Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vinnitska_ND_2010.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
4.95 Mб
Скачать

5.1.4 Формування національної екомережі

Для комплексного вирішення питань збереження ландшафт­ного та біологічного різноманіття в області рішенням 9 сесії Вінницької обласної ради 4 скликання від 22 жовтня 2003 року № 429 прийнято "Регіональну програму екологічної мережі Вінницької області на 2004-2015 роки". Відповідно до якої, до складу національної екологічної мережі Вінницької області включаються території та об'єкти природно-заповідного фон­ду, ліси, водні об'єкти, водоохоронні зони та прибережні за­хисні смуги водних об'єктів, інші землі водного фонду, водно-болотні угіддя, сіножаті, пасовища, полезахисні лісові смуги, землі оздоровчого та рекреаційного призначення, а та­кож землі історико-культурного характеру, що мають особливу цінність для охорони навколишнього природного середовища, збереження біологічного та ландшафтного різноманіття, насам­перед видів рослин і тварин, занесених до Червоної книги України, рослинних угруповань, занесених до Зеленої книги України.

В межах меридіональних природних коридорів екомережі загальнодержавного значення Південно-Бузького та Дністровського проведені роботи із створення регіональних ландшафтних парків "Середнє Побужжя" та "Дністер".

Рішенням 28 сесії обласної ради 5 скликання № 968 від 02.03.2010 року створено 5 об'єктів природно-заповідного фонду місцевого значення, загальною площею 109,5га.

Рішенням 34 сесії обласної ради 5 скликання № 1138 від 25.10.2010 року створено 15 об'єктів природно-заповідного фонду місцевого значення, загальною площею 583,31га.

5.1.5 Біобезпека та поводження з генетично модифікованими організмами

З метою охорони здоров'я людей і навколишнього природного середовища при здійсненні генетично-інженерної діяльності та поводженні з ГМО прийнято ряд законодавчих документів. В цих документах визначені вимоги щодо генетично-інженерної діяльності, державної реєстрації ГМО та продукції виробленої з їх використанням, введення в обіг такої продукції, її маркування, вимоги до експорту, імпорту тощо.

Відповідно ст. 10 Закону України "Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів" № 1103 - V від 31. 05. 2007р. санепідслужбою області, в межах повноважень забезпечується відповідний держсанепіднагляд з даного питання. Разом з тим, названі законодавчі і директивні документи не визначають конкретного порядку здійснення державного нагляду і контролю за дотриманням вимог чинного законодавства.

Обласною СЕС при експертизі розробленої місцевими виробниками нормативної документації (НД) на нові види продукції, вносяться відповідні корективи в проекти НД щодо дотримання вимог чинного законодавства. При проведенні державної санітарно-епідеміологічної експертизи продукції, як імпортованого так і вітчизняного виробництва, проводиться контроль за наявністю підтверджуючих документів, що засвідчують вміст ГМО.

Випадків завезення на територію області чи виробництва продукції з ГМО протягом 2010 року не зареєстровано. На базі обласної санепідстанції облаштована лабораторія з визначення ГМО. Лабораторія подібного спрямування акредитована у ДП "Вінниця-Стандартметрологія".

На території Вінницької області не зареєстровано виробників сільськогосподарської продукції що використовують генетично модифіковані організми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]