Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ispit_kpp.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
749.57 Кб
Скачать

56.Розслідування справи кількома слідчими. Міжнародна слідча група.

Якщо розслідування особливо складної справи доручається декільком слідчим, то про це зазначається в постанові про порушення справи або виноситься окрема постанова.

Один з цих слідчих призначається старшим, він приймає справу до свого провадження і безпосередньо керує діями інших слідчих. Постанова про призначення в справі декількох слідчих оголошується обвинуваченому.

57.Строки дізнання та досудового слідства. Порядок продовження строків досудового слідства.

Досудове слідство у кримінальних справах повинно бути закінчено протягом двох місяців. В цей строк включається час з моменту порушення справи до направлення її прокуророві з обвинувальним висновком чи постановою про передачу справи до суду для розгляду питання про застосування примусових заходів медичного характеру або до закриття чи зупинення провадження в справі. Цей строк може бути продовжено районним, міським прокурором, військовим прокурором армії, флотилії, з'єднання, гарнізону та прирівняним до них прокурором у разі неможливості закінчити розслідування - до трьох місяців.

В особливо складних справах строк досудового слідства, встановлений частиною 1 цієї статті, може бути продовжено прокурором Автономної Республіки Крим, прокурором області, прокурором міста Києва, військовим прокурором округу, флоту і прирівняним до них прокурором або їх заступниками на підставі мотивованої постанови слідчого - до шести місяців.

Далі продовжувати строк досудового слідства можуть лише у виняткових випадках Генеральний прокурор України або його заступники.

При поверненні судом справи для провадження додаткового слідства, а також відновленні закритої справи строк додаткового слідства встановлюється прокурором, який здійснює нагляд за слідством, в межах одного місяця з моменту прийняття справи до провадження. Дальше продовження зазначеного строку провадиться на загальних підставах.

Правила, викладені в цій статті, не поширюються на справи, в яких не встановлено особу, що вчинила злочин. Перебіг строку слідства в таких справах починається з дня встановлення особи, яка вчинила злочин.

Коментар:

1. До строку досудового слідства входить час з дня порушення справи і до моменту направлення її прокурору з обвинувальним висновком чи з постановою про передачу справи до суду для розгляду питання про застосування примусових заходів медичного характеру або до закриття чи зупинення провадження в справі.

При обчисленні строку досудового слідства враховується час ознайомлення обвинуваченого та його захисника з матеріалами кримінальної справи.

2. Чинний КПК передбачає стислі строки досудового слідства, оскільки своєчасне і швидке розслідування справи є однією з важливих умов успішного розкриття злочину, правильного вирішення справи і таким чином забезпечення прав і законних інтересів учасників кримінального судочинства (у першу чергу - потерпілих і обвинувачених).

Тому коментована стаття передбачає закінчення досудового слідства за більшістю справ протягом двох місяців. Але цей строк не є граничним, оскільки справи можуть бути складними і у зазначені строки закінчення слідства неможливе. Для цього передбачена процедура продовження строку прокурором: районним або міським, військовим прокурором армії, флотилії, з'єднання, гарнізону та прирівняним до них прокурором - до трьох місяців.

Якщо ж йдеться про особливо складні справи (значна кількість обвинувачених, свідків, необхідність проведення великої кількості складних судових експертиз, необхідність опрацювання багатьох епізодів злочинної діяльності та ін.), строк досудового слідства може бути продовжений вже прокурором Автономної Республіки Крим, прокурором області, прокурором міста Києва, військовим прокурором округу, флоту і прирівняним до них прокурором або їхніми заступниками - до шести місяців.

Далі продовжувати строк досудового слідства можуть лише у виняткових випадках Генеральний прокурор України або його заступники. Положення ч. 3 ст. 120 КПК про можливість продовження строку досудового слідства лише у виняткових випадках Конституційний Суд України визнав таким, що відповідає Конституції України (є конституційним). З цього питання див. Рішення Конституційного Суду України N 3-рп/2003 від 30 січня 2003 р.

Клопотання про продовження строку слідства перед відповідним прокурором оформляється у вигляді мотивованої постанови слідчого (див. коментар до ст. 130 КПК), де викладаються причини, в силу яких слідство не може бути закінчене у встановлені строки, надається перелік конкретних слідчих дій, необхідних для його закінчення та формулюється висновок щодо необхідності продовження слідства на певний строк.

При повторному зверненні до прокурора про продовження строків слідства у постанові треба зазначати, чи виконані ті слідчі дії, для проведення яких раніше продовжувалися строки слідства.

3. Зазначені правила не поширюються на справи, в яких не встановлено особу, що вчинила злочин. Перебіг строку слідства в таких справах починається з дня встановлення особи, яка вчинила злочин.

Дані справи підлягають закриттю, якщо протягом строків, зазначених у ч. 1 ст. 49 КК, не встановлено особу, яка вчинила злочин (див. коментар до ст. 111 КПК).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]