Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ispit_kpp.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
749.57 Кб
Скачать

17.Принцип змагальності сторін у кримінальному процесі.

Принцип змагальності у кримінальному процесі – це правове положення, згідно з яким двом рівноправним сторонам ( обвинуваченню та захистк) забезпечується можливість брати активну участь у дослідженні обставин кримінальної справи перед судом (ст.-16 -1 КПК, ст.129 КУ).

Для цього принципу характерно, що:

- функції обвинувачення і захисту відокремлені від правосуддя й розслідування;

- обвинувачений може здійснювати свій захист як самостійно, маючи всі права відносно дослідження доказів, так і за допомогою захисника;

- сторони мають рівні процесуальні можливості щодо участі в судовому слідстві;

- кожна зі сторін має можливість захищати свої права, свободи та законні інтереси в процесі судових дебатів, де обмеження в обґрунтуванні своєї юридичної позиції є неприпустимим;

- суд має всебічно проаналізувати доводи кожної зі сторін;

- правосуддя здійснюється судом із додержанням принципу рівності сторін, гласності та інших засад судочинства.

18. Принцип державної мови судочинства.

Принцип державної мови судочинства – це конституційно – правове положення, згідно з яким судочинство в Україні провадиться українською мовою або мовою більшості населення даної місцевості (ст.10 КУ, ст..19 КПК).

Особам, що беруть участь у справі і не володіють мовою, якою провадиться судочинство, забезпечується право робити заяви, давати показання, заявляти клопотання, знайомитися з усіма матеріалами справи, виступати в суді рідною мовою і користуватися послугами перекладача в порядку, встановленому цим Кодексом.

Слідчі і судові документи, відповідно до встановленого цим Кодексом порядку, вручаються обвинуваченому в перекладі на його рідну мову або іншу мову, якою він володіє.

Порушення права обвинуваченого користуватися рідною мовою чи мовою, якою він володіє, та допомогою перекладача є істотним порушенням кримінально – процесуального закону і тягне за собою негайне скасування вироку чи постанови у справі.

19. Принцип недоторканності житла, таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції.(ст..14-1 кпк)

Громадянам гарантується недоторканність житла. Ніхто не має права без законної підстави увійти в житло проти волі осіб, які проживають в ньому.

Особисте життя громадян, таємниця листування, телефонних розмов і телеграфних повідомлень, банківських вкладів та рахунків охороняються законом.

Обшук, виїмка, огляд приміщення у громадян, накладення арешту на кореспонденцію і виїмка її в поштово-телеграфних установах можуть провадитись тільки на підставах і в порядку, встановлених цим Кодексом.

У разі наявності загрози вчинення насильства або інших протиправних дій щодо осіб, взятих під захист, за письмовою заявою або письмовою згодою цих осіб може проводитися прослуховування телефонних та інших розмов, візуальне спостереження із застосуванням або без застосування звуко-, відеозапису, фото- і кінозйомки.

Прослуховування телефонних та інших розмов, розкриття інформації, яка містить банківську таємницю, здійснюється з письмового дозволу власника такої інформації або за рішенням суду, крім випадків, передбачених Законом України "Про боротьбу з тероризмом".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]