Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vinnitska_ND_2010.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
4.95 Mб
Скачать

6.3.3. Деградація ґрунтів

Основним критерієм оцінки екологічного стану сільськогосподарських угідь є рівень родючості ґрунтів, як основа функціонування цієї категорії земель. Важливим показником рівня родючості ґрунтів є вміст гумусу, середній вміст якого в ґрунтах області станом на 01.01.2008 року становить 2,7%, в порівнянні з аналогічними показниками обстеження площ в 1995 році, вміст гумусу зменшився на 0,06%. Найвищий вміст його мають ґрунти Хмельницького (4,1%), Липовецького (3,9%), Калинівського (3,5%), Ямпільського (3,3%) районів; найнижчий — Літинський (1,8%), Барський (1,8%), Шаргородський (1,8%), Тиврівський, Муровано-Куриловецький (1,9%) райони. Вагомою причиною зниження родючості ґрунтів є незбалансоване внесення добрив, не дотримання комплексу агротехнічних заходів.

Площа малопродуктивних та деградованих земель області становить біля 741 тис.га, ріллі, з них слабозмиті ґрунти – 511 тис.га, середньозмиті ґрунти – 82 тис.га, сильнозмиті ґрунти – 5,7 тис.га. Із загальної площі земель, що зазнають ерозійних процесів, 256,3 тис.га ріллі із крутизною схилу 2-30. Розміщення орних земель по схилах від 2 до 7 градусів становить 575,7 тис.га, більше 70 - 20,5 тис.га. Значної шкоди сільськогосподарським угіддям, в основному орним землям, наносить водна ерозія ґрунтів, внаслідок чого 39% орних земель тією чи іншою мірою зазнають впливу площинної ерозії.

В області 1729,3 тис.га малопродуктивної та деградованої ріллі. Вінницька область за всю історію землеробства втратила 140,6 тисяч умовних гектарів сільськогосподарських угідь, в тому числі біля 103 тисяч умовних гектарів ріллі. Для відновлення втраченої за ці роки родючості 1 га еродованої ріллі необхідно внести біля 1000 т гною, 9,0 т аміачної селітри, 17,1 т простого суперфосфату і майже 80,0 т калійної солі. В результаті водної ерозії щорічно в області втрачається 5,9 млн. т ґрунту, який містить 153,5 тис. т гумусу, 8,8 тис. т азоту, 8,1 тис. т фосфору і 81,9 тис. т калію.

Загальна кількість зсувів на території Вінницької області станом на 01.01.2009 року становить 339, площа зсувів - 1654,8 га, зсувами уражено 0,06% території області. За результатами спостережень, виконаних в 2009 році, встановлено, що всі обстежені зсуви знаходились в фазі стабілізації.

6.4 Оптимізація використання та охорона земель

Екологічну стійкість земельних ресурсів характеризує ступінь розораності земель. Розораність території області становить 65,3%. Найбільш нестійкими в екологічному відношенні є ті райони, в яких розорані землі значно переважають над умовно стабільними угіддями, до яких відносяться сіножаті, пасовища, землі вкриті лісом і чагарниками та болота. Найбільш стійкими в екологічному відношенні є земельні ресурси Літинського і Чечельницького районів. Розораність території області становить 65,3% (процент ріллі від загальної площі). Найвищий відсоток розораності території в Бершадському (74,6 %), Чернівецькому (74 %), Липовецькому (77,6 %), Теплицькому (68,1 %) районах.

З метою сприяння реалізації державної політики, спрямованої на збалансоване забезпечення потреб населення і галузей економіки у земельних ресурсах, їх охорону і раціональне використання, захист ґрунтів від виснаження, ерозії, деградації, забруднення, відтворення та збереження їхньої родючості; екологічно безпечні умови проживання населення і ведення господарської діяльності; збереження ландшафтного і біологічного різноманіття; усунення негативних явищ у розвитку ґрунтових процесів, стабілізацію виробництва сільськогосподарської продукції, підвищення продуктивності земель лісового фонду, забезпечення особливого режиму використання земель природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення обласним Головним управлінням земельних ресурсів у Вінницькій області розроблено Регіональну програму використання коштів на освоєння земель для сільськогосподарських та лісогосподарських потреб, поліпшення відповідних угідь і охорони земель в Вінницькій області на 2007-2010 роки. Програма є складовою частиною програми соціально-економічного розвитку області, одним із важливих інструментів реалізації державної політики у сфері охорони земель.

табл.6.2. Вилучення з обробітку деградованих та забруднених земель

Площа (га) деградованих та забруднених земель,передбачених для

У 2010 році (га)

Загальна площа земель станом на 01.01.11р.(га)

консервації

рекультивації

законсервовано, у т.ч. шляхом:

рекультивовано

законсервованих

рекультивованих

залуження

заліснення

741400

2761,54

-

-

-

4113

341,55

31 сесією обласної Ради 5 скликання №1014 від 30.06.2010року затверджено нову редакцію "Регіональної програми використання коштів на освоєння земель для сільськогосподарських та лісогосподарських потреб, поліпшення відповідних угідь і охорони земель, проведення нормативної грошової оцінки землі, розмежування земель державної і комунальної власності, інвентаризації земель у Вінницькій області на 2010-2012 роки".

Дана Програма направлена на сприяння реалізації державної політики щодо збалансованого забезпечення потреб населення і галузей економіки у земельних ресурсах, їх охорону і раціональне використання, захист ґрунтів від виснаження, ерозії, деградації, забруднення, відтворення та збереження їхньої родючості; екологічно безпечні умови проживання населення і ведення господарської діяльності; збереження ландшафтного і біологічного різноманіття; усунення негативних явищ у розвитку ґрунтових процесів, стабілізацію виробництва сільськогосподарської продукції, підвищення продуктивності земель лісового фонду, забезпечення особливого режиму використання земель природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення. Велика увага приділяється призупиненню процесів деградації ґрунтового покриву шляхом проведення консервації - припинення господарського використання на визначений термін та залуження або залісення деградованих і малопродуктивних земель, господарське використання яких є екологічно та економічно неефективним, а також техногенно забруднених земельних ділянок, на яких неможливо одержувати екологічно чисту продукцію, а перебування людей на цих земельних ділянках є небезпечним для їх здоров'я. Цією Програмою передбачено провести консервацію малопродуктивних та деградованих земель на площі 3,0тис.га.

У 2010 році консервація сільськогосподарських угідь не проводилась.

Інформацію щодо вилучення з обробітку деградованих та забруднених земель наведено в таблиці 6.2 та.

табл.6.3. Непридатні для використання в сільському господарстві, деградовані і малопродуктивні землі, придатні для лісорозведення

Види деградованих і малопродуктивних земель

яри

еродовані балки

круто­схили

пустирі, галявини

кар’єри

Загальна площа, га

1158

151,9

284,2

2503,1

255,7

у тому числі можливі для лісорозведення (посадка лісу), га

1158

151,9

284,2

2503,1

255,7

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]