Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vinnitska_ND_2010.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
4.95 Mб
Скачать

11.2.4 Тенденції в тваринництві

Станом на 1 січня 2011 року в господарствах області нараховувалось великої рогатої худоби 317 тис. голів, у тому числі корів – 179 тис. голів, свиней – 440 тис. голів, овець та кіз – 38 тис. голів, птиці – 10 млн. голів. В порівнянні з попереднім роком збільшилася на 15% чисельність птиці, свиней – на 4%, а поголів'я ВРХ зменшилося на 9%, в т.ч. корів ­– на 3%, овець та кіз – на 3%. За січень–грудень 2010р в цілому по області реалізовано 96 тис.тонн худоби та птиці на забій у живій вазі (більше попереднього року на 2%), яєць – 798 млн.штук (на 12%), вироблено 836 тис.тонн молока (менше на 0,7%). У сільськогосподарських підприємствах всіх форм господарювання порівняно з 1 січня 2010р. відмічається збільшення чисельності птиці на 32%, поголів’я свиней­ – на 9%. Проте, зменшилась чисельність великої рогатої худоби на 6%, в т.ч. корів – на 2%.

Аграрні підприємства збільшили проти січня–грудня 2009 року виробництво м'яса (реалізацію худоби та птиці на забій) на 5% і становило 35 тис.тонн живої ваги, молока – на 0,3% (140 тис.тонн), яєць – на 25% (290 млн. штук). У сільськогосподарських підприємствах порівняно з відповідним періодом минулого року збільшився середній надій молока від однієї корови на 21 кілограм, або на 0,5% і становив 4090 кг. Найвищий надій молока досягнуто в сільгосппідприємствах Томашпільського (5688 кг), Крижопільського (5634 кг) та Ямпільського (5518 кг) районів. Зросло, проти минулого року, надходження яєць в середньому від однієї курки- несучки на 17 шт., або на 6% і склало 304 штуки. Середньодобовий приріст великої рогатої худоби з попереднім роком знизився на 3% і становив 488 грамів, овець та кіз – на 8% (47 грамів), хоча приріст свиней залишився на рівні минулого року.

м ал. 11.3 Станом на 1 січня 2011 року в господарствах області нараховувалось 179 тис. голів корів

У господарствах населення за січень–грудень 2010р. проти минулого року збільшилось виробництво яєць на 6%, реалізація худоби та птиці на забій в живій вазі – на 0,3%, проте виробництво молока знизилось на 0,9%. Чисельність поголів'я худоби та птиці, що утримується в господарствах населення, проти 1 січня 2010р. зросла: птиці – на 10%, свиней – на 2%. Проте, скоротилось поголів'я великої рогатої худоби на 10%, в т.ч. корів – на 3%, овець та кіз – на 4%.

Розвиток тваринництва та утримування великого поголів'я худоби та птиці призводить до утворення значної кількість відходів. Так, у 2010 році утворилось тваринних екскрементів та гною – 31,7 тис.т. Бродіння та розклад органічних відходів призводить до утворення газоподібних сполук, що забруднюють атмосферне повітря, в тому числі аміаку та метану (парниковий газ). Викиди аміаку від тваринництва складає порядку 16 тис.тонн на рік (згідно оцінки до програми EMEP), і це основне джерело викидів аміаку у області. Метан також утворюється при кишковій ферментації у сільськогосподарських тварин.

11.3 Органічне сільське господарство

На даний момент в світі набуває великої популярності застосування органічного землеробства, що дає можливість отримати екологічну продукцію, що підтверджується відповідними сертифікаційними органами. Органічне землеробство – вирощування продукції, насамперед зернових, овочів та фруктів високої екологічної чистоти без застосування мінеральних добрив, хімічних факторів захисту від бур’янів та шкідників (пестицидів), тобто цілком природним шляхом.

Органічне землеробство в області ще тільки починає розвиватись. Так, на території області органічним сільським господарством займається фермерське господарство "Шакули" (Хмільницький район). Площа зайнята органічним виробництвом по господарству становить 3га, що підтверджено Швейцарським Сертифікаційним органом "Органік Стандарт" №11-0139-01. Але в подальшому планується залучити ще ряд господарств до використання органічного землеробства. Цією роботою по району займається ТОВ "Агросоюз-Поділля". Ними проводиться робота по залученню сільськогосподарських виробників щодо впровадження органічного землеробства, проводиться створення баз даних, щодо відомостей про доступні методи сільськогосподарського виробництва, спрямованих на мінімізацію забруднення навколишнього середовища. Дана структура надає консультативну підтримку суб'єктам господарювання з питань органічного землеробства.

Х оча органічне землеробство ще не дуже поширене, проте в області велика кількість сільськогосподарських підприємств отримала статус спеціальної сировинної зони для виробництва сільськогосподарської продукції для виготовлення дитячого та дієтичного харчування. До спеціальних сировинних зон відносяться угіддя, розташування в екологічно чистих районах, поза зоною впливу великих промислових підприємств та шляхів з інтенсивним рухом транспорту. У спеціальній сировинній зоні забороняється: застосування пестицидів та застосування агрохімікатів провадиться за спеціальними технологіями, що забезпечують отримання продукції, яка відповідає санітарно-гігієнічним вимогам дитячого і дієтичного харчування; застосування гормональних препаратів для інтенсифікації виробництва тваринницької продукції.

Як приклад, спеціальна сировинна зона ТОВ "Киянівка" (с.Киянівка Барського району), де вирощується плодово-ягідна продукція на площі 79,7 га. В 2010 році з даної площі отримано 920,5 тонни екологічно-чистої про-дукції; та ТОВ "Комарівці" (с. Комарівці Барського району), де вирощується плодова продукція на площі 56 га.

Тільки у 2010 році статус спеціальної сировинної зони зони надані угіддям таких агроформувань: агро-комплекс Зелена долина" агроформування "Плем-завод "Вила" (Томаш-пільський район), ТОВ "Осіївське" (Бершадський район), ПП "Юхимівське" (Шаргородський район), відділки ТОВ ПК "Зоря Поділля": Мелешківський, Чечелівський та Кіблицький (Гайсинський район), Брідоцький (Теплицький район), СТОВ "Колос" (Тростянецький район), СТОВ "Світанок" (Оратівський район).

Практика ведення органічного землеробства набуває популярності і серед населення при вирощуванні продукції на власних земельних ділянках з застосування біологічних засобів захисту рослин

На території Вінницької області не зареєстровано виробників сільськогосподарської продукції що використовують генетично модифіковані організми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]