Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vinnitska_ND_2010.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
4.95 Mб
Скачать

14.2 Впровадження елементів більш чистого виробництва на Вінниччині

Н а відміну від менеджмент-орієнтованих систем управління навколишнім середовищем EMAS, ISO, та інших, спрямованих на організацію загальної діяльності підприємства за схемою безупинного поліпшення, стратегія екологічно чистого виробництва належить до проблемно орієнтованих, які спрямовано переважно на обґрунтування і вибір найбільш можливого з варіантів вирішення екологічних проблем та базується на ідеї унеможливлення забруднення навколишнього середовища, тобто пріоритетом є реалізація превентивних заходів. Дана стратегія спрямована на інноваційний розвиток регіону, конструктивне вирішення в області екологічних проблем та має інтегрований характер.

Важливим напрямком впровадження елементів чистого виробництва в аграрному секторі є робота обласної комісії з надання статусу спеціальних сировинних зон з виготовлення сировини, що використовується для виготовлення дитячого та дієтичного харчування, що діє під головуванням заступника голови обласної державної адміністрації В.Чернія. У 2010 р., зокрема, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку надання статусу спеціальних зон з виробництва сировини, що використовується для виготовлення продуктів дитячого та дієтичного харчування», відповідні матеріали розглянуто для товариства з обмеженою відповідальністю «Агрокомплекс «Зелена долина» агроформування «Племзавод «Вила», що розташоване в с. Вила Томашпільського району.

Вінницька компанія з польськими інвестиціями "Barlinek" експортує до Західної Європи екологічно чисте паливо - пелети. Ці гранульовані відходи деревообробного виробництва за виглядом нагадують гранульовані корми для худоби. Їхня теплотворна властивість у півтора рази перевищує властивості звичайної деревини. Виробничі потужності компанії дозволяють у такий спосіб виготовляти близько 85 тисяч тон палива за рік, отримуючи значний прибуток на тому, що для вітчизняних деревообробників є сміттям і забруднювачем навколишнього середовища. 2008-го року компанія "Barlinek" інвестувалау виробницто пелетів близько 12,5 мільйона доларів США. Встановлено, що кількість вуглекислого газу, який виділяється при спалюванні гранульованого пелету, відповідає рівню, що виділяється при розкладанні деревини у природних умовах. Його попіл може використовуватись в якості добрив. Тому з 2003 року пелети мають сертифікат DIN 51731, який діє в більшості країн Євросоюзу. В Україні, поки що, широкого попиту на таке паливо немає. Втім, підприємство на повну потужність використовує ці переваги: встановило 3 котли італійського виробництва потужністю 4,5 Мвт, які спалюють мокрі відходи основного виробництва. Це дає можливість налагодження стовідсоткової замкнутості циклу використання деревини і повної відмови від використання інших видів палива.

О дним із заходів зі скорочення обсягів викидів парникових газів під час спалювання в котлоагрегатах, а також впровадження енергозберігаючих технологій, є реалізація в рамках Кіотського протоколу українсько-нідерландського проекту «Енергозбереження та зменшення викидів діоксиду вуглецю на теплових електростанціях України» на ВП Ладижинська ТЕС ВАТ «Західенерго», яка є найбільшим джерелом викидів регіону.

В рамках «Національної концепції впровадження та розвитку екологічно чистого виробництва в Україні» у 2010 році в житлово-комунальному господарстві області проведено:

  • реконструкцію та капітальний ремонт 50 котелень, що на 20% перевищує показник попереднього року (як приклад: по КП «Вінницяоблтеплоенерго» проведено реконструкцію 10 котелень з заміною 6-ти котлів та до оснащенням 4-х діючих котелень резервним котлом на біопаливі, по КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» – заміна 3-ох котлів, комплексна реконструкція котельні по вул. Пирогова, 144 із заміною 2-ох котлів тощо);

  • модернізацію теплових 5,8 км мереж з використанням технології попередньо-ізольованих труб (в тому числі 2,2 км теплових мереж КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» та 2,9 км – КП «Вінницяоблтеплоенерго», 0,2 км – «Бартеплокомуненерго» тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]