Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vinnitska_ND_2010.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
4.95 Mб
Скачать

8.3 Використання відходів як вторинної сировини

Частка відходів, які були використані у 2010 році для одержання певного виду продукції, склала 25,2% у загальному обсязі утворених (враховуючи відходи IV класу), 1,8% від утворених відходів використано як паливо для отримання енергії.

Розпочато впровадження практики роздільного збирання побутового сміття: у м.Бар встановлено сміттєсортувальну лінію, планується встановити таку лінію для м.Крижопіль. Роздільним збиранням твердих побутових відходів займаються підприємства: м.Могилів-Подільський, Споживче товариство "Заготпромторг", м.Калинівка, комунальне підприємство "Житловик".

Широкий ряд заходів втілено і у сфері переробки органічних відходів, так, започатковано виробництво біопалива з відходів харчової промисловості (наприклад, на Барському спиртзаводі). Також, організовано переробку стічних вод (сироватки) з виробництвом лактози на молокозаводах області (Вапнярський, Томашпільський молокозаводи). Молокопереробне підприємство "Літинський молочний завод" ввело в експлуатацію станцію для очищення стічних вод, яка дозволить виробляти добрива з органічних відходів молочного виробництва.

Широко використовуються органічні відходи виробництва як паливо для отримання теплової енергії. Установки для спалювання лушпиння соняшнику встановлено на ПАТ "Вінницяолієжиркомбінат", на фірмі "Барлінек" – установка по спалюванню тирси, тощо.

На Вінниччині створюються підприємства з виробництва паливних гранул з відходів деревини або сільськогосподарських відходів (цех у с. Журавне Літинського району організовано гранулювання тирси та лушпиння соняшника, а у с.Бубнівка Гайсинського району – гранулювання соломи).

Відповідно до угоди між Вінницькою міськрадою та німецькою компанією HAASE проведено роботи з облаштування газодобувних свердловин на полігоні твердих побутових відходів м.Вінниця та проведено дослідну відкачку метану з тіла полігону з метою визначення його якості, можливих обсягів видобутку та перспективою виробництва з нього електроенергії. Заплановане дослідження і інших полігонів ТПВ по області.

8.4 Транскордонне перевезення відходів

Згідно даних статистичної звітності 1-нв протягом 2010 року відходи не ввозились та не вивозились з території області на територію інших держав.

У 2010 році на Вінниччині згідно договору №2/2010 від 16.04.2010р. між Мінприроди та "Сарпі Даброва Горніча СП ТОВ" (SARPI Dobrova Gornicza Sp.z.o.o.) (Польща) зібрано та передано на знешкодження разом з тарою складає 57,06 тонн (відповідно до актів приймання).

В період з 01.01.2010р. по 31.12.2010р. відділом екологічного контролю та радіаційної безпеки на держкордоні зафіксовано 3 випадки затримання підконтрольних вантажів, які пов'язані з транскордонним переміщенням відходів або вторинної сировивни:

22 березня 2010 року держекоінспекторами поста екологічного контролю "Могилів-Подільський – автомобільний", в зв’язку з відсутністю висновку Мінприроди України, згідно вимог постанови КМУ від 13.07.2000р. №1120, було затримано, а згодом повернуто на суміжну територію Молдови а/м дачія №CNR 556 з вантажем брухту чорних металів, вагою 0,03т., та відпрацьованих свинцевих акумуляторів, в кількості 2 шт., що прямував з Молдови на Україну;

17 травня 2010 року держекоінспекторами поста екологічного контролю «Могилів-Подільський – автомобільний», в зв’язку з відсутністю висновку Мінприроди України, згідно вимог постанови КМУ від 13.07.2000р. №1120, було затримано, а згодом повернуто на суміжну територію Молдови а/м ваз 2105 №OCAL 056 з вантажем брухту кольорових металів, вагою 0,02т., та відпрацьованого свинцевого акумулятора, в кількості 1 шт., що прямував з Молдови на Україну;

08 жовтня 2010 року держекоінспекторами ПЕК «Могилів-Подільський – автомобільний», в зв’язку з відсутністю висновку Мінприроди України, згідно вимог постанови КМУ від 13.07.2000р. № 1120, було затримано, а згодом повернуто на суміжну територію Молдови а/м ваз 2101 № BLAA 543 з вантажем брухту кольорових металів, вагою 0,014 т., що прямував з Молдови на Україну.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]