Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ispit_kpp.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
749.57 Кб
Скачать

101. Законність і обґрунтованість вироку. Зміст вироку .

Законність і обгрунтованість вироку

Вирок суду повинен бути законним і обгрунтованим.

Суд обгрунтовує вирок лише на тих доказах, які були розглянуті в судовому засіданні.

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Вирок складається з трьох частин — вступної, мотивувальної і резолютивної. У вступній частині вироку вказується, що він постановлений ім'ям України відповідно цього Кодексу, назва суду,місце і час постановлення вироку,склад суду, секретар, учасники судового розгляду, за наявності перекладач, ПІБ підсудного, дата та місце його народження, місце проживання, заняття, освіта, сімейний стан, кримінальний закон, що передбачає злочин, у вчиненні якого обвинувачується підсудний. Мотивувальна частина -формулювання обвинувачення, з зазначенням місця, часу, способу вчинення та наслідків злочину, форми вини і мотивів злочину.Обставини, які визначають ступінь тяжкості вчиненого злочину, та докази, на яких грунтується висновок суду щодо кожного підсудного,обставини,що пом'якшують або обтяжують покарання; мотиви та підстави зміни обвинувачення; Суд зобов'язаний мотивувати призначення покарання у виді позбавлення волі, якщо санкція кримінального закону передбачає й інші покарання, не зв'язані з позбавленням волі; звільнення від відбування покарання з випробуванням; призначення покарання нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції статті, мотиви застосування до підсудного примусового лікування. При виправдувальному вирокі-формулювання недоведеного обвинувачення, підстави для виправдання .

Також викладаються підстави для задоволення або відхилення цивільного позову, відшкодування матеріальних збитків . В резолютивній частині -ПІБ підсудного; кримінальний закон, за яким підсудного визнано винним; покарання по кожному з доведених обвинувачень; остаточна міра покарання; початок строку відбуття покарання; рішення про цивільний позов; рішення про речові докази і судові витрати; рішення про залік попереднього ув'язнення; рішення про запобіжний захід до набрання вироком законної сили і вказівка про порядок і строк оскарження вироку.

102. Порядок постановлення і проголошення вироку .

Суди України постановляють вироки ім'ям України.

Після підписання вироку судді повертаються до залу засідання, де головуючий або один з суддів проголошує вирок.

Всі присутні в залі судового засідання, в тому числі і склад суду, заслухують вирок стоячи.

Головуючий роз'яснює підсудному, його законному представникові, а також потерпілому, цивільному позивачеві, цивільному відповідачеві та їх представникам зміст вироку, строки і порядок його оскарження та право подати клопотання про помилування.

Якщо підсудний не володіє мовою, якою постановлено вирок, то після його проголошення перекладач зачитує вирок підсудному його рідною мовою або іншою мовою, якою він володіє.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]