Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ispit_kpp.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
749.57 Кб
Скачать

116. Особи, які мають право на касаційне оскарження.

Суб'єктами права на касаційне оскарження є: 1) засуджений, його законний представник і захисник - у частині інтересів засудженого; 2) виправданий, його законний представник і захисник - у частині мотивів і підстав виправдання; 3) цивільний позивач, відповідач або їх представники - у частині цивільного позову; 4) потерпілий, його представник - у частині інтересів потерпілого. Також касаційну скаргу на постанови і ухвали апеляційного суду, ухвалені ним по першій інстанції, мають право подати підсудний, щодо якого справу було закрито, направлено і додаткове розслідування або застосовано чи не застосовано примусовий захід виховного або медичного характеру, їхні законні представники і захисники, а також особи, щодо яких винесено окрему ухвалу.Субєктами внесення касаційного подання є прокурори: 1) на вирок, ухвалу і постанову апеляційного суду, ухвалені по першій інстанції, є прокурор, який брав участь у розгляді справи судом чи затвердив обвинувальний висновок - у межах позиції прокурора, який брав участь у розгляді справи; 2) на вироки та постанови районного (міського) судів, військових судів гарнізонів, ухвали апеляційних судів щодо цих вироків та постанов є прокурор, який брав участь у розгляді справи судом першої чи апеляційної інстанції, Генпрокурор та його заступник, прокурор АРК, прокурор області, міст Києва і Севастополя, прирівняні до них прокурори та їх зами незалежно від їх участі в розгляді справи судом першої інстанції. Касаційні скарги і подання на судові рішення, ухвалені по першій інстанції апеляційними судами- подаються протягом 1 місяця з моменту його проголошення, а засудженим під вартою, в той же строк з моменту вручення йому копії вироку чи постанови. А на рішення, постановлені районними (міськими) судами, військовими судами гарнізонів- протягом 6 місяців з моменту набрання законної сили.

Касаційні скарги і подання на судові рішення апеляційних судів подаються через суд, який постановив рішення, а на інші рішення безпосередньо до касаційного суду. Апеляційний суд призначає дату розгляду справи касаційною інстанцією в межах двох місяців із дня направлення до касаційного суду. Про дату розгляду справи апеляційний суд повідомляє учасників судового розгляду, а справу разом зі скаргою, поданням (якщо воно надійшло) направляє до касаційного суду. Після надходження скарг до касаційного суду вони передаються судді-доповідачу, який протягом 15 діб з часу їх надходження вирішує питання про витребування справи. Справа не витребується, якщо вона не може бути предметом розгляду суду касаційної інстанції.

117. Суди, які розглядають кримінальні справи в апеляційному і касаційному порядку.

118. Перегляд судових рішень за ново виявленими обставинами.

Судові рішення, що набрали законної сили, можуть бути переглянуті за нововиявленими обставинами. Нововиявленими обставинами визнаються: 1) фальсифікація доказів, неправильність перекладу, показань свідка, потерпілого, обвинуваченого, підсудного, висновку і пояснень судового експерта, на яких грунтується вирок; 2) зловживання прокурора, дізнавача, слідчого чи суддів під час провадження у справі; 3) всі інші обставини, які не були відомі суду при винесенні судового рішення і які самі по собі або разом із раніше виявленими обставинами доводять неправильність засудження або виправдання підсудного.Фальсифікація доказів, завідомо неправильний переклад, завідомо неправдиві показання свідка, потерпілого, завідомо неправильний висновок і пояснення судового експерта, зловживання прокурорів, дізнавачів, слідчих і суддів є підставами для перегляду судових рішень, що набрали законної сили, в порядку виключного провадження лише коли вони встановлені вироком, що набрав законної сили, а при неможливості постановлення вироку - матеріалами розслідування.

Перегляд виправдувального вироку, ухвали чи постанови про закриття справи за нововиявленими обставинами допускається лише протягом встановлених законом строків давності притягнення до кримінальної відповідальності і не пізніше одного року з дня виявлення нових обставин.

За наявності доказів, які підтверджують, що особа вчинила більш тяжкий злочин, ніж той, за який вона була засуджена, справа може бути відновлена у зв'язку з нововиявленими обставинами тільки протягом строку давності притягнення до кримінальної відповідальності за більш тяжкий злочин.

За наявності доказів, які підтверджують невинуватість засудженого або вчинення ним менш тяжкого злочину, відновлення справи за нововиявленими обставинами строками не обмежено.

Заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами мають право подавати Генеральний прокурор України та його заступники, прокурор Автономної Республіки Крим, прокурор області, прокурор міст Києва і Севастополя, військовий прокурор (на правах прокурора області).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]