Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vinnitska_ND_2010.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
4.95 Mб
Скачать

14.3 Ефективність використання природних ресурсів

Стрімке здорожчання енергоносіїв, зменшення запасів вичерпних природних ресурсів та зростання навантаження на природні ресурси, що є невичерпними, прискорюють процеси ефективного їх використання в області. І хоч ці процеси відбуваються вкрай повільно, проте більш стрімкими темпами, ніж це було ще рік-два тому. Наприкінці 2010 р. на Гніванському шиноремонтному заводі введена в експлуатацію експериментальна фотогальванічна електростанція загальною потужністю 35 кВт. Вона складається з 350 сонячних PV-модулів. Модулі виготовлені за японською технологією, а інвертори виробництва австрійської фірми "Фроніус" показують параметри виробленої електроенергії та кількість (в кілограмах) економії шкідливих викидів в атмосферу від виробництва елетроенергії сонячною батареєю замість виробництва такої ж кількості електроенергії на тепловій електростанції. Батарея змонтована на даху виробничого приміщення заводу. Електростанція актуальна навіть за хмарної погоди, оскільки при таких умовах працює на 15% потужності і ніколи не буває у простої. Загальна вартість проекту становить 1 мільйон 150 тисяч гривень. Проект реалізовується ТОВ "Вінницяенергосервіс". Фотоелектричні системи є винятково безпечними для навколишнього середовища, їх функціонування не продукує жодних викидів, таких як парниковий газ CO², а утилізація старих фотоелектричних модулів здійснюється за простою та ефективною технологією.

На даний час в області налагоджується виробництво біодизелю, подібний цех уже працює в с. Северинівна Жмеринського району, тривають роботи зі створення таких цехів у селах Чечельницького та Піщанського районів.

У сфері переробки органічних відходів започатковано виробництво біопалива з відходів харчової промисловості на Барському спиртоому заводі.

Відходи, що утворились під час обрізки дерев (гілки діаметром до 20см) утилізуються за допомогою подрібнювача деревини "Олнова-200". Даний агрегат працює на ВАТ РП "Агромаш" (директор Чубатюк Р.З.) з метою раціонального використання відходів деревини та переробки її на брикети для опалення. Прес-соломою в опалювальний сезон 2010-2011 р. підприємство повністю обігрівало виробничі приміщення.

У місті Вінниця завершується програма по реконструкції котелень, які обслуговують навчальні заклади міста. Останньою у цьому списку стала школа-ліцей №7, де встановлені нові сучасні опалювальні котли. На сьогоднішній день виконані роботи по монтажу тепломеханічного обладнання, встановлено два котли фірми VIESSMANN. Проведені роботи котельні дозволять скоротити споживання палива на 228,8 тисяч кубічних метрів на суму 235,7 тисяч гривень, а також скоротити витрати на обслуговування котельні на суму 61,34 тисяч гривень.

Модернізація котелень, переведення їх на дистанційне управління, капітальні ремонти тепломереж, оптимізація системи в цілому - це ті заходи, які щороку проводяться в обласному центрі і спрямовані на поступове виведення теплоенергетичної галузі Вінниці на якісно новий рівень.

14.4 Тенденції та характеристика споживання

За даними NASA між 1995 і 2005 роками людство досягло нового рівня своєї споживчої активності. Цей рівень полягає в тому, що 20-25% всієї органіки, що виробляється рослинністю Землі протягом року, використовується в процесі господарської діяльності людини.

Властиво, що в Україні і у Вінницькій області зростає зацікавленість споживачів екологічно чистою та безпечною продукцією. Цю тенденцію швидко підхопили працівники реклами та «паблік рілейшнз», які почасти не заглиблюються у зміст поняття і видають бажане за дійсне, чим вводять в оману покупця, подаючи на товарі недостовірну інформацію. Використання екологічних мотивацій потребує професіонального підходу фахівців. Перспектива виходу на нові ринки потребуватиме від місцевих виробників адаптації до міжнародного законодавства, орієнтації на кращі зразки екологічного менеджменту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]