 1 півріччя 2010 року – 173 533 т. Передача відходів другим підприємствам (організаціям) на утилізацію здійснюється відповідно укладених договорів.

На станції є дозвіл на поставку споживачам сухої золи та золошлакової суміші, який затверджений головним державним санітарним лікарем Вінницької області. Такий дозвіл отримується ТЕС щорічно. Також є висновки результатів випробування золошлакової суміші та сухої золи, де зазначено, що дані відходи задовольняють вимоги ГОСТ 25818-91 по всім показникам досліджених властивостей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]