Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vinnitska_ND_2010.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
4.95 Mб
Скачать

9.2 Об’єкти, що становлять підвищену екологічну небезпеку

Особливим джерелом техногенної та екологічної небезпеки є об’єкти, на яких зосередженні паливо-мастильні матеріали та інші пожежо- та вибухонебезпечні речовини.

Великий вплив на довкілля має виробнича діяльність Ладижинської ТЕС, обсяги викидів від якої становлять близько 85 % від сумарних викидів усіх стаціонарних джерел області.

Через територію області проведено 525 км газопроводів, які також є важливим чинником техногенної небезпеки.

Питання збереження та відтворення природних ресурсів р. Дністер (як транскордонної ріки) неможливе без спільних дій як України, так і республіки Молдова. Занепокоєння викликає ситуація навколо очисних споруд каналізації (ОСК) м. Сороки, республіки Молдова (рік початку експлуатації -1980), що розташовані на землях Цекинівської сільської ради Ямпільського району. ОСК не працюють з лютого 2002 р. За цей час технологічне устаткування та обладнання споруд повністю вийшло з ладу, споруди відновленню не підлягають. Неочищені стоки на територію України не надходять та скидаються в р. Дністер з території Молдови, створюючи потенційну небезпеку, перш за все бактеріального забруднення. Потенційну небезпеку для р. Дністер також становить мулове господарство ОСК, яке розташоване у його 100-метровій прибережній захисній смузі (лівий беріг). За час роботи ОСК мул з мулових майданчиків не вивозився.

Джерелом техногенної небезпеки є накопичені токсичні відходи, які утворились на підприємствах більше десяти років тому в основному на підприємствах машино- та приладобудівної галузей, які експлуатуються з радянських часів, та мають майданчики для зберігання відходів (див.додаток).

9.3 Радіаційна безпека та радіоекологія

В області нараховується 15 підприємств і організацій, на яких зберігаються та використовуються в процесі діяльності джерела іонізуючого випромінювання (ДІВ), загальною кількістю 322 одиниці, що можуть негативно впливати на життєдіяльність людини.

Основним напрямком відвернення існуючої небезпеки та мінімізації її негативних наслідків є посилення контролю за станом зберігання, використання джерел іонізуючого випромінювання.

На підприємствах, які функціонують в „нормальному режимі", не виникає проблем контролю за експлуатацією ДІВ. Підприємства мають санітарні паспорти, ліцензії на право роботи з ДІВ, своєчасно подовжують терміни їх дії, регулярно проводиться інвентаризація ДІВ та обстеження умов їх використання. Проблеми можуть виникнути, коли підприємства ліквідуються, стають банкротами, майно продається, неодноразово змінюються власники. В таких випадках можлива ситуація втрати контролю за ДІВ, що може сприяти виникненню радіаційних аварій.

Друга причина можливого виникнення радіаційних аварій - це викрадення джерел іонізуючого випромінювання, запобігти чому може тільки адміністрація підприємства.

9.3.1 Радіаційне забруднення територій

Радіаційна обстановка в Вінницькій області визначається забрудненням, викликаним аварією на Чорнобильській АЕС, використанням джерел іонізуючого випромінювання на промислових та гірничих підприємствах, медичних та учбових закладах, використанням будівельних матеріалів з підвищеним вмістом природних радіонуклідів, експлуатацією та зберіганням приладів, які містять радіоактивні речовини та наявністю природного радіаційного фону.

За даними спостережень метеостанцій радіаційний фон по області становить 12-18 мкР/год, що не перевищує встановлених нормативів (25 мкР/год).

В області нараховується 9 зон посиленого радіоекологічного контролю, які забруднені внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС (райони - Гайсинський, Немирівський, Тиврівський, Томашпільський, Тростянецький, Тульчинський, Чечельницький, Шаргородський та м. Ладижин); на забрудненій території знаходиться 89 населених пунктів, в них проживає понад 90 тис. чол.

Починаючи з 2006р. Головному управлінню з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи делеговані функції з виконання в області бюджетної програми "Радіологічний захист населення та екологічне оздоровлення територій, що зазнали радіоактивного забруднення". Головним управлінням укладено угоди з виконавцями робіт з радіологічного захисту населення (обласний спеціалізований клінічний диспансер радіаційного захисту населення та обласна СЕС).

Щороку в області проводиться визначення вмісту радіонуклідів в харчових продуктах та накопичення цезію-137 у мешканців зони посиленого радіоекологічного контролю. Для визначення вмісту цезію-137 у харчових продуктах проведено обстеження 89 населених пунктів області, тобто всіх населених пунктів зони посиленого радіологічного контролю. В цих населених пунктах продукти харчування відповідають встановленим нормативам. Для вивчення накопичення радіоактивного цезію в організмі людини обстежено більше 2000 осіб у 20 населених пунктах. За звітний період не зафіксовано перевищення допустимих рівнів радіонуклідів в організмі людини.

На сьогоднішній день виявлено близько 40 тис. га сільськогосподарських угідь, забруднення, яких цезієм-137 перевищує 1 Кі/км2. Підвищену забрудненість мають сільськогосподарські угіддя 10 районів: Бершадський, Гайсинський, Немирівський, Томашпільський, Тульчинський, Тиврівський, Тростянецький, Чернівецький, Чечельницький, Шаргородський. Сільськогосподарських угідь щільністю забруднення понад 5 Кі/км2 в області немає.

Щодо забруднення сільськогосподарських угідь стронцієм-90, то близько 13,5 тис. га ґрунтів області мають щільність забруднення понад 0,15 Кі/км2, решта земель мають забруднення в межах 0,02 - 0,15 Кі/км2.

У всіх 27 районах області закладено 35 контрольних ділянок для визначення динаміки забруднення радіонуклідами ґрунту і рослин. За результатами лабораторії радіологічних досліджень Вінницького центру “Облдержродючість” на контрольних ділянках, найбільш забрудненими виявились ґрунти: с.Бушинка Тиврівського району щільність забруднення цезієм-137 - Кі/км2, стронцієм-90 - 0,461 Кі/км2, гама-фон - 47 мкР/год; с.Кунка Гайсинського району щільність забруднення цезієм-137 - 1,54 Кі/км2, стронцієм-90 - 0,144 Кі/км2, гама-фон - 27 мкР/год; с.Крищенці Тульчинського району щільність забруднення цезієм-137 - 1,09 Кі/км2, стронцієм-90 - 0,168 Кі/км2, гама-фон - 35 мкР/год; с.Вербка Чечельницького району щільність забруднення цезієм-137 - 1,86 Кі/км2, стронцієм-90 - 0,119 Кі/км2, гама-фон - 29 мкР/год.

В цілому на контрольних ділянках в останні роки досліджень спостерігається стабілізація гама-фону та тенденція до зменшення забруднення ґрунту радіонуклідами. По ступеню забруднення цезієм - 137 та стронцієм - 90 вони відносяться до 4 зони (зони посиленого радіологічного контролю), села Крищенці та Бушинка за стронцієм-90 відносяться до 3 зони (зони гарантованого добровільного відселення).

В результаті досліджень сільськогосподарської продукції на контрольних ділянках та в ряді господарств, а також визначення цезію-137 у воді, перевищень допустимих рівнів вмісту радіонуклідів у порівнянні з ДР-2006 не виявлено.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]