Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vinnitska_ND_2010.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
4.95 Mб
Скачать

12.4 Використання відновлювальних джерел енергії та розвиток альтернативної енергетики

В області як альтернативні джерела енергії використовуються біомаса, біопаливо; сонячна та вітрова енергія використовується значно менше.

В області 3 підприємства виробляють паливні гранули або брикети із відходів виробництва:

- ФГ "Гжебінський" (Крижопільський район): виготовлення брикетів з відходів деревообробки та сільськогосподарської продукції, за калорійності згоряння 1т. брикету = 1тонні вугілля марки АКО. 1т. брикету коштує 650 грн., 1 тонна вугілля марки АКО коштує 910 грн. Брикет виготовляється з місцевої сировини.

- ПП "Укртрансальберо" (м.Бершадь): паливні гранули з відходів деревини При згорянні 1 т. гранул тепла виділяється майже у 2 рази більше, як при згорянні 1 т. вугілля

- ПП "Укрвінпостач" (Вінницький район смт. Вороновиця): гранули паливні Виробляється з тирси, ячмінних висівок, яблучного жому, дубової кори.

Також, підприємства, що виготовляють вироби з деревини використовують тирсу як додаткове паливо при сушінні деревини (наприклад, ТОВ "Барлінек Україна"), ВАТ "Вінницький олійножировий комбінат" використовує як паливо соняшникове лушпиння. Для виробничих потреб використовують відпрацьоване мастило ВАТ "Керамзит" (як вигоряюча добавка в технологічному процесі виготовлення керамзиту), ТОВ "Украгрохолдинг" (як паливо при сушінні зерна).

У Вінницькій області у зв'язку з подорожчанням традиційних енергетичних ресурсів розпочато впровадження використання альтернативних джерел енергії.

Так, дооснащення 4-х котелень підприємства КП “Вінницяоблтеплоенерго” резервними котлами на біопаливі (відходи деревини) дозволило заощадити у розрахунку на рік 6,6 тис.М3 природного газу.

Впровадження Вінницьким трамвайно-тролейбусним управлінням для гарячого водопостачання на власні побутові потреби:

- в котельні трамвайного депо додаткового котла КСТ-100 на твердому паливі (відходи деревини) дозволило відмовитись від споживання газу у весняно-літній період (обсяг його заощадження 104 тис.М3 на рік);

- 15 секцій сонячного колектора на даху тролейбусного депо для підігріву води у весняно-літній період зменшило споживання електроенергії на ці потреби у обсязі до 65 тис.кВт.год. на рік (залежно від погодних умов).

Також, після зменшення навантаження на газову котельню по вул. Інтернаціональна,2 м. Гайсин (у зв’язку з переведенням житлового сектора на індивідуальне опалення) підприємством КПТМ “Гайсинтеплокомуненерго” законсервовано газоспоживаюче обладнання котельні і у її приміщенні встановлено водогрійний котел, що працює на дровах та відходах деревини, для забезпечення теплом бюджетних закладів, які залишились під’єднаними до тепломереж котельні. Це дало можливість заощадити 16 тис.м3 природного газу за опалювальний сезон.

На даний час в області налагоджується виробництво біодизелю, подібний цех працює в с.Северинівка Жмеринського району, розпочато роботи із створення таких цехів у селах Чечельницького та Піщанського районів.

Альтернативним джерелом енергії, що не забруднює довкілля, є сонячна. Другий в Україні – після Криму — пілотний проект сонячної електростанції ( розробники ВАТ "Вінницяенергосервіс" і АК "Вінницяобленерго") стартував у Гнівані 23 грудня 2010 року. 350 сонячних модулів, площею по 1,5 кв.м кожний, встановлені на даху Гніванського шиноремонтного заводу (ШРЗ). Вони вироблені в Китаї за японською технологією. Їхня загальна площа 500 кв.м дозволяє отримувати за годину 35 кВт сонячної електроенергії. Навіть із захмареного неба ці модулі вміють «витягувати» сонячні промені і перетворювати їх у силу електричного струму, який надходитиме на енергоринок України. У 2011 році тут планують поставити більш потужну сонячну станцію на 530 кВт/год.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]