Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ispit_kpp.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
749.57 Кб
Скачать

107. Підстави для скасування чи зміни вироку або ухвали (постанови) суду в апеляційному провадженні.

1) однобічність або неповнота дізнання, досудового чи судового слідства (залишилися недослідженими обставини,які мають істотне значення для справи): - не допитані певні особи, витребувані і досліджені документи, речові та інші докази; - при можливості не досліджені обставини, зазначені в ухвалі суду, при додатковому розслідуванні або новому судовому розгляді; - при апеляційному розгляді зявилася необхідність дослідження обставин; - неповно з'ясовані дані про особу засудженого чи виправданого; 2) невідповідність висновків суду, викладених у вироку (постанові), фактичним обставинам справи - висновки не підтверджуються доказами судового засідання; - суд не взяв до уваги істотні для справи докази; - при наявності суперечливих доказів у вироку (постанові) не зазначено, чому суд взяв до уваги одні докази і відкинув інші; - висновки суду, викладені у рішенні, містять істотні суперечності. 3) істотне порушення кримінально-процесуального закону. - за наявності підстав справу не було закрито -вирок винесено незаконним складом суду - порушено право обвинуваченого на захист, користуватися рідною мовою тощо - розслідування провадила особа, яка підлягала відводу - справу розглянуто у відсутності підсудного -порушено привила підсудності, таємницю наради суддів -рішення не підписано будь-ким із суддів тощо 4) неправильне застосування кримінального закону - незастосування судом кримінального закону, який підлягає застосуванню - неправильне тлумачення закону 5) невідповідність призначеного покарання тяжкості злочину і особі засудженого- покарання, яке хоч і не виходить за межі, встановлені КК, але за своїм видом чи розміром є явно несправедливим як унаслідок м якості, так і суворості. Перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду першої інстанції, апеляційний суд викладає прийняте ним рішення в Апеляційній ухвалі або вироку (постанові).

108. Підстави для скасування чи зміни вироку або ухвали (постанови) суду в касаційному провадженні.

1) істотне порушення кримінально-процесуального закону; 2) неправильне застосування кримінального закону; 3) невідповідність призначеного покарання тяжкості злочину та особі засудженого. Вирок апеляційного суду, постановлений ним як судом першої інстанції, може бути скасований або змінений і в зв'язку з однобічністю, неповнотою дізнання, досудового чи судового слідства або невідповідністю висновків суду, викладених у вироку, фактичним обставинам справи.Вказівки суду, який розглянув справу в касаційному порядку, є обов’язковими для органів дізнання чи досудового слідства і суду першої чи апеляційної інстанції. Касаційний суд не вправі скасувати виправдувальний вирок або ухвалу, постанову про закриття справи лише з мотивів істотного порушення прав обвинуваченого.

109. Ухвала, постанова, вирок суду апеляційної інстанції, їх зміст.

Апеляційний суд скасовує вирок суду першої інстанції і постановляє свій вирок у випадках: 1) необхідності застосування закону про більш тяжкий злочин чи збільшення обсягу обвинувачення, за умови пред'явлення обвинувачення у вчиненні такого злочину чи в такому в суді першої інстанції; 2) необхідності застосування більш суворого покарання; 3) скасування необгрунтованого виправдувального вироку суду першої інстанції; 4) неправильного звільнення засудженого від відбуття покарання. Скасування вироку суду першої інстанції і постановления вироку апеляційним судом у цих випадках допускається за умови, що в апеляції прокурора, потерпілого чи його представника ставилося питання про скасування вироку саме цих підстав.У вироку апеляційного суду зазначається зміст вироку суду першої інстанції, суть апеляції, мотиви прийнятого ішення. Апеляційний суд скасовує постанову про застосування при мусових заходів виховного чи медичного характеру і постановляє свою постанову за умови, якщо з цих же підстав було подано апеляцію прокурором чи потерпілим або його представником та у випадках: 1) необхідності кваліфікації суспільно небезпечного діяння як більш тяжкого, якщо таке було зазначено у постанові слідчого про закриття справи, і застосування примусових заходів виховного характеру або про направлення справи до суду для вирішення питання про застосування примусових заходів медичного характеру; 2) необхідності застосування більш суворого виду примусових заходів виховного чи медичного характеру; 3) необхідності скасування необгрунтованої постанови суду про закриття справи щодо неосудного або неповнолітнього з тих мотивів, що вони не вчинили суспільно небезпечне діяння.

У постанові апеляційного суду зазначається зміст постанови суду першої інстанції, суть апеляції, мотиви прийнятого рішення.

Зміст ухвали апеляційного суду

Ухвала апеляційного суду складається із вступної, описово-мотивувальної і резолютивної частин, у яких має бути зазначено:

1) місце і час постановлення ухвали;

2) назва і склад суду, що постановив ухвалу;

3) особи, які брали участь у розгляді справи в засіданні апеляційної інстанції;

4) зміст вироку (постанови);

5) особа, яка подала апеляцію;

6) суть апеляції;

7) короткий виклад пояснень осіб, які брали участь у засіданні;

8) аналіз доказів, досліджених під час повного або часткового судового слідства, проведеного апеляційним судом, та докладні мотиви прийнятого рішення;

9) результати розгляду справи.

При залишенні апеляції без задоволення в ухвалі апеляційного суду мають бути зазначені підстави, через які апеляцію визнано необгрунтованою.

При скасуванні або зміні вироку (постанови) в ухвалі повинно бути зазначено, які статті закону порушено та в чому саме полягають ці порушення або необгрунтованість вироку (постанови).

Повертаючи справу на додаткове розслідування або на новий судовий розгляд, апеляційний суд повинен зазначити в ухвалі обставини, які належить з'ясувати. Одночасно суд може вказати, які слідчі дії для з'ясування цих обставин необхідно виконати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]