Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ispit_kpp.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
749.57 Кб
Скачать

1. За юридичною силою джерела, в якому закріплений принцип:

- конституційні - , ті що закріплені в КУ;

- спеціальні – ті, що закріплені в інших законах України, в КПК.

2.За поширеністю принципу на галузь права:

- загально правові – ті, що діють в усіх галузях права;

- міжгалузеві – ті, що діють у кількох галузях права;

- галузеві – ті, що діють лише в межах кпп.

22. Прокурор, його функції та повноваження в кримінальному процесі.

Прокурор – це суб'єкт кримінального процесу, що бере участь у всіх його стадіях, здійснюючи при цьому нагляд за дотриманням законів і підтримуючи державне обвинувачення.

Форми реільзації повноважень прокурора у кримінальному процесі:

  • підтримання державного обвинувачення в суді; - нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство; - нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

У стадії порушення кримінального провадження прокурор здійснює нагляд за законністю і обґрунтованість порушення та відмови у порушенні кримінальної справи.Має право сам порушити кримінальну справу.

На стадії досудового слідства прокурор здійснює нагляд за законністю діяльності посадових осіб органів дізнання та досудового слідства незалежно від їхньої відомчої належності. Здійснюючи нагляд, він використовує широке коло повноважень : він може вимагати для перевірки кримінальної справи документи, матеріали, скасовувати незаконні не необґрунтовані постанови слідчих та осіб, що провадять дізнання, давати письмові вказівки про розслідування злочинів, вирішувати питання про допущення захисника до участі у справі, продовжувати строк розслідування у випадках і порядку, встановлених ст. 227 КПК. Після закінчення розслідування прокурор вирішує питання про затвердження обвинувального висновку та про направлення справи до суду (ст..229 КПК).

На судових стадіях прокурор, який бере участь у розгляді справи, дотримуючись принципу незалежності суддів та підкорення їх лише закону, покликаний сприяти виконанню вимог закону про всебічний, повний та об’єктивний розгляд справи та постановлення судових рішень, які грунтуються на законі.

При попередньому розгляді справи суддею участь прокурора є обов’язковою, де він виступає з доповіддю щодо можливості призначення справи до судового розгляду, висловлює свою думку з приводу клопотань, заявлених учасниками розгляду (ст..240 КПК).

Основною формою участі прокурора у содовому розгляді справи є підтримання державного обвинувачення. На прокурора покладається також обов’язок представляти у випадках, визначених законом, інтереси громадянина чи держави в суді. Крім цього прокурор зобов’язаний реагувати на кожне порушення законності в судовому засіданні через звернення до суду з проханням про його усунення (264 КПК).

Прокурор зобов’язаний внести апеляційне чи касаційне подання на вирок, постанову або ухвалу суду, а також подання про перегляд судового рішення за ново виявленими обставинами, якщо вони на його думку є незаконними і необґрунтованими. При розгляді справи в порядку апеляційного, касаційного чи виключного провадження прокурор обґрунтовує внесене подання, а також висловлює свої міркування щодо законності і обґрунтованості вироку або іншого судового рішення, оскарженого учасниками процесу.

На стадії виконання судових рішень прокурор здійснює нагляд за законністю їх виконання. Розпорядження прокурора, що стосуються виконання вироків, ухвал, постанов суду є обов’язковими для всіх органів та осіб, які їх виконують (ст..415 КПК),

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]