Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vinnitska_ND_2010.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
4.95 Mб
Скачать

15.14 Міжнародне співробітництво у галузі охорони довкілля

Продовжувалась співпраця Вінницької області та Республіки Молдова в напрямку створення міждержавного територіально-регіонального об`єднання "Єврорегіон Дністер". Одним із кроків в даному напрямку стала зустріч офіційних делегацій, під час якої сторони прийшли до єдиного варіанту статутних документів (Статуту, Установчого договору тощо). Створення "Єврорегіону "Дністер", який об`єднає сусідні регіони, що межують по річці Дністер, було ініційовано Вінницькою облдержадміністрацією та підтримано молдовською стороною. Планується, що до складу об'єднання ввійдуть Вінницька область та п'ять районів Республіки Молдова: Окниця, Сорока, Флорешти, Шолданешти, Резіна.

Серед основних завдань Єврорегіону – забезпечення населення якісною питною водою; спільні дії у випадках пожеж, повеней та інших природних катаклізмів; поглиблення зв’язків в сфері економіки, науки, освіти, культури, туризму, спорту; участь в розбудові міжнародних транспортних коридорів, реконструкція діючих автомобільних автомагістралей тощо.

Співпраця сторін в рамках даного об'єднання дозволить більш ефективно вирішувати проблеми охорони, відтворення та раціонального використання природних ресурсів регіону. Адже значна частка спільної діяльності належить заходам із оздоровлення басейну річки Дністер, розробці та реалізації програм по захисту екосистем басейну Дністра, по збереженню та використанню рибних ресурсів; спільним заходам із створення нових та збільшення територій вже існуючих об'єктів природно-заповідного фонду. Доволі перспективною, в рамках даного об'єднання, є реалізація проекту зі створення транскордонного ландшафтного парку у долині річки Дністер.

15.14.1 Співробітництво з Європейським Союзом

За підтримки Швейцарського бюро співробітництва в Україні розпочато реалізацію програми, спрямованої на модернізацію теплоенергетичного комплексу м. Вінниці. Проект передбачає комплексну модернізацію всієї системи теплозабезпечення (реконструкцію існуючих 14 котелень із заміною основного котельного обладнання та закриття 12 малопотужних котелень з переведенням споживачів на реконструйовані котельні; будівництво 175341 метрів теплових мереж з попередньоізольованих трубопроводів; встановлення 1681 індивідуального теплового пункту).

Також м.Вінниця ввійшла до трійки пілотних міст, які братимуть участь у проекті "Енергоефективність в житловому секторі України". Цей проект здійснюється Міжнародною фінансовою корпорацією (структура Всесвітнього банку) за фінансової підтримки Швейцарського агенції розвитку та співробітництва. Одним з його основних напрямків є створення сприятливих законодавчих та фінансових умов кредитування ОСББ для втілення проектів енергоефективності в житловому секторі. Планується, що обидва проекти доповнюватимуть один одного і будуть інтегровані в програму комплексної модернізації міської теплоенергетики.

В кінцевому результаті місто отримає комплексний ефект від запровадження енергозберігаючих технологій та повної модернізації всієї системи теплозабезпечення.

У 2010 році продовжено успішне співробітництво між Польською фірмою "Сарпі Даброва Горніча СП ТОВ" (SARPI Dobrova Gornicza Sp.z.o.o.) та Міністерством охорони навколишнього природного середовища України. На виконання договірних зобов'язань сторін з території області вивезено для знищення 57,06 тонн непридатних хімічних засобів захисту рослин. Фінансування здійснювалось за кошти Державного фонду охорони навколишнього природного середовища (загальна сума – 1млн. 400тис.грн.). Території шести сільських рад Вінниччини очистили свою територію від небезпечних відходів. Роботи проводились державним підприємством "Національний центр поводження з небезпечними відходами" за допомоги загону МНС України у Вінницькій області.

У рамках українсько-шведського проекту з розробки Плану управління річковим басейном Південного Бугу проходив Міжнародний науково-практичний семінар "Оцінювання екологічного стану водних об'єктів". Організаторами виступили Басейнове управління водних ресурсів річки Південний Буг, агентство з охорони навколишнього природного середовища Швеції та кафедра моніторингу й моделювання складних систем Вінницького національного технічного університету.

В рамках Державної програми розвитку транскордонного співробітництва на 2007-2010роки, Україна - як учасник Конвенції про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, має проводити ряд заходів що сприятимуть збереженню водно-болотних угідь та водоплавних птахів. Проектом Європейського Союзу "Надання підтримки Україні у впроваджені Дунайської та Рамзарської Конвенції" заплановано створення спільного україно-молдовського водно-болотного угіддя міжнародного значення. Створення україно-молдовського водно-болотного угіддя міжнародного значення сприятиме створенню спільної системи захисту навколишнього природного середовища, запобіганню забрудненню території та здійсненню євро інтеграційних заходів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]