Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vinnitska_ND_2010.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
4.95 Mб
Скачать

15.12 Участь громадськості у процесі прийняття екологічно значущих рішень

На виконання Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища", Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля" (Орхуська Конвенція), Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" від 28 листопада 2002 року та Наказу Міністерства охорони навколишнього природного середовища України №168 від 18 грудня 2003 року "Про затвердження Положення про участь громадськості у прийняті рішень у сфері охорони довкілля" Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області у 2010 році були проведені консультації з громадськістю з цілого ряду питань.

В цьому зв'язку слід згадати рішення учасників круглого столу "Контроль громадськості за станом використання прибережної захисної смуги річки Південний Буг", в роботі якого взяли участь спеціалісти Державного управління охорони навколишнього природного середовища та інших профільних органів виконавчої влади, обласної державної адміністрації, Вінницької міської ради, представники громадських організацій та органів самоорганізації населення, засобів масової інформації, науковці педагогічного університету. Результатом гострої дискусії посадовців та представників громадськості стало спільне рішення розпочати активні дії з метою збереження для майбутніх поколінь річки Південний Буг (в межах міста Вінниця) та Вишенського озера. Зокрема Вінницькій міській раді запропоновано залучити представників громадських організацій до обговорення змін Генерального плану міста та іншої містобудівної документації, які стосуються використання земельних ділянок в межах 100-метрової смуги від урізку води річки Південний Буг в межах міста Вінниця; створити комісію міської ради з участю представників екологічних та правозахисних громадських організацій з метою вивчення ситуації на прибережній території ріки Південний Буг та Вишенського озера для визначення чи уточнення меж зон загального користування; провести дослідження з метою виявлення неорганізованих поверхневих стоків в річку; заборонити зменшення площі прибережної захисної смуги річки Південний Буг, встановленої відповідно до чинної містобудівної документації; накласти мораторій на виділення земельних ділянок в межах 100-метрової смуги від урізку води річки Південний Буг в межах міста Вінниця з метою їх приватизації чи передачі в користування без проведення обговорення з участю громадськості.

15.12.1 Діяльність громадських екологічних організацій

На території області діють десятки громадських організацій, установчими документами яких передбачена природоохоронна діяльність. Найактивнішими у даному напрямку є обласний осередок Всеукраїнського екологічної ліги, міжнародна благодійна організація "Фундація "Зелений кіт", молодіжна організація "Наше Поділля", благодійний фонд "Подільська громада", “ІНТЕР-ЕКО”, обласна організація Українського товариства птахів та цілий ряд інших. Більшість організацій проводять спільні заходи. Серед таких можна назвати обласний осередок Всеукраїнської екологічної ліги та "Подільська громада", які організували конкурс фільмів "Екопогляд", фестиваль екологічної творчості молоді "Свіжий вітер", конкурс фото, малюнків та плакатів "Свій голос віддаю на захист природи".

Гарна співпраця налагоджена між Держуправлінням та обласним осередком Українського товариства птахів. Вже традиційними стали облік птахів, які зимують на відкритому плесі Дністра, заходи до Міжнародного дня мігруючих птахів, дня зустрічі птахів та Міжнародного дня спостережень за птахами. Всі виїзди проходили за участі журналістів телебачення або друкованих видань.

З ініціативи Вінницької обласної екологічної асоціації "Зелений світ Поділля", Басейнового управління водними ресурсами річки Південний Буг та Чорноморської програми "Ветландс Інтернешнл" відбулась басейнова конференція "Збережемо Південний Буг". Участь у заході взяли представники громадських екологічних організацій, національних парків, водогосподарських організацій, учбових закладів, місцевих органів виконавчої влади та громадськості з усіх семи адміністративних областей басейну річки Південний Буг. Обговорювались проблеми природокористування та проект "Стратегічного плану дій з комплексного поєднання питань інтегрованого управління водними ресурсами, збереження біорізноманіття та збалансованого ведення сільського господарства в басейні річки Південний Буг".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]